BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.511,77
HABER /  GÜNCEL

Erciyes, Alpler'e rakip olacak

Erciyes Dağı, Alpler'den sonra dünyanın ikinci büyük kış turizmi merkezi olacak, işte ayrıntılar..

Abone ol

Kayseri'de, çoğunluğu Büyükşehir Belediyesi'nin kendisinin yarattığı kaynaklarla gerçekleştirilen önemli projelerden en önemlisinde, finale adım adım yaklaşılıyor.

Bu çalışmalarda en son adım, Erciyes Master Planı'nın 1. Etap Açılışı'nın açılış töreni ile atıldı.

160 KİLOMETRE İLE ALPLER'DEN SONRA İKİNCİ

Açılışı, Enerji Bakanı Taner Yıldız'la birlikte gerçekleştiren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 2014 yılında tamamlandığında 3-4 bin kişiye doğrudan iş imkanı yaratacak olan proje kapsamında toplamda 160 kilometreyi bulacak pistlerin, Alpler'den sonra en uzun kaymamesafesi olacağına da dikkat çekti.

Özhaseki, "Altyapı çalışmaları tamamlandı. Mekanik teleferiklerin üçte ikisi tamamlandı. Kayak pistinin 45 kilometrelik kısmında kayılıyor. Restoranlar, kafeler ve oteller hizmete girdi" dedi.

280 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Şimdiye kadar yapılan 100 milyon dolar yatırım yapılan projeye, 2014 yılına kadar 280 milyon dolar yatırım yapılması hedefleniyor.

Aynı zamanda Kayseri Turizm Master Planı'nın 3'üncü ayağını da oluşturan Erciyes Kış Turizm Merkezi Projesi kapsamında telesiyej sistemi, karlama üniteleri, kar sörfü, biatlon, kar uçurtması, helikopter kayağı, kar kızağı, kar raftingi, kar kızağı gibi kış sporları ve sosyal tesisler de yer alıyor.

Mayıs ayına kadar 5 ay kayak imkanının sağlanması planlanan projede yılın geri kalan 7 ayında ise kongre turizmi yapılması ve 12 saha ile futbol takımlarına kamp alanı olarak hizmet verilmesi amaçlanıyor. Yürüyüş, atla gezinti, bisiklet gezintisi gibi yaz sporları da alternatifler arasında yer alıyor.

ERCİYES'E 25 OTEL YAPILACAK

Proje kapsamında, Erciyes dağında özel sektör aracılığıyla 4 tanesi 500 ile 600 yatak kapasiteli büyük otel, 21 tanesi de 100 ile 120 yatak kapasiteli 21 butik otel yapılması planlanıyor.

Özhaseki, talep edilmesi halinde konaklama tesislerinin yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirileceğini de kaydetti. Oteller için arazilerini satışına ise gelecek yıl başlanacak.

Projenin tamamının hizmete gireceği 2014 yılı sonunda 100 milyon euro doğrudan 100 milyon euro ise dolaylı bir gelir hedeflendiğini kaydeden Özhaseki, "Her yıl bu rakam artacak" dedi.

SOSYAL HAYATI DA CANLANDIRACAK

Kayseri yönetimi, bu proje ile Anadolu şehirlerinde sıkça gördüğümüz durağan sosyal hayatı da canlandırmayı hedefliyor. Erciyes dağında açılması planlanan 25 konaklama tesisinin orada bir canlılık yaratmasını bekleyen Özhaseki, dağdaki canlılığın süreç içerisinde şehre yayılmasını ve Kayseri'nin yeni bir çehreye kavuşmasının planlarını yapıyor.

KAYSERİLİNİN TİCARİ ZEKASINA BİR ÖRNEK DAHA

Özhaseki, Erciyes projesinde de tıpkı Kadir Has Spor Kompleksi'nin yapılışında sağlanan fon gibi Kayserililere özgü ticari zekayı kullanmış. Erciyes dağındaki 26 milyon metrekareyi Hazine'den dört yıl önce o zamanın parasıyla 3 trilyona satın alan Kayseri Belediyesi, böylece hem akıllı bir yatırım yapmış hem de arazinin tapusunu alarak yatırımcılara fırsat sunar bir hale getirmiş.

Özhaseki'yi bu proje için en çok etkileyen yer ise Avusturya'daki Trol bölgesi olmuş. Bir kayak merkezinin tüm özelliklerini taşıyan Trol Bölgesi'nin yıllık geliri 7 milyar euroyu buluyor. Trol bölgesinde yaklaşık 75 otel bulunuyor.

KIŞ TURİZMİ SANAYİYİ GERİDE BIRAKABİLİR

Hizmet sektöründe kar oranının yüzde 50'yi bulduğu düşünüldüğünde Erciyes projesinin bu Kayseri için önemi bir kere daha ortaya çıkıyor. Bir Anadolu şehrine göre oldukça fazla sanayi tesisine sahip Kayseri'de bulunan yaklaşık 1,000 fabrikanın gerçekleştirdiği yıllık ihracatın 2 milyar dolar, kar oranının ise yaklaşık yüzde 10 olması da kayak merkezi projesini Kayseri için önemli kılan diğer bir unsur.

Özhaseski, Erciyes bölgesinin 2005 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne bağlanmasından sonra harekete geçmiş. Avusturya'dan bir danışman ekip getirterek, bir yıl süreyle araştırma yaptırmış. Bunun yanında Japonya'dan getirilen bilim adamlarına da küresel ısınmanın olası etkileri ve kar yağışının devamlılığı konusunda inceleme yaptırmış. Tüm bunlardan sonra bölgedeki küçük tepelerin Alpler'deki gibi kesintisiz kayak imkanına elverişli olduğu sonucu ortaya çıkmış.

Kasasında 100 milyon TL'ye yakın nakitle, Türkiye'nin kaynak açısından eli en rahat belediye olan Kayseri işte o noktadan sonra projeye hız vermiş.