BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,79
ALTIN 2.477,81
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

ERDEMİR artık kesinti yapmayacak

ERDEMİR TAŞ'de çalışanların maaş ve diğer sosyal haklarından yapılan yüzde 35'lik kesintinin son bulacağı açıklandı.

Abone ol

Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ABD'de başlayan ekonomik krizin, ülkeyi ve ilçeyi de olumsuz etkilediğini anımsattı.

Özgen, ekonomik krizde tasarruf tedbirleri kapsamında çalışanların maaş ve diğer sosyal haklarına yönelik yapılan yüzde 35 oranındaki kesintinin sona ereceği müjdesini verdi. Özgen, "Sizlerin de hatırlayacağı gibi, ülkemizdeki birçok işletme, o günlerde krize karşı tedbir olmak üzere üretimlerini durdurmuş, toplu işçi çıkarma ve benzeri tasarruf tedbirlerini uygulamaya başlamıştı.

ERDEMİR olarak krizin başladığı 2008'in Ekim ayından itibaren. yaklaşık 7 ay, maliyetin düşürülmesi yönünde çalışmalar yaptık. İşçilik ücretlerinden tasarrufu, öncelikli olarak gündeme getirmedik. Yapmaya çalıştığımız tüm diğer operasyonel iyileştirmeler ve tasarruflar, o günkü üretim seviyelerinde ve piyasa koşullarında üretime devam şansımızı imkansız hale getirdiğinden, alınabilecek tüm ekonomik önlemleri neticede birlikte değerlendirdik. Bildiğiniz gibi, sizlerden gelen çözüm önerilerini de dikkate alarak, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan Türk Metal Sendikası ile toplu iş sözleşmesinin bazı maddelerinin 16 aylık süre için tadil edilmesi konusunda anlaşma sağladık. Bu anlaşma çerçevesinde ücretler ve ücretlere bağlı diğer hakların 01 Mayıs 2009'dan itibaren 16 aylık süre için yüzde 35 oranında azaltılacağını, bu sürenin sonu olan 31 Ağustos 2010'da ise tekrar 01 Mayıs 2009'daki eski seviyelerine döneceğini, 22 Nisan 2009'da yayınlanan ERDEMİR Genel Müdürlük tamimi ile çalışanlarımıza duyurmuştuk.1 Mayıs 2009'dan itibaren, 16 aylık süre için yüzde 35 oranında azaltılması uygulaması, anlaşmamız gereği Ağustos ayı sonunda sona erecektir. ERDEMİR çalışanları, 1 Eylül 2010'dan itibaren hak ettikleri ücretler ve ücretle bağlı diğer haklarını kesintisiz olarak alacak ve ödemeler bu esasa göre yapılacaktır" dedi.

Yeni toplu iş görüşmelerinin de başlayacağını belirten Özger, krizin zorluklarının sürdüğünü de kaydetti. Çalışanlarla birlikte bu zor süreci aşacaklarını belirten Özger, şöyle devam etti;

"İçinden geçtiğimiz bu zor dönemde, gücümüzün çalışanlarımız olduğuna ve krizin zorluklarını da birlik, beraberlik ve karşılıklı özverili çalışma ile aşacağımıza inandık. Hatırlanacağı üzere, ihtiyaç duyulduğunda çalışanlarımızın yanlarında, şartlar el verdiği ölçüde olmamız gerektiği düşüncesinden hareketle, anlaşmada bir hüküm bulunmamasına rağmen, kriz döneminde, her bir personelimize, 2009 Eylül ayında, tek bir seferde bin lira net destek ödemesi ve Mayıs Ağustos 2010 döneminde ise 4 ay boyunca şirketimizin ödeyeceği yasal kesintiler dahil, 250 lira aylık brüt destek ödemesi yaparak, çalışanlarımızın sıkıntılarını hafifletme yönünde girişimlerde bulunduk."