BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,11
ALTIN 2.326,23
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan canlı yayında soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosunun F-35'le ilgili kararına "800 milyon dolar ödemişiz, uluslararası bir ahlak, hukuk var. Bunun sayın Trump'tan döneceğine inanıyorum" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosu'nun F-35 kararına dair, "Biz bununla ilgili alternatifleri de üretiriz ama stratejik ortağın olan Türkiye'ye karşı bu tür bir yanlışa Amerika'nın tevessül etmesi Amerika'nın kaybınadır." dedi. Öte yandan Erdoğan, yeni sistemi anlatırken, bakanlık sayısının 16'ya indirileceğini duyurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; A Haber ortak yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı AB Bakanlığı ile birleşiyor diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orman Bakanlığı ile de Tarım Bakanlığı'nın birleştiğini açıkladı. 6 Ekonomi Bakanlığı sayısının ise 3 bakanlığa düşeceğini ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

3. HAVALİMANI

Heyecan doluyuz coşku doluyuz. Öncelikle bu beş firmamıza çok teşekkür ederim. Kolay bir eser değil. Arazi olarak devasal bir arazi 76.5 milyon metrekarelik alanda böyle bir havalimanı tesis ediliyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda da açılışını yapacağız. Dünya'nın ilkleri arasına girecek. 2023'ten itibaren de dünyada belki de bir numara olacak. 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 2023'te 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.

YATIRIMLARA NEDEN KARŞI ÇIKIYORLAR?

Dünyada siyasi tarihe baktığımızda özellikle bu komünist rejim heveslileri hiç bir zaman bu tür yatırımlara taraftar olmaz. Sonlara doğru onlar bile bu yatırımlara alıştılar... Az önce Bay Kemal konuşuyor. Sabiha Gökçen'i bizden öncekiler yaptı ama işletemediler. Sabiha Gökçen'i biz işlettik ama sonra ihtiyaçlara cevap veremez oldu. Sabiha Gökçen'e de yeni bir pist daha yapıyoruz.

Şuan bu yeni havalimanında 32 bin kişi istihdam ediliyor.

"SENİN ONLARDAN NE FARKIN VAR?"

'Sarayı başına yıkacağım' diyor. Bu saray kimin? Benim mi? Bu saray milletin. Bu sarayı geldiler bombaladılar. Kim bombaladı? FETÖ'cüler. Demek ki sen de o bombalayanlardansın. O çevrede 29 şehidimiz var, yaralılar 36. Ne farkın var senin onlardan?

3. HAVALİMANININ ADI NE OLACAK?

İsim konusunu yatırımcı firmalarla beraber karar alacağız.

MENBİÇ OPERASYONU

PYD/YPG boşaltacak, Araplar oraya yerleşecek.

F-35 AÇIKLAMASI

Erdoğan, F-35'lerle ilgili, "800 milyon dolar ödemişiz, uluslararası bir ahlak var, uluslararası bir hukuk var. Ben bu işin onların arzu ettiği gibi olacağını zannetmiyorum ve bunun Sayın Trump'tan döneceğine inanıyorum." dedi.

ABD Senatosu'nun F-35 kararına dair Erdoğan, "Biz bununla ilgili alternatifleri de üretiriz ama Türkiye senin NATO'da stratejik müttefikin, stratejik ortağın olan Türkiye'ye karşı bu tür bir yanlışa Amerika'nın tevessül etmesi, bir defa Amerika'nın kaybınadır." ifadelerini kullandı.

KANDİL OPERASYONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kandil operasyonu ile ilgili de "Bir hafta olmadı daha, 20 uçakla 10 noktayı istihbaratımızın verdiği koordinatlar çerçevesinde vurduk. Başarılı bir operasyondu ama Temel Efendi 'Boş dağları vuruyorsunuz, vuracaksın...' Geçen yeni bir operasyon yaptık. Bu operasyonda da istihbaratımız bunların lider kadrolarını toplantı halinde oluşlarının bilgisini verdi ve onları toplantı halinde uçaklarımız vurdu ve 35 lider kadrodan bunların adamı öldü, etkisiz hale geldi. Arada bir tane daha oldu operasyon ve bu operasyonlar devam ediyor. Bay Muharrem biz bununla ilgili ne İran'dan izin aldık ne ABD'den izin aldık, biz kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz, kaldı ki bir çok yerde de İran ile zaten ortak hareket ediyoruz." açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN, YENİ SİSTEMİ ANLATTI

"Demokrasi ve cumhuriyetin temel esası olan güçler ayrılığını daha da güçlendireceğiz. Yasama ve Yürütme pratikte aynı gücün kontrolünde oluyordu. hükümetten gelmeyen hiçbir teklifin geçme imkanı yoktur. Göreve geldiğimizde her alanda önemli projeler gerçekleştirdik. Sonuç odaklı olmaya önem verdik. Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmaların bazı bölümlerini istediğimiz düzeyde hayata geçiremedik. Çözüm üreten devlet, sorun çözen devler olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni sistem ile bürokrasiyi azaltacağız, daha hızlı sonuç alacağız. Kendi tarihimizi ve dünyadaki modelleri inceledik." dedi. 

BAKANLIK SAYISI 16'YA DÜŞECEK

Yeni sistemin detaylarına değinen Erdoğan, "Demokrasi ve cumhuriyetin temel esası olan güçler ayrılığını daha da güçlendireceğiz. Yasama ve Yürütme pratikte aynı gücün kontrolünde oluyordu. hükümetten gelmeyen hiçbir teklifin geçme imkanı yoktur. Göreve geldiğimizde her alanda önemli projeler gerçekleştirdik. Sonuç odaklı olmaya önem verdik. Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmaların bazı bölümlerini istediğimiz düzeyde hayata geçiremedik. Çözüm üreten devlet, sorun çözen devler olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni sistem ile bürokrasiyi azaltacağız, daha hızlı sonuç alacağız. Kendi tarihimizi ve dünyadaki modelleri inceledik. Yeni modeli oluştururken kendi sorunlarımızı masaya yatırdık. Bizim sorunalrımzı diğer ülkelerden farklı görünüyor. Bu modele Türkiye modeli dedik. Çok eleştiri aldım. Varsın alayım. Patenti bize ait. Bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz. Dışişleri Bakanlığı AB Bakanlığı ile birleşiyor. Orman Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı birleşiyor. 6 Ekonomi Bakanlığı sayısı 3 bakanlığa düşecek." dedi.

Erdoğan yeni hükümet sistemine ilişkin, "Yeni sistem, demokrasinin ve Cumhuriyet'in temel niteliği olan güçler ayrılığını asla zayıflatmıyor tam tersine, daha da güçlendiriyor" dedi.

Erdoğan'ın açıkladığı bilgilere göre yeni bakanlıklar şu şekilde olacak:

1. Adalet Bakanığı

2. İçişleri Bakanlığı

3. Milli Savunma Bakanlığı

4. Milli Eğitim Bakanlığı

5. Sağlık Bakanlığı

6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

7. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

8. Kültür ve Turizm Bakanlığı

9. Gençlik ve Spor Bakanlığı

10. Hazine ve Maliye Bakanlığı

11. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

12. Dışişleri Bakanlığı

13. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı

14. Tarım ve Orman Bakanlığı

15. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

16. Ticaret Bakanlığı