BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05

Ercan Çek Maritim Pine Hotelin Gözbebeği

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş soy ismi gibi başarılarıyla dikkati çeken, Genel müdürlüğünü yapmış olduğu Maritim Pine Beach Resort Hotel’in  120 bin dönüm gibi geniş bir alana konumlandırılmış, 2000 kişi kapasiteli misafirinin ve  600 kişilik personelin sorumluluğunu  kendine özgü duruşuyla onurla üstlenmiş Ercan Çek ‘in kendisi gibi doğal, içten ve yürekli öyküsünü sizlerle paylaşacağım…

 

Her şeyin İlacı Tuzlusudur: Ter, Gözyaşı ve Deniz

 Yıl 1988 Bodrum da turizmci olmaya karar verdi. Zorlu geçen gençlik yıllarında acıyla zor deneyimlerle olgunlaşan ruhu ona kaybettiklerinin yerine daha iyilerini eklemeyi öğretti. Ve hep çalıştı… Zorluklar onu yıldırmadı aksine olgunlaştırdı ve büyüttü.

Mersin Turizm İşletmeciliğinde okurken hem başarılı bir turizmci olmayı hem de yaptıklarıyla bu mesleğe gönül vermiş genç turizmcilere de örnek teşkil etmeyi hayat prensibi edinmiş. Kendi deyimiyle “Ezilmeden bir yere gelemezsiniz. Bu güne kadar gelinen süreçlerde tüm zorlukları ve engelleri aşarak başarılı olan ve bulunduğu konumu hak eden insanları alnından öpmek gerek” derken, gözlerindeki manalı ifade 23 yılın 16 yılını da genel müdür olarak sürdüren Ercan Çek’in anlamlı hayat öyküsünün de ifadesiydi.

Ercan Çek “Başarıyı ölçmek için bir insanın ulaştığı noktaya değil, başarmak için aştığı  engellere bakılması gerektiğini öğrendim” sözünün gerçekliğini gördüm.

Ekip arkadaşlarımın işe motivasyonunu sağlarken paylaşmasını ve sorumluluk almasını biliyorum. İşin ağırlığını çekinmeden üstlenirim duygusunu da ekip arkadaşlarımla paylaşarak işi sahiplenmelerini sağlarım. Başarılı tamamlanan bir organizasyon ulusla arası yeni bir projenin gözlerimizde ışıl ışıl parlayan enerjisidir.

 

Hayalimiz Güzel Olmalı

Turizmde bizler hayal üretiriz ve bu hayali sunarız.misafirlerimiz tatile geldiğinde bu hayal gerçekle uyuşmaz ise başarısız olmamız kaçınılmazdır. Bu konu çok hassas bir noktadır. Mutlu  olmayan bir insanın hayalide güzel olamaz.çalışırken yaptığım hamleler bana gerçekten haz veriyor ve iş üretirken heyecanlanıyorum.

Yaptığınız işi seveceksiniz.Heyecan varsa başarı vardır heyecanları sistemle birleştirirseniz misafirlerinize önce güven sonrada keyifli bir tatil yaşatırsınız. Artı duyguyu hizmetinize, ekleyebiliyorsanız fark yaratırsınız.

 

Daimi misafir kazanmanın yolu

10 yıl süresince aynı dönemde aynı otele gidip, aynı odada konaklamak isteyen misafir portföyünü algılayıp kazana biliyorsanız gerçekten başarılısınızdır. Biz misafirlerimize doğal enerjimiz ile hizmet ediyoruz. Hani elinden bir bardak su içmek deyimi vardır ya , aslında bir paylaşım vardır bir bardak su ikramında. O bardağın sunumunda misafir ile yaşadığınız iletişim ağındaki hizmet isteğiniz kalptense ister bir bardak su, isterse yıllanmış bir şarap olsun o zaman dilimi içerisinde yaşanılan ritüel çok ama çok önemlidir.

 

Değişen Dünyanın Çizgisini Gözlemlemek Gerekir

 Türkiye de, İsveç te, Amerika da , Hollanda da, İtalya da, Rusya da, ispanyada , Mısırda neler oluyor.  Dünya nereye gidiyor. İyi analiz etmek gerekiyor. Her ülkenin insanlarının tatil talepleri farklıdır. Dünya markası olan tur operatörlerinin yaptıkları  istatistik de turizm ülkelerinin destinasyonu karşılaştırıldığında güvenlik, hijyen, konfor, fiyat, hizmet kalitesi gibi unsurların toplamında Türkiye  toplam kaliteyi turizmde yakalamıştır, bizler bunu ileri götürmek isteyen bir süreç yaşıyoruz. İspanya, Fransa , Tunus gibi turizmde güçlü ülkelere fark attık.

 

Kantar Türkiye Der

2023 projesini de incelediğimiz de ayakları yere basan, hedefe götüren bir proje olarak düşünüyorum. Bir plan yapılabilmesi beni ülkem adına çok mutlu ediyor. Devlet desteği ile çok daha büyük işlere imza atacağımıza inanıyorum, devletimizin desteği çok ama çok önemlidir. Türkiye turizmi genç bir turizmdir, çok büyük ivmeler kaydettik. Özellikle global krizden sonra Avrupa çok sıkıntı yaşadı, fiyat-hizmet-kalite üçlüsünde kantar Türkiye der. Bunu Almanya da, Rusya da, birçok ülkede kabul etti. Genç, dinamik ve gelişmekte olan turizm sektörü sistemli çalışmalarla elimizdeki kaynakları çok iyi kullanarak kalıcı çözümler ve istikrarla sürdürülebilir yeni projelerle yarınlara taşımalıyız.

 

Tatilinizi Zehir Etmeyin

Tatile giderken seçeceğiniz tesis çok önemli son pişmanlık fayda etmez. Kendinize uygun tesise gidemezseniz hayal kırıklığı yaşarsınız. Ben kendime şunu öneriyorum tatile ne amaçla gittiğime bakıyorum bütçemi belirleyip paramı ödedikten sonra artık tatil yapmak için zamanı yaşıyorum. Kusur bulmak için tatile çıkmamalısınız. Tatil yapmış olduğunuz tesiste  Majör yada minör bir sıkıntı varsa o an sorunu çözmeyi denemelisiniz.

 

Türk Turizminde Yatırımcı Nasıl Olmalı

Yatırımcı sabretmeli , turizm bambaşka bir şey. Bu gün yatırdım bugün alacağım diye bu işe girmemelisiniz insan emeği ile yapılan bir iştir turizm. En zor iş bizde makineleşmektir peki ya siz diye sorduğumda Ercan Çek’e yatırımcımızla bütünleştim

Ben bu tesisin sahibiyim diyerek sorumluluklarımı taşımayı çok iyi öğrendim. Başarımdaki en önemli anahtarlardan biriside budur. Benim artık bir kalıbım yok kendimi adeta bir turizm elçisi gibi görüyorum Alper Bey diyerek yanıtladı.

 

Taş Yerinde Ağırdır

O Zaman Mutlaka Gelecektir

Mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımızın, çabuk yükselişin asla başarı olmayacağını bilmeleri gerekiyor. Kesinlikle ve kesinlikle hangi işi yaparlarsa yapsınlar işlerine değer vermelerini istiyorum önlerine mutlaka hedef koymalıdırlar ve oraya gidiş noktasında da olayı önemsemeleri gerekiyor, sürekliliğe inanıp bu paraya bu iş yapılır mı diğer otellerde bunu veriyorlar dememeliler. Maymun iştahlı olmayıp kendilerini sürekli geliştirerek sistemleri çok iyi takip etmeliler, tamamen misafir odaklı olup sabrettiklerinde görecekler ki, o zaman mutlaka gelecektir…

Bir savaşın sonucunda bu tesisin hakkını verir hale geldim.Patronumuzu zorlayacak bir cesaret ve karar mekanizmasıyla  doğru yöntemlerle uzun vadeli tercih sebebi oldum. Ve genel müdürlüğünü yaptığım oteller de  en az 5 yıl görevde kaldım.  Mesleğimle ilgili başarılı işler yapanları  taktir etmeyi bildim. gerçekten çok değerli turizmci meslektaşlarımız var, onlarlada sık sık görüşür karşılıklı fikir alış verişinde bulunuruz.

 

İşletme Körlüğüne Kapılmamalısınız

Tenis, golf, su sporları gibi çeşitli aktiviteler cemiyet hayatındaki yemek ve davetler, yurt dışı seyahatlerim beni motive ediyor. Zincirin halkalarında benle başlayan mutluluk personelime misafirlerime ve patronuma yansıyor. İş kolik olup çok para kazanabilirsiniz ama yüzünüzde gülümseme yoksa ne anladım ben bu işten… Mutluluğum dan ödün vermem.

Mutluluğun Resmini Çizebilir Misin ?

Şair mutluluğun resmini çizebilir misin demişti ünlü ressam Abidin Dino ya ve ben o resme bakıp çok düşünmüştüm ve çok sorular sormuştum kendime mutluluğun yanıtını bekleyen…

Ve eşim Katsyernia Çek ile evlenerek mutluluğu buldum. Benim sonsuz mutluluğumun resminde ise eşim ve efelerin efesi oğlum Efe baş tacım. Özel hayatınızdaki düzenlilik turizmde başarıyı getirir.

 

60’ın üzerinde Maritim Oteller Zincirinin Sahibi Mrs.Dr Gomola’nın Türkiye deki Prensi

 Ercan Çek öz güven ve saygısıyla görünüşte değil özde de mütevazı kişiliğiyle abartısız övgüleri hak ediyor. Ama o hiç şımarmadan büyüdükçe küçülmeyi bilerek misafirlerinin, personelinin ve ülkesinin turizmde hizmet neferi olmaya devam ediyor.

Yolun Açık Olsun Ercan Çek