BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  MEDYA

Erdoğan Abdullah Gül'ü neden seçmedi? İşte yanıtı

AK Parti'nin yeni genel başkanı ve başbakanın Ahmet Davutoğlu olacağı açıklandı. Peki, Tayyip Erdoğan, neden Abdullah Gül'ü değil de Ahmet Davutoğlu'nu seçti?

Abone ol

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan bir toplantıyla yeni genel başkan ve başbakanın Ahmet Davutoğlu olacağını ilan etti.

Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmasının şifrelerini köşesine taşıyan Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, 'Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri: ‘Neden Gül’ü Seçmedim...’ başlıklı yazısında neden Ahmet Davutoğlu'nun seçildiği madde madde anlattı.


Utku Çakırözer'in bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

GÜL'Ü NEDEN SEÇMEDİĞİNİ İZAH ETTİ

Konuşması ise başbakanlık görevi için neden Ahmet Davutoğlu’nda karar kıldığını açıklamak kadar ve hatta ondan daha ziyade neden Abdullah Gül’ü tercih etmediğini parti tabanı ve kamuoyuna izah amacı taşıyan mesajlarla yüklüydü. İşte Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri:

2002'DE PROBLEM OLDU

1. “Genel başkan ve başbakan aynı kişi olmazsa sorun çıkıyor. Bunu biz yaşadık” sözleriyle 2002 seçimlerinden hemen sonra Abdullah Gül’ün başbakan, kendisinin ise milletvekili seçilmesine engel yasağı olması nedeniyle AKP Genel Başkanı olduğu dönemin problemli olduğu mesajı verdi.

CEMAATLE MÜCADELE

2. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları nedeniyle hedef aldığı Gülen cemaatine yönelik başlattığı ‘paralel yapı ile topyekûn mücadeleye’ sahip çıkılmasını genel başkan tercihinde temel kriterlerin başında gördüğünü vurguladı.

3. Tercihinde yaptığı istişarelerin altını çizerek parti tabanının da ‘başka bir adayı’ istemediği mesajını dolaylı olarak vermiş oldu.

DAVUTOĞLU'NUN KONUŞMASINDAKİ VURGU

AKP’nin yeni genel başkan ve başbakan adayı Davutoğlu’nun konuşmasında iki önemli vurgu öne çıkıyordu:

- Erdoğan’ın AKP’nin sadece öncüsü değil ‘lideri’ kalmaya devam edeceğini belirterek sadakat mesajı verdi. Erdoğan’ın ‘partili cumhurbaşkanı’ gibi hareket etmesine razı olduğunu ilk günden ortaya koydu.

- Erdoğan’ın istediği şekilde Gülen cemaati ile mücadeleyi sürdüreceğini ilan etti.

ORTAK MESAJ: BERABERLİK BOZULMASIN

Erdoğan ve Davutoğlu’nun konuşmalarının iki ortak noktası vardı:

1. Cemaat ile mücadele kararlılığına yapılan özel vurgu

2. AKP’nin birlik ve beraberliğin korunması temennileri. Erdoğan birkaç kez ‘fitne’ vurgusu, Davutoğlu da ‘Omuz omuza olalım’ çağrısı yaptı.