BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

Erbakan'ı devirme kriptosunun öyküsü

Necmettin Erbakan’ın arşivinden çıkan 28 Şubat post modern darbe kriptosundaki vahim ifadeler, sadece o döneme değil Türkiye’nin darbe tarihine ışık tutacak niteliktedir.

Abone ol

Star Yazarı Şamil Tayyar, köşe yazısına konu ettiği 'Erbakan'a gelen darbe kriptosu' ile ilgili belgelerin kaynağını açıkladı. Erbakan gönderilen kripto önce Dışişlerine geliyor, zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yazıyı okuyor ve Başbakan Necmettin Erbakan'a teslim ediyor.

Söz konusu belgeyi AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın da  doğruladığını yazan Tayyar, Mercan'ın "Güvenilir kaynaklardan araştırdık, o belge gerçek bir belgedir" sözlerini köşesine taşıdı. Tayyar olay belgenin öyküsünü anlatıyor bugünkü köşesinde:

"(...)1996 yılının sonuna doğru, henüz 28 Şubat 1997 tarihli meşhur Milli Güvenlik Kurulu toplantısından önce Devlet Bakanı Abdullah Gül’e bir mektup gönderiliyor. Mektubun üzerindeki posta adresi, İsviçre...

Gönderenin ismi ve adresi zarfın üzerinde yazılı değil. Balyoz sürecindeki gibi mektubu postalayan meçhul biri...

Gül, zarfı açınca, ABD Dışişleri Warren Cristopher imzalı ve darbe talimatını içeren ulusal güvenlik belgesiyle karşılaşıyor. Hemen danışmanı Murat Mercan’ı yanına çağırıyor, belgeyi okuyunca gözlerine inanamıyorlar.

Mercan, belgeyi, çok acil şekilde tercüme edip Abdullah Bey’e teslim ediyor. O da İngilizce orijinal metinle birlikte tercüme edilmiş metni kimseye söylemeden Başbakan Erbakan’a götürüyor.

İkisi baş başa görüşüyorlar.

Bu noktada belgenin gerçekliği tartışma konusu oluyor. Görüşme sonrası belgenin sahte olup olmadığı birkaç koldan araştırılıyor, “gerçektir” bilgisine ulaşılınca oyunu bozmak için yeni bir yol haritası oluşturuluyor."