BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,25
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Arap dünyasının baştacı

Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik izlediği yeni strateji Arap dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

Abone ol

Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden Şark'ul Avsat Türkiye konusundaki olumlu analizleriyle dikkat çekiyor. Gazetenin yazarlarından Savsan Ebtah, yazısında Türkiye'nin dış politikada çok kurnaz bir strateji izlediğini belirtiyor.

İsrail'in etrafına duvarlar örmekle meşgulken Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve Ürdün'le vizeleri kaldırdığını belirten Ebtah Türkiye'nin bölgeye ticaret yoluyla girmesinin ise İsrail için en ağır darbe olduğunu öne sürüyor.

Gazetenin etkin kalemlerinden Hüseyin Şubukşi de "Teşekkürler Erdoğan" başlıklı yazısında İslam dünyasının Nobel'i olan Kral Faysal Ödülü'nü alan Erdoğan'ın İslam dünyasında liderlik için bir model oluşturduğunu, yolsuzluklara karşı verdiği mücadele ile yükseldiğini belirtiyor. Türk toplumundaki dinamiklerin de Erdoğan'ın başarısında önemli rol aldığını belirten Şubukşi, Bediuzzaman Said Nursi'nin bilim ve inançlar arasında çok yapıcı bir buluşma sağladığını, Fethullah Gülen'in de ahlak, eğitim ve metodolojiyi buluşturduğunu ifade ediyor.

Gazetenin diğer bir kalemi Velid Ebi Murşid ise 'Sen Türkiye vatanımsın' başlığıyla kaleme aldığı makalesinde Türkiye'nin Ortadoğu'ya geri dönmesinin özellikle askeri açıdan İsrail'e karşı bir denge oluşturduğunu belirtiyor.
Londra merkezli diğer bir gazete Dar'ul Hayat'ın yazarlarından Hasan Haydar da İsrail'in artık muvazenesini kaybettiğini belirtiyor. İsrail'in Türkiye'deki değişimi okuyamadığını vurgulayan Haydar, Türkiye'nin İran'ın tersine gürültü koparmadan hızla bölgenin liderliğine oynadığının altını çiziyor. Haydar, Türkiye'nin Batı'yı da tahrik etmeden İsrail'e ağır darbeler indirdiğini de öne sürüyor.

El Kuds el Arabi gazetesi ise başyazısında genlerinde imparatorluğun gururunu taşıyan Erdoğan'ın Ayalon'dan gelen özrü kabul etmesini beklemediklerini ancak kabul etse bile önümüzdeki günlerde benzer sertleşmelerin yaşanabileceğini iddia ediyor.

TÜRKİYE, LÜBNAN İSRAİL SALDIRISINA KARŞI UYARDI

Şark'ul Avsat gazetesi hafta başında Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hariri'yi muhtemel bir İsrail saldırısına karşı uyardığını öne sürdü. Gazete başka bir haberinde ise Türkiye ve İsrail arasında başlayan gerginlik üzerine Amerikan yönetiminin devreye girmeye hazırlandığını yazdı..