BIST 9.122
DOLAR 32,35
EURO 35,00
ALTIN 2.325,03
GÜNCEL

Erdoğan 'bu böyle bilinsin' dedi Ermenistan'a seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü töreninde konuştu. Erdoğan, 'Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi, Ermenistan ile ilişkilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz şartıdır, bu böyle bilinmelidir.' dedi.

Kafkas İslam Ordusu'nun teşkili ve Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl dönümü törenlerine iştirak etmek için Azerbaycan'a giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Aliyev-Erdoğan basına kapalı iki görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, daha sonra Bakü'nün Kurtuluşu'nun 100. yıl töreninde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

İKİ DEVLET BİR MİLLET: "1132 şehit mezarıyla, Azerbaycan Türkiye'den sonra en fazla şehit mezarlığı olan ülkemizdir. Türkiye ve Azerbaycan geçmişi, kültürü, dili, dini bir iki kardeş kültür. İki devlet bir millet diyerek sembolleştirdiğimiz kemik kardeşliğimizi de idrak ediyoruz.

Geçmişi bilmeden Nuri Paşa ve askerlerinin binlerce kilometre öteden koşmalarının sebebi, şu dayanışma tablosunun kavramını biz kavrayamayız.

15 Eylül 1918 tarihinde kazanılan bu zaferi küçük göstermeye çalışan çevre olduğunu biliyoruz, yenilginin acısını hala unutamayanlardır. Osmanlı Devleti'nin imzaladığı Mondros Anlaşması bu çevrelerin çekilmesine neden olmuştur. Maalesef bağımsızlığının ilanından 22 ay sonra bunda başarılı da olmuştur. Kafkas ordusu ile Azerbaycan bugünkü bağımsızlığın temelini atmışlardır. Azerbaycan'ın 1918'de bağımsızlığını ilan etmesiyle bunu ilk tanıyan ülkenin Türkiye olması tesadüf değildir. Türkiye olarak her türlü desteği vermeye devam ettik, devam edeceğiz. Ticari, ekonomik, kültürel en büyük ortağı konumundadır. Türkiye'de eğitim almış Azerilerin sayısı 125 binin üzerindedir.

Hiç şüphesiz bu başarılarda Haydar Aliyev'in vefatına kadar kardeşim İlham Aliyev'in çok büyük payı vardır. Türkiye, Azerbaycan da çok yakında Türkiye ile aynı konuma gelecektir. Önümüzde çok daha büyük görevler bizi bekliyor. Aramızdaki bağları daha da güçlendirerek, gelecek nesillere daha güçlü bağlar bırakmalıyız.

YUKARI KARABAĞ ŞARTI: Azerbaycan'ın sevinci, derdi, sıkıntısı bizimdir. Azerbaycan ağlarsa, biz ağlarız. Azerbaycan'ın sıkıntısı olan Yukarı Karabağ sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi Ermenistan ile ilişkilerimizin olan ilişkilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz şartıdır. Bu böyle bilinsin. 25 yıl önce Hocalı'da yaşananların, katilleri kahraman ilan edenlerin bize verecek hiçbir tarih dersi yoktur. 

Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi Ermenistan ile ilişkilerimizin olan ilişkilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz şartıdır."

Sitene Ekle