BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan: Kimse sessiz kalmamızı beklemesin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 31. İSEDAK açılış toplantısında konuştu. Erdoğan düşürülen Rus uçağıyla ilgili; ''Kimse bizden sınır güvenliğimizin ihlal edilmesine sessiz kalmamızı beklemesin'' dedi.

Abone ol

31. İSEDAK açılış toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'nın açılışında konuşma yaptı.

Dün Türk jetlerinin düşürdüğü Rus savaş uçaklarıyla ilgil önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan; ''Bize DAEŞ'le mücadele eden uçağı vurduğumuzu söylüyorlar. O bölgede DAEŞ değil Türkmenlerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın.Kimse bizden sınır güvenliğimizin ihlal edilmesine sessiz kalmamızı beklemesin'' dedi. Erdoğan'ın şöyle konuştu.

KARARLAR HAYIRLARA VESİLE OLSUN

İSEDAK Başkanı sıfatıyla tüm misafirleimize hoş geldiniz diyorum. İslam dünyasının içinde bulunduğu durumları bu toplantıda konuşacağız. Alınacak kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

CİDDİ İYİLEŞMELER GÖRÜLÜYOR

Son yıllarda üye ülkelerimizin üretim ve ticaret yapılarında ciddi iyileşmelerin olduğunu görüyoruz.Üye ülkeler arasında teşkilat içi ticaret oranı yüzde 20 seviyesine yaklaştı. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu payın daha da artacağına inanıyorum.

"KARDEŞLİĞİMİZ NE KADARSA MÜSLÜMANLIĞIMIZ DA O KADARDIR"

Bugün İslam İşbirliği Teşkilatı nüfusunun büyük bölümü aşırı yoksulluk sınırlarında hayata tutnmaya çalışıyor. Bir tarafta ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar varken bir taraftanda milyarlarca dolar şatafat için harcanabiliyor. Kardeşliğimiz ne kadarsa Müslümanlığımız da o kadardır. 

350 MİLYON KARDEŞİMİZ YOKSULLUK ÇEKİYOR

350 milyon kardeşimiz yoksulluk çekiyor. Kardeşi kardeşe bağlayan şey sadece sevgi değil bir haktır.

AĞIR BİR İMTİHANDAN GEÇİYORUZ

Müslümanlar olarak beka sınavı vediğimiz ağır bir imtihandan geçiyoruz

KUR'AN'DA KARDEŞLİK

Kuran'da kardeşlik duygusunun ihmal edildiği ortamı ateş dolu bir kuyunun etrafında olmak olarak belirtiyor.

ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ MÜSLÜMANLAR

Bugünümüzü ve yarınımızı teminat altına almak kardeşliğimizi artırmamızla ilgilidir. İSEDAK içinde bulunduğumuz bu dönemde kritik rol oynayacaktır. Bu yılki toplantı bölgesel ve küresel meseleler bağlamında kritik bir dönemde gerçekleşiyor.

KENDİMİZİ HESABA ÇEKMEMİZ GEREKİYOR

Suriye'de yaşanan savaş beşinci yılına girmek üzere. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz gerekir. Şuana kadar 380 bin Suriyeli masum katledildi. 12 milyon insan yerini yurdunu terketmeye zorlandı. Flistin'de kardeşlerimiz İsrail saldırıları karşısında onurlu bir mücadele veriyor.

İSLAM'I KENDİ AMAÇLARI KULLANAN CİNAYET ŞEBEKELERİ VAR

Abluka Gazze'yi bir açık hava hapishanesine çevirmiş durumda. Bu yürek yaralayıcı manzaralar yetmiyormuşcasına İslamı kendi amaçları için kullanan cinayet çeteleri başkalarına figüranlık yapıyor. Öncelikli hedefleri kendileri ile aynı görrüşü paylaşmayan diğer Müslümanlardır. Bu örgütler en büyük zararı Müslümanlara vermişlerdir. Hepimizin bu örgütlere karşı kararlı duruş göstermek zorundayız.

ŞERRE DUR DEMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Hayra çağırıp şerre dur demeye her zamankinden daha çok ihtiyacımzı var. Önceki hafta dönem başkanlığı yaptığımız G20 nin gündem maddelerinden biri de terörle mücadeleydi. Paris'te ölenlerin Suruç'ta Ankara'da Suriye'de Irak'ta öldürülenlerle farkı olmadığını belirttik. İnsan hayatını kutsal kabul eden herkesin de aynı tavrı göstermesi ve ilkeli bir duruş göstermesi gerekiyor.

"ÖLDÜRÜLENLERE İSTATİSTİK OLARAK BAKILIRSA..."

Öldürülenlere istatistik olarak bakılırsa bu ancak terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürülecektir. Kuçlara bitkilere gösterilen ehemmiyet boğularak ölen cocuklara gösterilmezse bu aymazlığın sonu çok daha vahim olacaktır. Teröristin kimliğine bakarak bir dinin yargılanması son derece yanlıştır. Kimsen,in terörle islamı aynı kefeye koymaya hakkı yoktur. 

SURİYE'DE UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR DAEŞ'İ ORTAYA ÇIKARDI

Suriye'de sergilenen mezhepçi politikalarla uygulanan yanlış stratejiler DAEŞ gibi bir örgütün ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Yanlış politikalarda ısrar etmek bu canavara destek vermektir.

"KİMSE BİZDEN SESSİZ KALMAMIZI BEKLEMESİN"

Dün özensizce atılan adımların nasıl sonuçlar vereceğine şahit olduk. Dün milliyeti belirsiz iki uçak yayladağı bölgesinde sınır ihlali yapmamaları konusnda 5 dakikada 10 kez ikaz edilmiştir. Bu uçaklardan biri Suriye'ye dönerken diğeri ihlale devam etmiştir.

F16'RIMIZ BU UÇAKLARA ATEŞ AÇTI

Bunun üzerine F16 larımız bu uçağa ateş açmışlardır. Düşen uçağın parçaları bizim topraklarımıza düşmüş ve 2 vatandaşımız yaralanmıştır. Uçak düştükten sonra bu uçakların Rusya'ya ait olduğu açıklanmıştır. Bize DAEŞ'le mücadele eden uçağı vurduğumuzu söylüyorlar.

KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN

Kimse kimseyi kandırmasın o bölgede DAEŞ'a ait unsurlar yoktur. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi Türkiye'nin ortaya koyduğu ılımlı tutumdur. Türkiye hep diplomasinin yanında yer almıştır. Kimse bizden sınır güvenliğimizin ihlal edilmesine sessiz ve tepkisiz kalmasını beklememelidir.

UZUN ZAMANDIR BÖYLE BİR OLAYIN YAŞANMAMASI İÇİN ÇABA HARCIYORUZ

Çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcıyor, ilgili tüm ülkeler nezdinde gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Nitekim çeşitli tarihlerde ve çeşitli kanallarla komşumuza da bu konudaki hassasiyetimiz iletilmiştir. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi Türkiye'nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı, iyi niyetli tavırdır.

''TÜRKİYE GERİLİMİN SAFINDA DEĞİLDİR"

Türkiye, gerilimin, krizin ve husumetin safında değildir. Her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır. Bundan sonra biz bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklememelidir.

HADİSEYİ TIRMANDIRMAK DÜŞÜNCEMİZ KESİNLİKLE YOK

Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz. Bir haftadır, Lazkiye kuzeyinde Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede sınırlarımıza doğru göç başlamıştır. Biz, bu bombalardan kaçan, oradaki soydaşlarımızı, oralardaki akrabalarımızı, bir taraftan Hatay ve o bölgedeki kamplara almaya başladık. Bir diğer taraftan Suriye tarafındaki kamplarda barındırmaya ve Kızılayımızla onlara her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. Bir diğer tarafta da tabi aileler, bakıyorsunuz eşleri, beyleri hepsi, bu topraklarının korunması mücadelesini sürdürüyor.

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAKTA KARARLIYIZ

Rejimin (Esed rejimi) bölgede yaşayan kardeşlerimize yönelik saldırıları karşısında sınırın her iki yanında da insani yardım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakta kararlıyız. Suriye halkının huzuru ve güveni için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.

HER TÜRLÜ TERÖRE KARŞIYIZ

Müslüman elinden ve dilinden diğer müslümanların emin olduğu kişidir. Biz her türlü terör örgütüne ve devlet terörü uygulayan Esed rejimine de karşıyız. Yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almaya kararlıyız.

DİKLEŞMEDEN DİK DURMALIYIZ

Siyasi irademizi etkin bir şekilde ortaya koymalıyız. Dikleşmeden dik durmalıyız Müslümana yakışan budur. Etkin bir yardımlaşma ruhu oluşturmalıyız. Vatandaşlarımızla bu hedefleri sahiplenmeliyiz. Bu vesileyle tüm üye ülkelerimize İSEDAK platformundan etkin bir şekilde faydalanmalarını diliyorum. Bu yılki toplantımızda konuyla ilgili panel ve yan etkinlikler gerçekleştirilecektir. 

2 YILDA 22 PROJE UYGULANDI

İSEDAK proje finansman çerçevesinde 2 yılda 22 projenin uygulanmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum. İSEDAK bünyesinde mali iş birliği noktasında aktif katılım sağlanan çok önemli çalışmalar bulunuyor. Bu yıl ülke olarak G 20 ye takdir edilen bir ev sahipliği yaptık önümüzdeki yıl ülkemizde önemli zirvelere ve toplantılara ev sahipliği yapacağız.