BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Fransa'da konuştu SON DAKİKA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın Lyon kentinde yaşanan Türkler'e seslendi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) etkinliğinde konuştu.

Fransa'da yaşanan Türkler'e 'entegrasyon' çağrısı yapan Erdoğan, Avrupa Birliği'ne de 'Kimse Türkiye'den kormasın, çekinmesin' mesajı verdi.

İşte Erdoğan'ın EUREXPO salonunda yaptığı konuşmadan satır başları:

Bu çoşkulu kalabalığı oluşturan kardeşlerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Fransa makamlarına cumhurbaşkanı Hollande ve çalışma arkadaşlarına Lyon belediye başkanına şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel buluşmayı tertipleyen 10. Kuruluşunu kutlayan Avrupa Türk Demokratlar Birliği’ne teşekkür ediyorum. Lyon yönetimini ayrıca kutluyorum. Onları tebrik ediyorum. 24 Mayıs’ta Köln’de binlerce kardeşimizle buluştuk. Size onların selamını iletiyorum.

Osmanlı ile Fransa büyük işbirliği yapmış İrtibat halinde olmuşlardır. Fransa Osmanlı ve Türkiye’ye bir çok alanda katkı vermiştir. Asırlardır devam eden dostluğumuz artık farklı bir boyut kazandı. Fransa’da 620 bin vatandaşımız bulunuyor. Şu an Türkiye ve Fransa vatandaşlarımız hayatlarını idame ettiriyor. İşçi olarak geldiğimiz Fransa’da bütün sıkıntılara direndiniz. Emeklerinizin karşlığını alır hale geldiniz. Son yerel seçimlerde 194 kardeşimiz belediye yönetimlerine seçildi. Fransa’da biz de varız demeye başladı. Şunu bir kez de burada ifade etmek istiyorum. Fransa’da sizin başarılarınızla gurur duyduk. 77 milyon her birimiz sizlerle gururlanıyor İftihar ediyoruz. Bütün zorluklara rağmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın asaletini yere düşürmediğiniz için sizlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Fransa ile Türkiye ilgili konuların iç siyasetteki konuların kullanılmasına ilişkin zorluklar oldu. 1915 olayları üzerinden birileri iç politikada prim sağlama gayretine girişti. Biz gerek Fransa’da diğer Avrupa ülkelerinde her fırsatta vurguladık. İç politikada istismarla oy kazanmak uruna ırkçılığın kötü olduğunu defalarca söyledik.

AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR

AB’nin ırkçılık ve İslamofobiyle mücadele için Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye, AB kapısında ilelebet bekleyecek bir ülke hiç değildir. Reformlarımızı yapıyoruz. Ekonomiyi büyütüyoruz. Darbeyi yaptılar, Türkiye’yi alt üst ettiler. İşte o dönemde Avrupa ülkelerine kaçtı vatandaşlarımız. Sanatçılarımız, yazarlarımız vatanlarını terk ettiler.

Değerli sanatçımız ahmet kaya o dönemin lincine uğradı. O gazetelerin köşelerinde çok satıyor diye yazı yazanların İstanbul’daki ödül töreninde Ahmet Kaya’ya neler yaptıklarını biz biliriz. Ama bunlarda ar yok, utanma yok. Çatalları nasıl fırlattıklarını gördük. Bunların demokrasi konuşmaya hakkı yok. Biz bunları biliriz.

Türkiye’de makbul olan olmayan vatandaş ayrımı yaptılar, horladılar, değerleri yok saydılar. İnsanlara vatanlarını zindan ettiler. Biz en başta buna son verdik. Her türlü yasağı, baskıyı kaldırmanın mücadelesini verdik. Kardeşliğimizin önündeki engelleri kaldırdık. Anneler evlatlarıyla kendi dillerinde konuşamıyorlardı.

Kamuda başörtüsüne özgürlük sağladık, kapıdaki kilitleri biz kaldırdık. Artık eşit olarak bu yarışa girmek var. Düz lise hangi hakka sahipse, meslek lisesi de aynı hakka sahip. Yurt dışına çıkarken parası, pasaportu farklı olarak değerlendirilen vatandaşım artık yurt dışına çıkarken başı öne eğik çıkmıyor.

Artık gururla ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyebiliyor. Afyon’dan yola çıkarken bir şey söyledik. "Bu ülkede ayrımcılığa bir son vereceğiz" dedik, "tek millet" dedik.

620 BİN TÜRK'E ÇAĞRI

Bizim ülkemizde siyasal Kürtçülük yapan var, siyasal Türkçülük yapan var. Bir kısmı da ne yapıyor kumsallarla buluşuyor. Bir parti Kürtlerin temsilcisiyim, biri diyor ki ben Türklerin partisiyim. Ak Parti ne diyor: 77 milyonun partisiyiz.

Benim sizlerden ricam var. Fransa’da 620 bin Türk var… Neden müracaatını yapıp çifte vatandaş olmuyor? Fransa vatandaşı olmayan Türk vatandaşıma sesleniyorum. Aynı zamanda Fransa vatandaşı olun, bunu ihmal etmeyin. 620 bin Türk olarak bu pasaportu almanın ötesinde vatandaşı olmanız gerekir. Yasal haklarınızı kullanmalısınız. Faydası var, zararı yok.
Kim size farklı bir şey söylüyorsa biliniz ki iyiliğinizi istemiyor. Sizler bizim Fransa’daki elçimizsiniz. Tavsiyem var hep söylüyorum… En az üç çocuğunuz olacak… Sakın ha! 5 diyorsunuz eyvallah! Gökten ne yağar ki yer kabul etmez.

- 17-25 Aralık’ta milletin seçilmiş iktidarına darbe yapmak isteyenlerden de bunun hesabı sorulacak. 34 yıl bekleyerek değil hemen hesabı sorulacak. Pensilvanya her darbeye lojistik darbe sağladı, övgüler düzdü. 28 Şubat’ta dönemin hükümetine ağır saldırılarda bulundu. Yolsuzluk bahanesi altında CHP’yi, MHP’yi, emniyet ve yargı içindeki maşalarını kullanarak, bazı medyayı kullanarak uşak etmek istedi. İşte o girişime de eyvallah demedik, bükülmedik ve o tuzağı bozduk.

- Şimdi de inlerine girip hukuk çerçevesinde tek tek hesabını soracağız. Millet iktidarına sahip çıkıyor. CHP ve MHP uyanmış değil, yeni Türkiye’ye kendilerini uyarlamış değillerdi. Hala Pensilvanya’nın yörüngesindeler…

Paris’te de varız Lyon’da da varız, bizi yıkamazlar.

Hala Pensilvanya'nın yörüngesindeler, reformları engellemenin, çözüm sürecini engellemek hevesindeler. Bunlar için 77 milyonun birliği bir anlam taşımıyor. Mevzi siyaset yapıyorlar. Biz Köln'de de Paris'te de Lyon'da da varız. Türkiye'deki terör meselesini çözmek için bir süreç başlattık. 30 yıl devam eden terör durdurma noktasına geldik. 

Oslo görüşmeleri üzerinden sabotaj girişimi yapmak istedikler engelledik, Paris'tek suikastlerle sabotaj yapmak isteler, Gezi, 17, 25 Aralık dediler onu da aştık. Şimdi Lice olaylarında bayrağımıza yapılan alçakça saldırıyla yeni girişim başlattılar.
Bayrağımıza yapılan saldırı üzerinden çözüme sabotaj üzerinden saldıranlar arasında Pensilvanya var. 

En son Gezi olaylarını, 17 Aralık darbe süreçlerini atlattık. Onlar Türkiye'yi engellemek durdurmak isteyecek, biz istikrarla devam edeceğiz. 

İnancınızı ve dinini asla unutturmayın. Kendinizi, kimliğinizi muhafazaa ederken, siyasetten kendinizi uzak tutmayın.

Sizler asla ümitsiz olmayın, boynunuzu asla yere eğmeyin. Sizin ülkeniz büyük bir ülke, büyümeye de devam edecek. Onlar saldıracak biz savaşacağız. Fransa vatandaşlığınızı unutmayın. Gurur duyun kimliğinizle. Özellikle de dilinizi ve inancınızı asla unutmayın, unutturmayın!

Kendinizi kimliğini muhafaza ederken buranın diline mahkum kalmayın. Siyasetten, spordan, kültürden kendinizi soyutlamayın. Fransa’nın sizin gibi insanlara ihtiyacı var. Asimile olmayın, çocuklarınızın da asimile olmasına izin vermeyin.

Askerlikle ilgili 10 bin avrodan 6 bin avroya indirdik. Mavi kart uygulamasını fazlalaştırdık.