BIST 9.746
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.420,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ABD’ye bu şartlar altında gidecek mi?

Hurriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin bugünkü yazısında ABD'nin Türkiye'ye karşı düşmanca tutumunu ele aldı. Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylül ayında yapılacak BM oturuma ev sahipliği yapan ABD'ye gidip gitmeyeceğini sordu.

Abone ol

ABD Türkiye'ye karşı birbiri ardına yok kararlar alıyor. Gülen'in iade etmedikleri gibi, eski bakanlardan Zafer Çağlayan hakkında tutuklama kararı çıkarttılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarına yakalama kararı çıkartan ABD adalet makamları, bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yı New York'ta tutuklamıştı.

İşte bu şok gelişmeler ışığında Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, 19-15 Eylül arası yapılacak 72. BM Genel Kurulu'nda konuşma yapması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hatırlattı.

"Erdoğan ABD’ye (bu şartlar altında) gidecek mi?" başlıklı yazısında bu soruya ilişkin görüşlerini köşesinde aktardı:

ABD "GELME" DİYOR

"(...)ABD’nin gerek siyaset, gerek yargı makamları Erdoğan’a vücut diliyle adeta” gelme” diyor. Erdoğan ise dün –tabii tutuklama kararı öncesinde- bütün bunları görüştüklerinde Trump ile konuşacağını söyledi.

Trump ile henüz alınmış bir randevu yok, ama Türkiye’nin randevu talebine resmen ret yanıtı da verilmiş değil, en azından bu yönde yapılmış bir açıklama yok.

Zaten konunun en kırılgan noktası da burası; yani Trump ile görüşme olup olmayacağı. Yoksa Birlemiş Milletler Genel Kurulları, ABD ev sahipliği yapmasına karşın, ABD toprağında yapılmış sayılmıyor.

O nedenle geçmişte Erdoğan’a göre çok daha ağır koşullar altında bulunan, -örneğin İran lideri Mahmud Ahmedinecat gibi- ABD yasalarına göre tutuklanabilecek bazı liderler BM çalışmaları için New York’a gelip -sıkı abluka altında tutulmalarına rağmen- başlarına bir şey gelmeden dönebildiler.

Üstelik BM sadece ABD’nin değil, bütün üye ülkelerin, o arada Türkiye’nin de eşit oy hakkına sahip olduğu en büyük uluslararası kuruluş.

TRUMP'TAN RANDEVU ALACAK MI?

Bu nedenle Erdoğan’a dolaylı olarak “gelme” mesajı veriliyor olsa da Erdoğan’ın sırf bu yüzden gitmek isteyeceği söylenebilir. Ancak siyaset kulislerine yansıdığı kadarıyla Erdoğan eğer Trump’tan bir randevu alamazsa, işte o zaman gidişini erteleyebilir; yerine Başbakan Binali Yıldırım’ı göndermeyi düşünebilir."