BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,32
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan 'Biliyoruz' demişti o üslerden ilk kare!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Biliyoruz' dediği Suriye'deki ABD üsleri ilk kez görüntülendi. 14 üsten 12'sinin terör örgütü YPG bölgesinde olması dikkat çekiyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'A'dan Z'ye hepsini biliyoruz' dediği ABD, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’ye silah sevkiyatını durdurduğunu açıklarken Suriye’deki üs sayısını ise 14’e çıkardığı ortaya çıktı. Suriye’de 4 binden fazla Amerikan askeri görev alıyor

ABD'YE YPG'YE DESTEK VERDİ

ABD; DEAŞ ile mücadele kapsamında önce PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye destek verdi. Ardından da Suriye’de askeri üs kurma çalışmalarına başladı. 2015 yılında Haseke’nin kuzeyindeki Rumeylan’a ilk askeri üssünü kuran ABD, zaman içinde üs sayını artırdı. 2017 yılının Temmuz ayında bu rakamı 10 çıkardı. YPG’ye silah sevkiyatını kestiklerini açıkladıkları günlerde ise üs sayısının 14’e ulaştığı ortayı çıktı.

ARAZİ ARAÇLARI DİKKAT ÇEKTİ

Bu üslerin 5’i hava üssü olarak da kullanılabiliyor. ABD tarafından kullanılan Al Tanf’daki üs ise Suriye ve İngiliz Özel Kuvvetleri ile ortaklaşa kullanılıyor. Önceki gün de Tanf’ta ABD helikopteri Blackhawk tarafından yapılan askeri sevkiyatın fotoğrafı, Scoopnest internet sitesinde yayımlandı. Çöl şartlarında hareket kabiliyetine sahip arazi araçları dikkat çekti.

İŞTE O ÜSLER

1 DEREKE

ABD’nin hava indirme birlikleri burada konuşlanıyor. Askeri kargo uçakları buruya iniyor ve YPG’ye yapılan yardımların bir kısmı bu üstten sağlanıyor.

2 SABAH EL-HAYR

Askeri helikopterlerin inişi için kullanılan stratejik bir üs

3 AYN İSA

Güvenliği YPG tarafından sağlanan, mühimmat lojistiği için kullanılan bir üs.

4 TİL SEMEN

İstihbarat ve muhaberat amaçlı kullanılan bir üs. DEAŞ tarafından kullanılan iletişim araçları bu üsten dinlenirken alanda görev alan koalisyon güçlerinin iletişimi de yine bu üsten koordine ediliyor.

5 TABKA

ABD uçaklarının iniş ve kalkışı için kullanılan stratejik bir üs.

6 CELEBİYE

Aynı anda 40 askeri kargo uçağının bulunduğu, gelişmiş silahlarla donatılan bir üs. ABD’nin en gelişmiş silahları bu üstte bulunuyor.

7 HERB HEŞK

Türkiye sınırında kurulan bu üste sadece ABD askeri bulunuyor. YPG’nin Türkiye sınırında ‘Hummer’ ciplerle tur atmasından sonra üs kuruldu.

8 MİŞTANUR TEPESİ

ABD özel kuvvetleri bu üssü Fransız Özel Kuvvetleri ile birlikte paylaşıyor. Radyo kulesinin bulunduğu üs, iletişim için stratejik öneme sahip.

9 SIRRİN

ABD’nin hava indirme birliklerinin konuşlanma noktası.

10 TANF

Suriye ve İngiltere ile birlikte ortaklaşa kullanılıyor.

11 TIL TEMİR

Yine özel kuvvetlerin kullandığı bir üs. 70 Fransız askeri ile 200 Amerikan askeri bulunuyor.

12 MENBİÇ

YPG’ye destek için kurulan bir üs. Bulunduğu konum açısından YPG’yi, Özgür Suriye Ordusu’ndan gelebilecek hamlelere karşı koruyor.