BIST 9.724
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,31
HABER /  SEÇİM

Engellilerin hakları için engelli vekil adayı

2013 yılında Yılın Müşaviri, 2014 yılında ise Yılın Bürokratı Seçilen Görme Engelli Vekil Adayı Kenan Önalan seçim çalışmasıyla da fark yarattı.

Abone ol

7 yaşında görme engelli olan, Kenan Önalan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitiren, Kanada ve ABD’de bir dizi çalışma yapan ve Türkiye’de ilk görme engelli üst düzey bürokrat olan Kenan Önalan Milletvekillliği aday çalışmalarında Türkiye’de bir ilke imza attı ve tüm engellilerin anlayabileceği şekilde bir seçim kampanyası hazırladı.

Sesli Betimleme, İşaret Dili ve Ayrıntılı Altyazı gibi 3 ayrı teknikle oluşturulan seçim tanıtım filmi, Sesli Betimleme Derneği’nin desteğiyle hazırlandı.

Film hem görme engellilerin, hem de tüm işitme engellilerin rahatlıkla anlayabileceği şekilde hazırlandı.

ENGELLİLER İÇİN ÖRNEK İSİM

Seçim çalışmaları hakkında konuşan Kenan Önalan, bir milletvekili adayının tüm seçmenlere eşit bir şekilde ulaşması gerektiğine inandığını belirterek, engellilerin erişebilirliği için bugüne kadar yaptığı çalışmalarını TBMM’de artırarak devam ettirmek istediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’de 2002 yılında Ak Parti İktidarı ile birlikte engelliler için uzun soluklu bir dönüşüm süreci başladı. Bu sürecin engellilere bakan en önemli yanlarından biri de erişilebilirlik oldu.

Bakanlık Müşavirliğim dönemimde engellilerin fiziksel erişimi ve bilgiye erişimleri konularında çok sayıda hizmete katkı sunan biri olarak Türkiye’nin bu önemli dönüşümünün hem şahidi, hem de önemli bir uygulayıcısı olma fırsatı buldum.

Yapılan çalışmaları gözlemlemek ve aynı zamanda da bir parçası ve öncüsü olabilmek bana büyük mutluluk verdi. Sivil toplumdaki çalışmalarımızla da bugün artık görme engelliler internet üzerinden sesli betimlemeli, işitme engelliler işaret diliyle çevrilmiş ve kendilerine uygun hale getirilen dizi ve filmleri izleyebiliyor.

Çok yakında, çalışmalarımız olgunlaştığında, bu televizyon yayınları için de geçerli olacak. Bu bizler için yola çıktığımız 15 yıl kadar önce bir hayaldi. AK Parti birçok hayali gerçekleştirdiği gibi, bu konuda da bizlere hep öncü ve destekleyici oldu.

Şahsım adına bu anlamda millete hizmet yolunda AK Parti’de siyaset kulvarına girerken, tüm engellilerin her hizmete ve her noktaya erişebilmelerini desteklemek ve bir zamanlar hayal olan şeyleri gerçeğe dönüştürmek üzere daha etkin çalışmalarda yer almak için göreve talibim. Şimdi hedefim tüm engelliler için her türlü anlamlı faaliyetin engelsiz hale geldiği güne kadar durmadan yoluma devam etmek...”