BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan duyurdu Adana'da milyar dolarlık yatırım

Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrak ile Türk şirketler Rönesans ve Bayegan’ın Adana’da 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı yapacağını açıklayan Erdoğan bu tesisle dışa bağımlılığın yüzde 25 azalacağını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrak şirketi ile Türk şirketler Rönesans ve Bayegan arasında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını belirterek, “Tesisin faaliyete geçmesi ile cari açık noktasında da ciddi sıkıntıyı aşmış olacağız. Dışa bağımlılığı da yüzde 25 azaltmış olacağız” dedi.

DEİK tarafından organize edilen, ‘Cezayir - Türkiye İş Forumu’na katılan Erdoğan Türkiye’nin özellikle geçtiğimiz 15 yılda diğer alanlarda olduğu gibi ekonomi konusunda da büyük bir başarı hikayesine imza attığını söyledi.

Erdoğan, “2008 küresel finans krizi ve 2016 darbe girişimi başta olmak üzere tüm olumsuzluklara rağmen yıllık ortalama büyümemiz yüzde 5.7 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranın yüzde 7.5 olmasını bekliyoruz. Milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara hatta henüz açıklanmayan son rakamlarla muhtemelen 12 bin dolar düzeyine çıkardık” diye konuştu.

CARİ AÇIK AZALACAK: Türkiye’nin sahip olduğu imkân, birikim ve deneyimi dostları ile paylaşmaktan çekinmediğini söyleyen Erdoğan, “Bize bir adım yaklaşana bizim koşarak gittiğimizi dostlarımız çok iyi bilir. 200’e yakın iş adamımız ile geldik. Yatırımları geliştirmeliyiz. Bu bölgeyi siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. En büyük ticaret ortağımız Cezayir’dir. 3.5 milyar dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyorum. Bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara en kısa zamanda büyük fayda var. Kısa sürede ilk etapta 5, ardından 10 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.

DOPİNG ETKİSİ YAPACAK: Bu hedef için önemli bir adım atıldığını da açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: “Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrak şirketi ile ülkemizin önde gelen firmalarından Rönesans ile Bayegan arasında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton poliproplen krom üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir’den tedarik edilecek.

Tesisin faaliyete geçmesi ile cari açık noktasında da ciddi sıkıntıyı aşmış olacağız. Dışa bağımlılığı da yüzde 25 azaltmış olacağız. Ülkelerin ticaret hacminde adeta doping etkisi yapacak.”

YATIRIMA DAVET ETTİ: Türk şirketlerinin en çok istihdam sağlayan şirketler olduğunu kaydeden Erdoğan, “Tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkanları görünüyor. Cezayir devasa bir yüz ölçümüne sahip. Hakikaten çok önemli tarım, tarım endüstrisi yatırımları mümkün. Bu imkanların değerlendirilmesine davet ediyorum” dedi.

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya da Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkileri her alanda çok daha ileri taşımak istediklerini belirterek, “İlişkilerimizi normal, alışılagelmiş ekonomik düzeyden ayrıcalıklı bir düzeye getirmeliyiz” diye konuştu.

TARIMDAN TURİZME İŞBİRLİĞİ KARARLARI: Erdoğan, önceki akşam saatlerinde geldiği Cezayir’de Başbakan Ahmed Ouyahia’yı kabulünün ardından iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı. Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Cezayir Dışişleri Bakanlığı Diplomatik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Arasında işbirliği, tarım alanında işbirliği, kültürel mirasın korunması ve turizm alanlarında da anlaşmalar imzalandı. Ayrıca Botaş ve Sonatrach arasında hidrokarbon alanında işbirliği mutabakat zaptı da imzalandı.

Rönesans Holding ve Bayergan ile Sonatrach arasında hidrokarbon alanında işbirliği mutabakat zaptına da Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ile Sonatrach Genel Müdürü Kaddour imza attı. Setif-2 Üniversitesi’nde, “Türkoloji Projesi” için de mutabakata varıldı.