BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Karşılık bulmasını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili Türkiye’nin gayretlerine karşı samimi bir karşılık bulmak istediklerini ifade e...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu ile ilgili Türkiye’nin gayretlerine karşı samimi bir karşılık bulmak istediklerini ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile düzenlediği basın toplantısında KKTC ve Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünde her zaman istekli ve samimi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “KKTC referandumda onuruna, gururuna düşeni yaptı ama Güney Kıbrıs orada maalesef aynı yanlışı yaptı ve orada da ters bir kararlı Burgerstein’daki çalışmaları adeta boşa çıkardı. Fakat burada tarihi bir gerçeği daha sizlerle paylaşacağım. Kimin samimi, kimin samimi olmadığını ortaya koyması bakımından bu önemlidir. AB orada aynen şunu söylemişti. ‘Biz bu noktada referandumda KKTC’nin gösterdiği tavrın yanında olacağız’ demişti. Ve mali, idari süreçle ilgili bile bu adımları AB hala atamamıştır, atmamıştır. Aynı şekilde BM Güvenlik Konseyi de bu noktada başta genel sekreterlik olarak bu konuda önemli adımı atmadıkları gibi bu arada tabi biliyorsunuz Güney Kıbrıs’ı bir de AB’ye almışlardır” dedi.

“GÜNEY KIBRIS’IN AB’YE ALINMASINA SONRADAN ‘SİYASİ KARARDI’ DEDİLER”
Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınmasını da eleştiren Erdoğan, “O zaman 15 tane AB ülkesi vardı. Bir hamlede Güney Kıbrıs’ı ki bunu daha sonra liderler bu ‘Bu bir siyasi karardır. Yoksa Güney Kıbrıs AB’ye AB müktesebatına layık olduğu için buraya alınmış değildir’ demişlerdir. Yazdıkları eserlerinde de bu zaten vardır. Eğer bunları yakından takip edenler varsa bunu gayet yakından bilirler. Biz tabi samimi gayretlerin karşılık bulmasını hala bekliyoruz. Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması adadaki her 2 tarafa da önemli getiriler kazandıracağı gibi bölge açısından da huzur, istikrar ve refaha bir katkı sağlayacaktır. Meseleye çözüm bulunması Doğu Akdeniz’in bir barış, istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesi açısından da önemli bir adım olacaktır. Bizler gerek Türkiye’de gerek KKTC’de pek çok hükümetin hayali olan KKTC’nin verimli topraklarına anavatandan hayat suyu getirilmesi çalışmalarını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi şu anda çalışmalar hızla devam ediyor. Tahmin ediyorum ki 2-3 ay içerisinde hayat suyu Türkiye’den KKTC’ye ulaşmış olacak. Baraj çalışmaları bitmiş durumda. Bunun yanında bir de enerji elektrik enerjisiyle ilgili çalışmalar devam ediyor, inşallah onu da süratle elektrik enerjisini KKTC’ye getirmek suretiyle buradaki hava kirliliğine yönelik olayı da ortadan kaldırmak suretiyle Kuzey Kıbrıs halkına, kardeşlerimize hem daha ucuz, hem de hava kirliliğinden uzak çevreci bir enerjiyi sağlamış olacağız” dedi.
(İHA)