BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,27
HABER /  DÜNYA

'Engelsiz dersane' umut oluyor!

Bir grup üniversite öğrencisi görme engelli öğrencileri, gönüllü verdikleri derslerle üniversiteye hazırlıyor.

Abone ol

Bir grup üniversite öğrencisinin başlattığı "engelsiz dershane" projesiyle görme engellilere üniversiteye hazırlık dersleri veriliyor."Engelsiz dershane"nin koordinatörü Gizem Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç ay önce "Orta Doğu Engelsiz Eğitim Derneği"ni kurduklarını belirterek, "Ne kadar çok görme engelli çocuğa ulaşırsak o kadar iyi" diyerek çalışmalara başladıklarını anlattı.

PEK ÇOK ÖĞRENCİYE ÜNİVERSİTE KAPISI AÇILDI

Güner, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde 2000 yılında kurulan Engelsiz ODTÜ Topluluğu'nun çalışmalarının tohumunu oluşturduğunu, zamanla görme engelli öğrencileri üniversite sınavına hazırlama fikrinin doğduğunu söyledi. Yaklaşık 10 yıldır Tükçe, matematik, tarih, coğrafya, felsefe dersleri verdiklerini aktaran Güner, 65 gönüllü üniversite öğrencisinin haftada 6 gün üçer saatlik periyotlarla 2-3 kişilik sınıflarda ders verdiğini, pazar günü de deneme sınavı yapıldığı kaydetti.

Şu anda 12 görme engelli öğrenciyle çalıştıklarını ifade eden Güner, "Biz sınıflarımızda dersleri anlatıyor ve ayrıca seslerimizi de kaydederek onların MP3 çalarlarına yüklüyoruz. Böylece onlar hem bizden dersi dinliyor hem de eve gidince tekrar etme şansı buluyor" dedi.

Bu yöntemle bugüne kadar pek çok görme engelli öğrenciye üniversite kapısının açılmasında katkılarının bulunmasından gurur duyduklarını dile getiren Güner, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli illerdeki, Türk dili ve edebiyatı, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, tarih, sosyal bilgiler öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, tarih öğretmenliği, halk bilimi gibi bölümlere yerleştiklerine dikkati çekti.

HEDEF VAKIFLAŞMAK

Gizem Güner, normal bir dershane sistemiyle ancak gönüllülük esasına dayanarak çalıştıklarını, ODTÜ'lü öğrenci ve mezunların desteğiyle bugünlere geldiklerini aktardı.

Kendi derneklerini kurmaktan mutlu olduğunu ifade eden Güner, derneklerini 10-15 yıl sonra bir vakfa dönüştürmeyi hedeflediklerini bildirdi.