BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Kosova'da barış mesajı verdi

Erdoğan, Kosova ile Sırbistan arasında yapılması beklenen müzakerelerde Türkiye'nin arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi.

Abone ol

Erdoğan, Kosova-Sırbistan arabuluculuğu için "Davet gelirse rol alırız" dedi. Kosova Başbakanı Taçi "Türkiye Priştine-Belgrad arasında önemli rol oynayacaktır" yanıtı verdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kosova ile Sırbistan arasında yapılması beklenen ancak henüz gerçekleştirilemeyen müzakerelerde Türkiye'nin arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Kosova'da Başbakan Haşim Taçi tarafından askeri törenle karşılandı. Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile ikili ve heyetler arası görüşme yaptı. İki başbakan görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Türkiye'nin Balkanlar'daki barışa büyük önem verdiğini belirterek Sırbistan ile Kosova arasındaki sorunların giderilmesi için Türkiye'nin arabulucu olabileceğini söyledi. Kosova Başbakanı Taçi ise Erdoğan'a Kosova'nın bağımsızlığı ve gelişimine yaptığı katkılardan ötürü teşekkür etti, "Türkiye Priştine-Belgrad arasında çok önemli bir rol oynayacaktır" dedi. Taçi iki başkent arasındaki görüşmelerin zamanlamasıyla ilgili olarak ise "Şartların oluşması durumunda" ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZLIĞI ANLATTI

Erdoğan bir gazetecinin "Kosova'yla Sırbistan arasında diyalogda Türkiye görüşmelerde rol almaya hazır mı?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: "Biz hazırız. Davet geldiği anda rol almaya hazırız. Çünkü ne varsa barışta var, oradan kazanacağız. Belli bir oranda Kosova'da yaşayan Sırplar da var. Bu başarıldığı anda Kosova hem barışı hem huzuru yakalayacaktır. Sırbistan'la da münasebetlerimiz olumlu anlamda gelişti. Onların da bizden beklentisi var."

Başbakan resmi ziyaretin ardından Prizren'de bulunan Türk askeri birliğini ziyaret etti ve Prizren şadırvan meydanında halka hitap etti. Erdoğan, "Moğolistan'daki ilk Türk yazıtlarından Saraybosna'daki ama yadigarlarına, Makedonya'daki camilerimizden Kudüs'teki mezarlıklarımıza kadar nerede bize ait bir iz varsa; onu dünya kültür mirasına kazandırmanın mücadelesini veriyoruz" dedi. Erdoğan'a Prizren Belediyesi tarafından da fahri hemşerilik beratı ve şehrin altın anahtarı verildi. Erdoğan "Ben de artık Prizren'e kapıyı çalmadan girebilirim" diye konuştu.