BIST 9.572
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.477,15
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan: Ejderhayı yarı canlı bırakmayacaksın

BATI AFRİKA turuna çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan son dakika açıklamalar geldi. Cezayir'den Moritanya'ya geçişinde gazetecilere açıklamalar yapan Erdoğan, Afrin için "Ejderhayı yarı canlı bırakmayacaksın. Öyle veya böyle, bu iş bitecek" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan ziyaretinin ilk durağında uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbette gündemi değerlendirdi. Erdoğan'a yöneltilen ilk soru Afrin oldu. Erdoğan'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Afrin’de TSK çemberi daraltırken karşısına başka grupların çıktığı haberleri geliyor. Biz şu anda Afrin’de kimlerle karşı karşıyayız? Sayıları ne kadar?

Orada karşımızda kim varsa, kim karşımıza dikiliyorsa, biz onların karşısındayız. Karşımızda olanların kim olduğunu araştırmamız, soruşturmamız gerekmiyor. Bu konuda, ‘Kim kimdir ansiklopedisi’ne bakacak değiliz. Değişik çevreler de çıkabilir karşımıza. Çıktıkları anda biz de gereğini yapmak durumundayız. Bundan birilerinin rahatsız olup olmayacağına da bakmayız. Ne dedik biz? Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bu iş için birilerinden icazet alacak değiliz. Ejderhayı yarı canlı bırakmayacaksın. Öyle veya böyle bitecek bu iş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı Afrika turu kapsamında ilk durağı olan Cezayir'den Moritanya'ya geçti. Erdoğan Batı Afrika gezisine eşlik eden ve aralarında internethaber.com Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'ın da olduğu gazetecilerle sohbet etti. 

BATI BİZE NEYİN HESABINI SORUYOR

Şu anda bütün tüneller tamam. Oralara gelen o mikserler çok ilginçtir. Mikserler kimin? Lafarge. Lafarge kimin? Fabrikaları var orada. O tünellerin halini gördük. Bu tünellerin içinden değişik yerlere giden yaşam alanları var. Bütün bunlar ortadayken Batı bize hâlâ neyin hesabını soruyor? Türkiye eski Türkiye değil. F16’larımız SİHA’lar, tank, top, Kara Kuvvetlerimiz, hepsi gerçekten yeniden bir tarih yazdı. Bu süreç farklı bir süreç. Afrin’de etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 83. Mevsim koşulları bu kadar olumsuz olmasına rağmen, son derece başarılı bir harekât gerçekleştiriliyor. Dönene kadar inşallah iyi bir konuma geldiğimizi göreceğiz. Rusya ve İran’la görüşmelerimizi yaptık. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da yaklaşık 1 saat süren bir görüşmem oldu. Durumları izah ettik.

O HABERLER DOĞRU DEĞİL
Macron’la görüşmenizde, Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki ateşkes kararına Türkiye’nin de uyması gerektiğinden söz edildiği, Afrin’e müdahalede bulunulmaması istendiği biçiminde haberler çıktı. Macron’la görüşmenin içeriğine dair bilgi verebilir misiniz?

O haberler doğru değil. Macron o tür bir şeyden bahsetmedi. Afrin’de biz, terör unsurlarıyla mücadele ediyoruz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Orada ulusal güvenliğimiz için de tehdit oluşturan terör unsurlarına karşı mücadele ediyoruz.

ZOR OLAN BÖLGE AŞILDI
ABD’den ziyaretler, görüşmeler oldu. Yeni bir görüşme söz konusu mu? Bundan sonraki yol haritamız nedir?
General H. R. McMaster’ın gelişinde İbrahim Kalın Bey’in görüşmesi oldu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ziyareti oldu. Önce benim bir kabulüm oldu, kendisiyle uzun uzun konuştuk. Ertesi gün Mevlüt Bey’in (Çavuşoğlu) görüşmesi oldu. Biz ABD’nin bizlerle konuştukları ile arazide yaptıkları arasında bir uyum olmasını arzuluyoruz. Söylenilenler ile yapılanların farklı olması elbette kabullenilemez. Bu çerçevede temaslar devam ediyor. Türkiye-ABD ilişkilerindeki sorunlara çözüm bulma amacıyla oluşturulan teknik komitelerin ilk toplantısı Suriye gündemiyle 8 Mart’ta gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantının ise 19 Mart’ta yapılması planlanıyor.

Erdoğan'dan Cezayirli gazeteciye tarihi ayar!

Bu süreçte biz Afrin’i terörden arındırmaya yönelik operasyonumuza devam ediyoruz. Orada PYD-YPG çökmüştür. An itibarıyla orada 540 kilometrekarelik bir alanı kontrol altına aldık. Cerablus, Rai, Bab’da kontrol altına almış olduğumuz alan 2 bin kilometrekare. Tabii ki Afrin, şartları çok daha zor olan bir bölge. Zor olan bölge aşıldı. Kolay olan bölgeye geliyoruz. Orası hilal gibi çevrildi. Artık sınırlarımızı rahatsız edecek koşullar büyük ölçüde kalkmış vaziyette. Bu, ordumuzun işini daha da kolaylaştıracak. TSK’nın gerek havadan gerek karadan müdahalesi yoğun şekilde devam ediyor. Bu süreçte rehavete kapılmamak son derece önemli.

Geçenlerde gördünüz, Afrin’e 40 kamyon girmek istedi, onlar bertaraf edildi. Bu bir ordunun kendine özgüveninin göstergesidir. İstihbaratın iyi çalıştığının alametidir. Meteorolojik şartlar elvermediği zaman İHA’larımızın ve SİHA’larımızın oralara girmesi biraz zor olabiliyor. Hava koşulları iyi olduğu zaman bu sistemlerle rahatça giriyoruz ve kara harekâtını rahat yapıyoruz. Harekât başarılı bir şekilde devam ediyor.

Erdoğan'dan ABD'ye Kudüs tepkisi

Erdoğan'dan bomba 28 Şubat çıkışı