BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan açıkladı! Onu ilk kez Atatürk dedi

Atatürk Dil ve Tarih Kurumu'nda konuşan Erdoğan "Yeni Türkiye vurgusu ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk adlı eserinde defalarca zikredilmiştir" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Kasım Atatürk'ü anma toplantısı kapsamında Atatürk Dil ve Tarih Kurumu'nda konuştu.

'Yeni Türkiye' kavramını ilk kez Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığını belirten Erdoğan "Yeni Türkiye vurgusu ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk adlı eserinde defalarca zikredilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Yeni Türkiye ile 23 Nisan 1920'de temelleri atılan Türkiye'yi kastetmiştir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

GÜN BOYUNCA HATIRLANACAK

Vefatının 76. senesinde ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bugün bir kez daha derin bir hürmetle anıyoruz. Tüm gazilerimize ve aziz şehitlerimize de minnettarlığımızı ifade ediyoruz. 76 yıl boyunca her 10 Kasım'da olduğu gibi Gazi Mustafa Kemal gün boyunca hatırlanacak.

2 FARKLI ATATÜRK FİGÜRÜ İNŞA EDİLDİ

Bir tek Atatürk varken, tarih içinde çok sayıda Atatürk'ün üretildiğini çok sayıda Atatürkçülük yorumları ile Gazi Mustafa Kemal'in şahsi manevisinin yıpratıldığını büyük bir teessürle izledik. Türkiye'nin bütün gençlerinin, çocuklarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bütün yalınlığıyla sadece bir insan, bir lider olarak anlayabilmesi, okuyabilmesi, öğrenebilmesi şahsen benim de en büyük arzularımdan biri olmuştur. 1938 öncesi ve sonrasına ait iki farklı Atatürk figürü inşa etmek, onu anlamanın önündeki en büyük engeldir.

CUMHURİYET MALAZGİRT'İN DEVAMIDIR

Atatürk'ün manevi şahsına karşı bir saygısızlık yapılmıştır. Herkesin beklentisine göre bir Atatürk olmaz. Ne Atatürk ne de Türkiye Cumhuriyeti köksüz değildir. Cumhuriyet bir kaç kişinin sözüyle kurulmadı. Cumhuriyetimizin kuruluşu Malazgirt Zaferi'nin devamıdır. En önemli etkenlerden biri de Cumhuriyetin milli iradeyle kurulmuş olmasıdır.

TAM BİR SAYGISIZLIK

Yakın tarihimizde milli egemenliğe müdahale edilmesi baskı altında tutulması ve onun adı anılarak yada istismar edilerek yapılması onun anısına tam bir saygısızlıktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün yönleriyle öğrenilmeli ve öğretilmeli, öyle anlaşılmalıdır.

YENİ TÜRKİYE'Yİ İLK KEZ ATATÜRK KULLANDI

Atatürk'ün asil duruşu ve Milli irade vurgusu hep geri plana itildi. Onun için Atatürk iyi öğrenmeli diyorum. Yeni Türkiye vurgusu ilk kez Gazi Mustafa Kemal tarafından Nutuk adlı eserinde defalarca zikredilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Yeni Türkiye ile 23 Nisan 1920'de temelleri atılan Türkiye'yi kastetmiştir.

Gazi Mustafa Kemal'i statükonun, idare-İ maslahatın, tek tipçiliğin ve milli iradeye husumetin sembolü gibi kullananlar, yeni Türkiye'de ilk kez Gazi'nin kullandığı yeni Türkiye kavramı içinde yanıldıklarını anlayacaklardır.

Yeni Türkiye, inanıyorum ki Gazi Mustafa Kemal'in de bir istismar aracı olmaktan çıkarılıp, asker, Başkomutan, Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı, en önemlisi de milli irade aşığı bir şahsiyet, bir insan olarak öğrenileceği, öğretileceği, anlaşılacağı bir Türkiye olacaktır