BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ABD'ye rest çekti başımızın çaresine bakarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere'de Bloomberg televizyonuna konuştu. Erdoğan, "Savunma ihtiyaçlarımızı ABD'den gideremiyorsak başımızın çaresine bakarız." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımıyla ilgili, "Eğer biz bunu kalkıp da ABD'den alamıyorsak, Senato buna müsaade etmiyorsa, Kongre buna müsaade etmiyorsa, biz başımızın çaresine bakmayacak mıyız? Tabii ki başımızın çaresine bakacağız. Ve şu anda biz aynı şekilde bu konuda atacağımız, atmaya hazırlandığımız adımlar var, bunları da atacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere ziyareti kapsamında Londra'da Bloomberg TV kanalına verdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı için Türkiye'nin ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalması söz konusu olursa tutumunun ne olacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğu yanıtını verdi.

NATO müttefiki bir ülke olarak Yunanistan'ın Rusya'dan S-300 füzelerini aldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yunanistan'a bir şey söylendi mi? Söylenmedi. Diğer taraftan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin S-400 alma kararına ilişkin 'Bu, müttefikimizin kararıdır. Kendi tercihlerini yapabilirler.' değerlendirmesinde bulundu. Şu anda biz ihtiyacımız olan korumacılık anlamında da, önlemler anlamında da bu tür ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden herhangi bir ülkeden alabilme noktasında bir hürriyete, bir bağımsızlığa sahibiz. Eğer biz bunu kalkıp da ABD'den alamıyorsak, Senato buna müsaade etmiyorsa, Kongre buna müsaade etmiyorsa, biz başımızın çaresine bakmayacak mıyız? Tabii ki başımızın çaresine bakacağız. Ve şu anda biz aynı şekilde bu konuda atacağımız, atmaya hazırlandığımız adımlar var, bunları da atacağız. İcabında Rolls Royce ile bazı görüşmelerimiz oldu, oluyor, devam edecek. Onlarla da bu konuda adımlar atacağız, atmaya devam ediyoruz. Şu anda görüşme paketlerimizin içinde onlar da var."

"ABD'nin yaptırım değil, dayanışma için destek vermesi lazım"
Rusya'dan S-400 alımıyla ilgili ABD'den bir yaptırım bekleyip beklemediği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda ABD böyle bir yaptırıma girer mi, girmez mi onu bilemem. Ama benim bildiğim tek şey var. Özellikle bizim için stratejik ürünler olarak düşündüğüm doğalgaz, petrol gibi ürünleri Rusya’dan alıyoruz. Rusya ile ilişkilerimizi bu noktada kesemeyiz. Eğer ABD ile müttefiksek, bu bizim için yaptırım değil, bize dayanışma gerektirir." diye konuştu.

Türkiye ve ABD'nin NATO müttefiki olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"O zaman bize ABD yaptırım değil, dayanışma için destek vermesi lazım. Terör örgütlerine destek vereceksin ama Türkiye’ye yaptırım uygulayacaksın, öyle bir şey olur mu? İşte maalesef Kuzey Suriye'de 5 bin tır silah mühimmat geldi, 2 bin kargo uçak silah, mühimmat geldi. Kim getirdi bunları? Amerika. Ve ben kendilerine bunları açık ve net söyledim ve dediler ki 'savaş bittikten sonra biz bunların hepsinin seri numaralarını alıyoruz; bunları toplayıp alacağız'. Biz bunları daha önce Irak’ta gördük. Irak’ta bunlara alamadınız, almadınız. Ve PKK'nın elinde kaldı bunlar. Sonra biz oradaki mücadelede PKK’dan bunları topladık aldık. Bu gerçeklikleri biz müttefiklikle nasıl bağdaştıracağız. Böyle müttefiklik olabilir mi? Biz burada samimiyet istiyoruz. Samimiyet olduğu zaman mesele yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile ilişkilerinin sorulması üzerine, "Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ama tabii düşüncelerimizin örtüşmediği birçok yerler olmuyor değil, oluyor." ifadesini kullandı.