BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.505,90
HABER /  GÜNCEL

Engelli vatandaşa borç şoku

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Külhüyük köyünde yaşayan 56 yaşındaki Ünal Özdemir isimli engelli bir vatandaş...

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Külhüyük köyünde yaşayan 56 yaşındaki Ünal Özdemir isimli engelli bir vatandaşın emekliliğini iptal edip bugüne kadar ödediği emekli maaşını faiziyle birlikte geri istedi.
Sağ bacağındaki damar tıkanıklığı nedeniyle 2007 yılında bir bacağını kaybeden Ünal Özdemir, SGK’nın emekli maaşını iptal ettiğini ve kendisine 22 bin 500 TL borç çıkartıldığını söyledi.
2007 yılının Aralık ayında damar tıkanıklığı nedeniyle sağ bacağının diz üstünden kesildiğini ifade eden Özdemir, “Bunun üzerine çalışacak durumda olamadığım için biraz SSK primim, birazda Bağkur primim vardı. Emekli olabilmem için 11 ay sigortalı olarak bir işyerinde çalışmam gerekiyordu. Bunun üzerine Sorgun’da bir serbest muhasebeci bana ‘sigortanı ben yatırırım’ dedi. Daha sonra bu serbest muhasebeciye ben her ay 250 ile 300 TL arasında 11 ay düzenli bir şekilde para ödedim. Bu muhasebeci de beni 2007 yılında kapanmış olan bir şirket üzerinden sigortalı olarak göstermiş. Tabi bundan benim hiçbir bilgim yok. Sonra ben prim borcumu doldurduktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli oldum. 23 ay süre içerisinde her ay 750 ile 800 TL arasında maaş aldım. Daha sonra SGK benim yanlış emekli olduğumdan dolayı bana bugüne kadar aldığım maaşları faiziyle birlikte 22 bin 500 TL borç gönderdi. Benim bunu ödeyecek durumum yok. Tek bacağım olmadığı için de çalışamıyorum. Ben bu borcu nasıl ödeyeceğimi bilemiyorum. Devletimiz bana bu konuda yardımcı olsun. Şu anda çok mağdur durumdayım” dedi.
Ünal Özdemir’in eşi Münire Özdemir (47) ise, köyde tek odalı evde yaşadıklarını belirterek “5 kişilik bir aileyiz. Hepimiz tek odalı bir evde yaşıyoruz. Eşime gelen borcu nasıl ödeyeceğiz bilemiyorum. Ne kendim ne de eşim çalışacak durumda. Çocuklarımı okutacak dahi paramız yok” diye konuştu.
Ünal Özdemir’in kızı Merve Özdemir ise ortaokul 8. sınıfı bitirdiğini liseye gitmek istediğini kaydederek, “Babamın durumu ortada. Babamın bu hali yüzünden pek de okuyacağımı sanmıyorum. Bu kadar zorluk içerisinde yaşantımızı sürdürürken, bir de babam adına gelen borç bizi tamamen zora soktu. Şu anda hayatımız alt üst oldu. Allah yardımcımız olsun” dedi.
Köy muhtarı Fatih Özdemir ise, Ünal Özdemir’in köyde mağdur bir aile olduğunu, yaşlı bir annesiyle birlikte 5 kişilik bir aileye bakacak durumunun olmadığını, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelen borcu ödeyecek durumunun olmadığını söyledi.
SGK İl Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili olarak, Ünal Özdemir’in bir iş yerinde yapılan denetimlerde çalışmadığı halde çalışmış gibi gösterildiğinin tespit edildiğini, aynı iş yerinde 8 kişinin daha bu şekilde çalışmış gibi gösterildiğinin belirlendiğini ve sigortalarının iptal edildiğini bildirdi. Yetkililer çıkarılan borcun da bu nedenle çıkarıldığını kaydetti.
(İHA)