BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,34
HABER /  DÜNYA

Erdoğan için Obama'ya şok çağrı!

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Barack Obama'ya Erdoğan'ı uyarması için çağrı yapıldı.

Abone ol

ABD’nin etkili gazetelerinden Wall Street Journal, bugünkü başyazılarından birini Türkiye’ye ayırarak AK Parti hükümetini ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’i adeta topa tuttu.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonraki sürecin ve 14 Aralık’ta Gülen Cemaati’nin yayın organlarına yapılan baskınların ele alındığı yazıda, basın özgürlüğü uyarısı yapıldı; ABD Başkanı Barack Obama da ‘dostu‘ Erdoğan’ı kamuoyu önünde uyarmaya çağırdı.

‘Erdoğan’ın basına saldırısı’ başlıklı yazının tam metni şöyle:

CÜRETKAR BİR ADIM

Türkiye’de emniyet güçleri pazar günü, muhalif medyada çalışan 27 gazeteci ve yöneticiyi gözaltına aldı. Bu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi AK Parti’den, otoriterlik yönünde attığı cüretkar adımların bir yenisiydi.

ZAMAN YOLSUZLUK HABERLERİ YAPIYORDU

Gözaltına alınanlar arasında, Türkiye’nin en çok satan gazetesi Zaman’ın Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da var. İkisi de, ‘Hizmet’ hareketine yakın olmalarıyla tanınıyor ve bu hareketin gündemine uygun biçimde ‘devletin egemenliğini baskı ve cebir yoluyla ele geçirmeye‘ çalışacak şekilde bir gazetecilik yapmakla suçlanıyor. Erdoğan’ın yakın çevresine ilişkin yolsuzluk iddialarını gündeme getiren haberler de bu ‘gazeteciliğe‘ dahil.

GÜLEN ERDOĞAN'IN EN YAKIN MÜTTEFİKİYDİ

Hizmet, ABD’de yaşayan ve bir zamanlar AK Parti’nin yakın müttefiki olan din adamı Fethullah Gülen’in liderliğini yaptığı bir hareket. Gülen’in destekçileri, Erdoğan’ın ülkenin laik ve askeri seçkinlerini sık sık dayanaksız suçlamalar yönelterek saf dışı bırakmasına yardım etmek için yargı, polis ve medyadaki nüfuzlarını kullanmaktan çekinmemişti.

RÜŞVET SUÇLAMASI İPLERİ KOPARDI

Fakat Erdoğan iktidarını pekiştirmeye başlayınca ilişkiler bozulmaya başladı ve Gülen’e yakın oldukları iddia edilen savcıların bazı önde gelen AK Partilileri rüşvet almakla suçlaması sonrası ipler koptu. Sosyal medyaya, bizzat Erdoğan, aile üyeleri ve yardımcılarının yasadışı yollardan elde ettikleri kazanımları nasıl elden çıkaracaklarını konuştuğu iddia edilen ses kayıtları bile sızdırıldı.

Erdoğan bu iddiaları ve ses kayıtlarının gerçekliğini reddetti. Ardından da, kendi hükümetinin altını oymak için çalıştığı geniş çaplı bir Gülenci ‘paralel‘ devletin parçası oldukları iddiasıyla, binlerce yargıç, savcı ve emniyet görevlisini görevden aldı ya da yeni görevlere atadı. AK Parti Şubat ayında yeni bir internet yasası çıkararak, TİB Başkanı’na belirli internet sayfalarını veya sitelerin tamamını kapatmak konusunda geniş yetkiler verdi. YouTube ve Twitter da kısa süreliğine kapatıldı.

ERDOĞAN'IN DİLİ PARANOYAKÇA

Rüşvet soruşturmasının birinci yıldönümünden sadece üç gün önce yapılan son gözaltıların zamanlamasının tesadüf olduğunu söylemek de zor. Erdoğan ‘ihanetin peşine düştüklerini, hainlerini temizlediklerini, Türkiye’nin düşmanlarının kurduğu tuzak ve oyunları bozduklarını‘ söylüyor. Kullandığı dil kulağa paronayakça gelebilir fakat Türkiye Cumhurbaşkanı son derece ciddi: Bir başka davada, 35 futbol taraftarı geçen yıl İstanbul’daki hükümet karşıtı protestolara katıldıkları için bir darbeyi desteklemekle suçlanıyor. Suçlu bulunurlarsa, müebbet alabilirler.

ENDİŞE VERİCİ

Tüm bunlar, Türkiye’de demokrasinin – eğer böyle bir şeyin varlığından söz edebilirsek – geleceği konusunda endişe verici sorular doğuruyor. Erdoğan’ın Gülen’e karşı savaşı İslamcıların bir iç çekişmesi olabilir ama bu savaş, özgürlük ve basın özgürlüğü pahasına veriliyor. Erdoğan kendini, yabancı ve Yahudi karşıtı söylemlere de kaptırdı; ki bu, kendisini Doğu’yla Batı arasında köprü olarak konumlandıran, AB’ye üye adayı ve NATO üyesi olan bir ülke açısından endişe verici bir işaret.

OBAMA'NIN UYARMA VAKTİ GELDİ

ABD Başkanı Barack Obama uzun zamandır, Erdoğan’la yakın ilişkilerine övgüler düzüyor. Dolayısıyla, belki de Obama’nın, dostunu bu istismarlar konusunda kamuoyu önünde uyarmasının vakti gelmiştir. Türkiye hâlâ büyük ölçüde laik bir ülke ve ABD’den gelecek destek ülkenin samimi demokratlarının işine yarayabilir.

Bu sırada, gerçek bir basın özgürlüğünün tadını çıkarabilenler, Türkiye’de zor durumda olan, özellikle de hapishanede bulunan meslektaşlarımız için sesini yükseltmek gibi bir sorumluluğa sahip.