BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Çatıdan temele inilmez

Başbakan Erdoğan, "Şimdi çatı cumhurbaşkanı arıyorlarmış filan. Ya temeli olmayanın çatısı olur mu? Bunların yaptığı iş bu. Temel yok, çatı...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, "Şimdi çatı cumhurbaşkanı arıyorlarmış filan. Ya temeli olmayanın çatısı olur mu? Bunların yaptığı iş bu. Temel yok, çatıdan temele inilmez, temelden çatıya çıkılır. Bunların anlayışı hep böyle olduğu için tutmuyor” dedi.
AK Partili belediye başkanlarının katılımıyla Rixos Otel’de “AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen, 48 il, 563 ilçe ile 213’ü belde olmak üzere 824 belediye başkanın katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, sözlerine AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı’na teşekkür ederek başladı. Belediye başkanlarının 30 Mart’ta elde ettiğiniz başarılarından dolayı da teşekkür eden Erdoğan, Erzincan’dan gelirken kaza geçiren belediye başkanlarına da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bir kısım belediye başkanlarının makamlara yeniden seçildiğini, bir kısım belediye başkanlarının da görevlere ilk kez getirildiğini dile getiren Erdoğan, “Belediye başkanlarımızı son derece hassas bir değerlendirme sürecinin ardından belirledik. İsabet yüzdesi fazla olabilir, eksik olabilir. Bilgi, birikim, tecrübe, beceri adaylarımızı belirlerken kullandığımız temeller oldu. Bundan daha da önemlisi burayı özellikle ifade ediyorum her bir adayımızın AK Parti politikalarını benimsemiş, AK Parti’nin omuzladığı dava şuurunu ruhuna işlemiş olmasını özellikle gözetmeye gayret ettik. Sizler sadece belediye başkanları değilsiniz, sizler sadece şehirleri, ilçeleri, beldeleri idare eden, çöp toplayan, altyapıyı inşa eden yöneticiler değilsiniz, sizler AK Parti’nin belediye başkanları olarak AK Parti’nin taşıdığı o tarihi vizyonu, AK Parti’nin omuzladığı o büyük emaneti taşıyan, bu emaneti taşıma şuurunu Türkiye’nin kılcallarına kadar ulaştıran dava insanlarınız” dedi.

“HİZMET VERDİĞİNİZ HER YERDE EN BAŞTA GÖNÜLLERİ FETHEDECEKSİNİZ”
Belediye başkanlarının seçildiği yerleşim yerlerinde 5 yıl boyunca önemli projeleri hayata geçireceklerini, yerleşim birimlerinde bir fark oluşturacaklarına inandığını dile getiren Erdoğan, “Sizler diğer siyasi partilerle mukayese edilemeyecek bir farkı belediye başkanlığınız süresi içerisinde ortaya koyacaksınız. Fakat burada her şeyden önemlisi hizmet verdiğiniz her yerde en başta gönülleri fethedeceksiniz, bununla mükellefsiniz. Çok mükemmel şehirler inşa edebiliriz, altyapıyı mükemmel kurabiliriz, iyi köprüler, parklar, bahçeler yapabiliriz. Ama şunu unutmayın, Yunus Emre’nin dediği gibi ‘hepsinden iyice bir gönüle girmektir.’ Asıl yapmamız gereken bu” şeklinde konuştu.

“BAKIN ADAM GİBİ ADAM GEÇİYOR DESİNLER”
“Her zaman bir belediyecilik felsefem var” diyen Erdoğan, “Hizmet gerektir ama yeterli değildir. Hizmet bizim için bir görevdir ama yeterli olan gönle girmektir. Bütün bunları yaparken hep gönül inşa etmeye çalışacağız. Eğer gönüller kırarsak yaptıklarımızın hiçbir değeri yoktur. Sokaktan yürürken ‘bakın belediye başkanı geçiyor’ demesinler, ‘bakın adam gibi adam’ geçiyor desinler. Bunu başarmalıyız” ifadelerini kullandı.
Her bir belediye başkanının şehrin emniyetinin teminatı olduğu kadar kendisinden de emin olunan kişi olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Böyle bir kişi olmak zorundayız. Arkadaşlar sizler milletin emanetine sahip çıkma yolunda mensup olduğunuz dava itibariyle bir medeniyet tasavvurunu da inşa edecek, diriltecek ve medeniyetimizi ayakları üzerinde doğrultacak ve geleceğe taşıyacak modern zamanın akıncı beylerisiniz” dedi.
“14 milyon nüfusu aşan İstanbul’da da, 9 bin nüfuslu Çankırı’nın Çerkes ilçesinde de aynı dava şuuruyla hareket etmek zorundasınız” ifadesini kullanan Erdoğan, demokrasinin yerelde başladığını belirtti. Erdoğan, “Köyde demokrasi yaşamıyorsa beldede de demokrasi olmaz. Beldede demokrasi yoksa ilçede de olmaz, ilçede yoksa ilde de olmaz. Bizim köylerden, beldelerden başlayarak büyükşehirlere kadar yukarıdan aşağıya değil; aşağıdan yukarıya hem demokrasiyi hem de medeniyet tasavvurumuzu öne çıkarmamız gerekiyor. 500 kişilik köy, bin kişilik belde deyip geçmeyeceğiz. Türkiye bu hızda büyürken 500 kişinin yaşadığı köyün, 2 bin kişinin yaşadığı beldenin bundan 50 yıl, 100 yıl sonrasının büyük bir şehrin olduğunu, o şehrin çekirdeği olduğunu mutlaka görmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“YA TEMELİ OLMAYANIN ÇATISI OLUR MU?
“Temel nasıl atılırsa inşaat öyle yükselir” diyen Erdoğan, “Hani bugünlerde bir moda var ya; şimdi çatı cumhurbaşkanı arıyorlarmış filan. Ya temeli olmayanın çatısı olur mu? Bunların yaptığı iş bu. Temel yok, çatıdan temele inilmez, temelden çatıya çıkılır. Bunların anlayışı hep böyle olduğu için tutmuyor. Ecdadımız temelleri doğru atmış ama bunu yıktılar. Yeni temeller attılar. Ve bugün çarpık temeller üzerinde yükselmiş, çarpık şehirleri düzeltmenin mücadelesini veriyoruz. Bu mücadele uzun soluklu bir mücadele. Bir anda bunu düzeltmek mümkün değil. Sizler öncü olursanız, sizler kapı aralar bir anlayışı miras bırakırsanız sizden sonra gelenler o kapıdan geçecek, o yoldan ilerleyecek yüzyılların tahribatı inşallah yerini yaşanabilir şehirlere bırakacaktır” diye konuştu.

“ŞEHİRLER NASIL BOZULDUYSA BU KADRO ŞEHİRLERİ YENİDEN İNŞA EDECEK”
Erdoğan, şunları kaydetti:
“Çoğunuz yurt dışına gitti. Gelişmiş şehirleri gördünüz. Benim şehrim neden böyle değil? Her bir belediye başkanımızın kendisine her gün bu soruyu defalarca sorması gerekir. Konya bugün de ihtişamlı bir şehir ama tarihte çok daha ihtişama sahipti. Bizim yeniden hayranlık duyulan şehirlerimiz olmak zorunda. Bu şehirleri yine biz bozduk. İmara aykırı gecekondu, her vatandaşın açık bulduğu meydana istediği şeyi kondurmasıyla bozuldu. Şehirler nasıl bozulduysa bu kadro şehirleri tamir edecek, yeniden inşa edecek. Dizlerinin üzerine çökmesi istenen bu medeniyet, Allah’ın izniyle dizlerin üzerinden sizler vasıtasıyla doğrulacak, ayağa kalkacak. Her bir şehrin İstanbul’dan da güzel olması gayemiz olacak.”

“BİRİLERİNE RANT SAĞLAMANIN PEŞİNDE OLMAYACAĞIZ”
En az nüfuslu belde belediye başkanından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına kadar bütün belediye başkanlarından en mükemmel belediye başkanlığını yapmasını isteyen Erdoğan, “Kentsel dönüşüm diyoruz. Birçok belediye başkanı arkadaşımız ‘benim beldem, benim ilçem, benim ilim küçük, dolayısıyla rezerve alanı meydana getirmem mümkün değil. Bu tür bahanelerin arkasına sığınarak kentsel değişim yapmaktan kaçmanın yollarını arıyor. Hiçbir yere sığınmanın anlamı yok. Ben bir Başbakan olarak, partimin Genel Başkanı olarak ve Belediyecilikte damdan düşen biri olarak açık söylüyorum; hiç bunlara sığınmayın. Biz medeniyet tasavvurumuzun gereği olan mimari anlayışı kesinlikle beldemizde de, ilçemizde de, ilimizde de yaparız. Birilerine rant sağlamanın peşinde olmayacağız” dedi.

“MİMARİ ESTETİĞİMİZ YATAY MİMARİ ÜZERİNEDİR”
“Fevkalade haller dışında hiçbir zaman dikey mimariden yana olmamamız gerekir” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Mimari estetiğimiz yatay mimari üzerinedir. Biz kalkıp da 50 kat, 100 kat binalar yapmak suretiyle kimseye hava atmanın gayreti içerisine girmeyelim. Birilerine rant sağlamak için 100 kat bina yap, oradan alsın götürsün. Biz buralarda hassas olacağız.”
Küçük meselelerin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, halkın kullandığı küçük alanlarda göze, gönle, kalbe hitap eden düzenlemelerin büyük altyapı yatırımlarından daha mühim olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Siz istediğiniz kadar büyük projeler inşa edin ama vatandaş kaldırımda yürürken bir bozuk kaldırım taşına ayağı takılıp düşerse bunun vebalinden kurtulamayız. Bunun hesabını çok iyi yapmalıyız. Hızla geçen araçların sıçrattığı çamurla eğer banyo yapıyorsa inanın bütün yatırımlarınız boşa gitmiştir. Bakın hala belediyeler yaya kaldırımlarında engelli vatandaşlarımızın sorununu çözmemiştir, hafife almıştır. Şu an burada bile test yapsak kahir ekseriyeti maalesef öyledir. O zaman AK Partili belediyelerin ilk işi süratle yaya kaldırımlarında, yürüyüş engelli vatandaşlarımızın oralarda gidişini kolaylaştıracak düzenlemeleri, projeleri yapmak. Oralarda yürürken engelli vatandaşımızın, görme engellidir, rahatlıkla orada yürüyebilmesi için işaretleri koyması lazım.
Yolları yaparken bisiklet yollarına varıncaya kadar bizim bu yolları geniş tutmamız lazım. En gelişmemiş yerde 2 çarpı 2 asgari, onun yanında da bisiklet yolu yapmak lazım. Bu kültürü de bizim geliştirmemiz gerekir. Yani sadece Konya’nın kültürü olsan bu, kısmen de Kayseri’nin kültürü olmasın. Bunları genişletmemiz lazım” şeklinde konuştu.
(İHA)