BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.411,84
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan fotoğrafı TBMM'yi birbirine kattı!

CHP'li Çıray'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, elini Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine koyduğu fotoğrafı göstermesi Genel Kurul'da tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmasına yönelik Başbakanlık tezkeresinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elini Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine koyduğu fotoğrafı göstermesi Genel Kurul'da tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Tezkerenin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın suçluluk psikolojisi ile konuştuğunu söyleyerek, "Anayasa'nın emrettiği şekilde bir Hükümet oluşmuşsa bunun müsebbibi sizlersiniz. Her şeye 'hayır, olmaz' diyeceksiniz, milletin geleceğini düşünmeden, 7 Haziran akşamı meydan okuyacaksınız, seçim tarihi vereceksiniz, 'Hükümete yokum' diyeceksiniz, Anayasa'nın verdiği görevden, sorumluluktan kaçacaksınız. Biz de sizler gibi o sorumluluğu üstlenmeyelim mi?" dedi.

Ahmet Aydın, bölgede hiçbir varlık gösteremeyen, teşkilatları olmayan, milletvekili çıkaramayan, bölgeye gidip gelmeyen MHP'nin AK Parti'ye söyleyecek tek bir sözünün olamayacağını söyledi.



Tekrar söz alan Vural, "Ben asıl suçlunun kim olduğunu sormuştum, vicdanın var mı? 12 yıldır Türkiye'yi yönetiyorsun, bu tablodan vicdani bir sorumluluk duymuyor musun? Bodrum'da Esad ile birlikte tatil yapmaktan, Suriye'deki o çocuğun Bodrum sahillerine vurma sürecinde bir tane bile vicdan duymuyor musun?" dedi.

Vural, milletin 7 Haziran seçimlerinde "Çözüm sürecini desteklemiyorum" dediğini belirterek, "Biz de 'gelin beraber olalım' dedik siz de 'hayır' dediniz. Hayır diyen sizsiniz. 'Üniter devlette buluşalım' dedik, siz 'hayır' dediniz. Size dediğimiz hayırlar, milletimiz için hayırlı sonuçlar meydana getirecektir. Birisi başkanlık sevdası ile diğeri özerklik sevdası ile bu güzel milletimin huzurunu bozuyorlar, buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.



ERDOĞAN'IN O FOTOĞRAFI KAVGA ÇIKARDI


CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da "Yarbay Mehmet Alkan, kollektif hafızayı uyandırmıştır. Acılı komutan, 'buradaki vatan evladının katili kim? Düne kadar çözüm diyenler ne oldu da sonuna kadar savaş diyorlar' dedi" sözlerini sarf etti.

Çıray'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, elini Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine koyduğu fotoğrafı göstermesi Genel Kurul'da tansiyonun yükselmesine neden oldu. Çıray, "Alkan'dan sonra şimdi elini şehit tabutunun üstüne koymuş olan bu kibirli şahsın fotoğrafına bakın" ifadesini kullandı.

AK Parti milletvekilleri, sıra kapaklarına vurarak bu sözlere tepki gösterdi.

AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin, ayağa kalkarak, gruplarının ön sıralarına doğru gelmesi üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın, "Sayın idare amirleri, milletvekili arkadaşlarımızın yerine oturmasını temin edelim lütfen" diyerek İdare Amirlerini göreve çağırdı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Aydın'dan, Çıray'ı, temiz bir dille konuşmaya davet etmesini istedi. Çıray'ın, "Bu fotoğraf erken seçim kampanyasının habis bir istismarıdır" sözlerine, AK Parti sıralarından, "Habis sensin" yanıtı verildi.

Başkanvekili Aydın, yaşanan tartışma ve karşılıklı laf atması sırasında, bir kaç kez milletvekillerini sessiz olmaları konusunda uyardı.

Tekrar söz alan Aytun Çıray, sözlerinde hakaret olmadığını ifade ederek, "Hazmedilemeyen şey, biat ettikleri kişiye eleştiri getirmemdir, tek bir hakaret lafı yoktur. Ben şahsa habis demedim, 'habis bir istismardır' dedim" diye konuştu. Başkanvekili Aydın, tartışmanın bitmemesi üzerine birleşime ara verdi.

Aradan sonra tekrar kürsüye gelen Aytun Çıray, burada tarihi bir oturum yapıldığını belirterek, "Burada memleket meselesini, kanı, barışı, savaşı konuşuyoruz, sakince birbirimizi dinleyelim, beğeneceğiz ya da beğenmeyeceğiz. Eleştiriden münezzeh bir tek Allah vardır, onun dışında herkes eleştirilebilir bu yeryüzünde. Eğer yeni yapılacak listelerde ön sıralardan yer almak için beni dövmeniz gerekiyorsa onu da yapın" sözlerini sarf etti.

Çıray, 1990 Irak Savaşı'nın sembolünün petrole bulanmış kuş olduğunu, şimdi bu savaşın sembolünün de cansız bedeni kıyıya vuran küçük çocuk olacağını söyledi.

Milletin 7 Haziran'da Anayasal kılıf giydirilmeye çalışılan tek adam rejimine "hayır" dediğini belirten Çıray, "Anayasa'nın ayaklar altına alındığı bir seçimde, Cumhurbaşkanı ve avatarı istedikleri sonucu alamadılar, ancak Saray sakini önüne gelen anketlerden bu sonucun çıkacağını iki üç haftadan önce biliyordu. Tek adam rejiminden vazgeçemeyeceğine göre, yeni duruma göre erken seçim planı yaptı. Ona göre millet yanlış yapmıştı" dedi.

CHP'li Çıray, Anayasa Mahkemesi'ne, "Siz demokrasinin güvencesisiniz. Cumhurbaşkanının bu seçimde de Anayasa'yı ihlal etmesine göz yumamazsınız. Bu konuda benimki dahil, yapılmış bütün başvuruların gereğini yapınız. Yoksa varlık nedeninizi yok farz edersiniz" şeklinde seslendi.



"SURİYE'Yİ KADERİNE TERK EDEMEZDİK"


AK Parti Grubu adına konuşan Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu da MHP'nin, terörle mücadele eden Hükümeti eleştirmesini haksızlık olarak gördüğünü belirterek, "Milletin yüzde 51 oyunu almış Cumhurbaşkanımızın ordumuzun başkomutanı olmasını hazmetmek lazım" dedi.

Suriye'deki savaşın 5 yıldır devam ettiğini, Esed'in çocuk, yaşlı demeden vatandaşlarını katlettiğini belirten Kavaklıoğlu, "Rejimin pazarda attığı bomba ile 200'e yakın insan öldürüldü. Uluslararası toplum maalesef buna sessiz kalıyor ama Türkiye buna sessiz kalamaz. Sadece uzaktan bakıp üzülecek bir konumda değiliz. Suriye toplumu, bizimle aynı kültürü ve değerleri paylaşıyor. Suriye kan ağlarken diğer ülkeler gibi Suriye'yi kaderine terkedemezdik" diye konuştu.

Kavaklıoğlu, Suriye savaşında yaklaşık 300 bin kişinin öldüğünü, 2 milyon Suriye'linin Türkiye'ye geldiğini belirterek, Suriye rejiminin sadece ülkesini parçalamadığını, bölge ülkeler için de tehlikeli hale geldiğini söyleyerek, Türkiye'nin, başından beri DEAŞ'le mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyonun ortağı olduğunu bildirdi.

Irak'ın istikrarsızlığının da Türkiye'yi doğrudan etkilediğine işaret eden Kavaklıoğlu, Irak'ta kalıcı barışın tesis edilmesine önem verdiklerini ve bu konudaki çabaları desteklediklerini söyledi.

AK Parti'li Kavaklıoğlu, DEAŞ'ın Irak'ta önce Türkmen soydaşları ve onların yaşadığı yerleri hedef aldığını belirterek, "DEAŞ'la mücadelede başarılı olmak, öncelikle orada yaşayan Türkmenlerin varlığı için önemlidir" dedi. Kavaklıoğlu, Irak'taki tek terör örgütünün DEAŞ olmadığını, PKK terör örgütünün de 30 yıldır Irak'ı Türkiye'ye saldırı için üs olarak kullandığını bildirdi.

"DEAŞ ve PKK tehditi sürdüğü müddetçe gereken önlemleri almayı sürdüreceğiz. Türkiye bölgesinde savaş değil, barış isteyen bir ülkedir. Ülke olarak hassas noktamız ulusal güvenliğimizdir" diyen Kavaklıoğlu, çıkarılan tezkerelerin amacının hiç bir zaman askeri operasyon yapmak olmadığını, ülkeye yönelik tehditleri bertaraf etmek olduğunu vurguladı.

Şahsı adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Alacağınız bu tezkere ile atacağınız bütün adımlarda uluslararası meşruiyet aramak durumundasınız" dedi.

Kürsüden, Bodrum'da boğularak kıyıya vuran Suriyeli çocuğun resmini gösteren Özel, "Hani biz Suriye'ye kucak açıyorduk. Bu ülkenin göçmen politikasını sorgulayın. Bu insanlar neden botlara binip Yunanistan'a kaçıyor?" diye sordu.

Bu resmin bütün parlamentoya sorumluluk yüklediğini ifade eden Özel, "Kıyılara cansız bedenlerin vurmaması için, hatalı dış politikadan, hatalı Suriye politikasından, gerçekçi, samimi olmayan göçmen, sığınmacı politikasından vazgeçmek ve yenilemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Suriye ve Irak sınırında Türkiye'nin ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditlerin arttığını kaydetti. Türkiye'nin DEAŞ ve PKK'ya yaptığı ve yapacağı operasyonların uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade eden Ünal, Türkiye'nin bölgeye orantılı bir şekilde müdahale ettiğini söyledi.

CHP'Lİ VEKİLLERDEN ETHEM SARISÜLÜK KARARINA TEPKİ

Bu arada, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ile Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Ethem Sarısülük yüreğimizde", Katil Ahmet Şahbaz dışarda, emri verenlerin eli hala kanda" yazılı pankart açtı.