BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 34,99
ALTIN 2.325,01
HABER /  GÜNCEL

Aracı olan engellilere müjde

Malul ve engellilerin motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için sağlık kurulu raporu, araç teknik belgeleri ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmeyecek.

Abone ol

Maliye Bakanlığı'nın "Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, malul ve engelli olmaları nedeniyle taşıtları ilk iktisabı esnasında özel tüketim vergisinden istisna olanların, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için "Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine yapacakları müracaatta sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmediği bildirildi.

Bu şekilde müracaat eden mükelleflerin, söz konusu formda taşıtının özel tüketim vergisinden istisna olduğunu belirtmeleri gerektiği ifade edilen tebliğde, bu durumda malul ve engelli mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını tutan vergi dairesinin gerekli belgelerin birer örneğini özel tüketim vergisi istisnası uygulayan vergi dairesinden alacağı kaydedildi.

Özel Tüketim Vergisi istisnasından faydalanmayan mükellefler için istisna uygulamasına ilişkin bilgilerin de yer aldığı tebliğe göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi istisnasından yararlanacak olan malul ve engellilerce "Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi, araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilecek. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi halinde, fotokopilerin asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem yapılacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi istisnasından yararlanan malul ve engellilerden
süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenler, istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanacaklar. Bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malul ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerekecek.

KASKO SİGORTASI

Kasko sigortası değeri uygulamasına ilişkin bilgilerin de yer aldığı tebliğde, taşıtları "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer alan mükellefler, kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için yetkili sigorta acentelerine müracaat etmeden, "Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Başvuru Formu"nu düzenleyerek motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvurabilecek. Vergi daireleri, bu şekilde müracaatta bulunan mükelleflerin ibraz edecekleri söz konusu formda yer alan bilgileri, motorlu taşıtlar kütüğünde ve ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer alan bilgilerle karşılaştırarak, bilgilerin birbirini tutması halinde, başvuruda bulunan mükellefleri kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandıracak.