BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Başçı'dan 2013 enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomik göstergeleri değerlendirdi ve enflasyon tahmini üzerine açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala yüzde 5'e düşmeyecek. Enflasyonun, 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Başçı, Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye, Merkez Bankası bağımsızlığı ve mali disiplin konularını çözdükten sonra hızla enflasyonu çözerek tek haneli rakamlara indirdiğini belirterek, enflasyonun zaman zaman çift haneli haneli rakamlara çıktıysa da tekrar tek haneli rakamlara indiğini söyledi.

2013'ÜN ORTASINDA YÜZDE 5

Türkiye'nin yüzde 5 hedefini mutlaka gerçekleştireceğini dile getiren Başçı, ''Enflasyon beklentisi 6 seviyesinde. Beklenti 6 seviyesinde olunca bunun üzerine reel faiz koyuyorlar, reel faiz daha yüksek oluyor. Enflasyon beklentisi 5 olsa muhatap olacağınız faiz daha yüksek. Dolayısıyla enflasyon oranının 5'e düşmesi iyi bir şey. Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala 5'e düşmeyecek. Enflasyonun 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin enflasyon ortalamasının yüzde 5 civarında olduğunu anlatan Başçı, dolayısıyla bu ülkelerle farkı kapatarak başarılı bir gelişmekte olan ülke olarak izlenmeye devam edeceklerini söyledi.

''Çekirdek enflasyon düşmeye devam edecek''

Başçı, çekirdek enflasyonun da düşmeye başladığını vurgulayarak, ''Çekirdek enflasyon epey düşüyor. Bu ay çekirdek enflasyonda düşüş devam edecek. Gelecek ay da sonraki ay da devam edecek ve çekirdek enflasyon daha erken bir vakitte büyük ihtimalle yüzde 5 seviyesini görecektir. Ama manşet enflasyon, enerji ve gıda nedeniyle daha geç yüzde 5'e ulaşacaktır'' ifadesini kullandı.

Temel mallardaki enflasyonun düşmeye devam edeceğini ama hizmet enflasyonunun büyük ihtimalle bu seviyede kalacağını dile getiren Başçı, burada da bir normalleşmenin görüleceğini dile getirdi.

Başçı, Enflasyon beklentisinin bir yıl sonrası için 6,5 civarında olacağının hedeflendiğini belirterek, ''Ondan sonraki yıl için 6,2 civarında ama bizim hedefimiz yüzde 5. Dolayısıyla bunların da aşağı doğru gelmesini bekliyoruz. Bizim kendi tahminimiz, yüzde 6-7 arasında bir enflasyon tahmini şu anda makul görünüyor. ama kamu zamlarını izlememiz lazım. Kamu, eğer bir ayarlama yaparsa yıl sonundan önce yukarı doğru bir risk oluşturabilir ama şu anda yukarı yönde bir risk görmüyoruz'' şeklinde konuştu.

Enflasyonun tek haneli seviyeye inmesinin Türkiye'nin büyüme potansiyeli önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdığını ifade eden Başçı, verimliliği arttırıcı yapısal reformların yapılması halinde, kişi başı gelirin 25 bin dolar hedefinin oldukça üstüne çıkacağını, böyle bir potansiyelin de mevcut olduğunu kaydetti.

Başçı, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelemenin ön görüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiğini aktararak, ''Küresel ekonomiye dair belirsizlerin sürmesi nedeniyle para politikasındaki her iki yönde de esnekliğin korunması uygun olacaktır'' dedi.