BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan konukları orada ağırlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale'deki törenler için Türkiye'ye gelen konuklarını Atatürk'ün tarihi Savarona yatında ağırlayacak.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çanakkale Savaşları'nın 100.yıldönümü törenleri dolayısıyla 24 Nisan'da çok sayıda ülkenin devlet başkanları ve temsilcilerini son anda bir değişiklik olmazsa Atatürk'ün tarihi Savarona yatında vereceği akşam yemeğinde ağırlaması planlanıyor.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle yapılacak etkinlikler kapsamında yarın İstanbul'da çok sayıda devlet başkanının katılımıyla Barış Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirveye katılan liderlerin cuma günü Çanakkale'ye geçmesi ve buradaki törenlere katılması da öngörülüyor. Son anda bir değişiklik olmazsa, törenler için İstanbul'dan yola çıkacak Savarona yatı, Çanakkale Kabatepe açıklarına demirleyecek.

SAVARONA'DAN ÇANAKKALE BOĞAZI TURU

Yine bir son dakika değişikliği yaşanmazsa Erdoğan, davetli devlet başkanları ve temsilcilerini Savarona yatında vereceği akşam yemeğinde ağırlayacak. Savarona, yemek sırasında Çanakkale Boğazı'nda tur atacak. Törenlere ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Fransa'nın Milli Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya'nın Duma Başkanı Sergey Narişkin'in katılmaları öngörülüyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın da Çanakkale'de bulunacağı belirtiliyor.
 
TÜRK TOPRAĞINDA YEMEK
 
Cumhurbaşkanı daha önce de Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç’i Savarona Yatı’nda ağırlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay, ilk kez bir yabancı konuğunu ağırladığı Atatürk'ün tarihi Savarona Yatı'nın bundan sonraki yurtdışı gezilerinde Erdoğan'a eşlik etmesinin planlandığını bildirmişti. Çelik, "Türkiye'ye gelen devlet başkanlarını Cumhurbaşkanımız Savarona'da ağırlamayı arzu ederlerse, Cumhurbaşkanımızın yurt dışı seyahatlerinde bu gemi oraya eşlik edebilir. Belli ülkelere. Mesela Sayın Cumhurbaşkanımız bir ülkeyi ziyaret ettiler ve o ülkede yabancı devlet başkanı kendisine yemek verdiğinde, kendisi de Türk toprağında yemek vermiş olacak.
 
Türkiye'nin uygunluğuna, gezinin uygunluğuna bağlı olarak gerçekleşebilecek" ifadesini kullanmıştı.