BIST 9.090
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,66
HABER /  GÜNCEL

Enflasyonda yıl sonu beklentisini açıkladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Haziran ayı itibariyle enflasyonun aşağı yönlü çevrilmesini bekliyorduk ve bu da beklentilerimiz doğrultusun...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Haziran ayı itibariyle enflasyonun aşağı yönlü çevrilmesini bekliyorduk ve bu da beklentilerimiz doğrultusunda. Beklentilerimiz yıl sonu itibariyle 7.5 seviyesinde enflasyon” dedi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) 20. Toplantısı Ekonomi Bakanı Zeybekci başkanlığında toplandı. Zeybekci, toplantının açılış konuşmasını yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, Haziran ayının enflasyon rakamlarının beklentinin üzerinde geldiğini ve bunun Merkez Bankası’nın işini zorlaştırıp zorlaştırmayacağını sorması üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:
“Haziran ayı enflasyonu beklentilerin doğrultusunda geldi aslında. Tahminler hemen hemen bu noktadaydı. Sıfıra yakın bir artış bekleniyordu. Ortalama olarak, 0.31 seviyesinde bir artış ben de sizlerle beraber aynı anda alıyorum sonuçları. Zaten söylediğimiz Haziran ayı itibariyle enflasyonun aşağı yönlü çevrilmesini bekliyorduk ve bu da beklentilerimiz doğrultusunda. Geçen ayki rakamımız 9.66 idi. Çift haneli bir rakama çıkmasıyla ilgili endişeler vardı. Şimdi gördük ki 9.16 ile artık enflasyon aşağı yönlü bir izleme takip ediyor. Beklentilerimiz yıl sonu itibariyle 7.5 seviyesinde enflasyon. Dolayısıyla biz faizle ilgili görüşlerimizi beyan ederken maalesef bazı istatistiki rakamlar ayrı ve gerçekleşen faiz oranları ayrı. Türkiye’de beklenti enflasyonu yüzde 7.5 seviyesinde iken ticaret dünyasını, sanayi dünyasını, ihracat dünyasını kullanmış olduğu faizler, bankalardaki reel faiz yüzde 14-15 seviyelerinde. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Yani yatırım ortamları anlamında, yatırımı teşvik edici bir faiz oranı değildir. Bu faizlerle hiç kimse kalkıp da yatırım yapmaya, üretim potansiyelini kapasitesini artırma yönünde bir adım atmaz. Zorunlu kalmadıkça. Onun için biz Merkez Bankamıza cesur olmasını, cesaretle davranmasını söylerken beklenti enflasyonu dikkate alarak, yan yüzde 7.5 ‘lik yıl sonu enflasyonunu dikkate alarak. Burada dikkatinizi çekmek istediğim diğer bir şey, enflasyon yıl sonu itibariyle yüzde 7.5’lik beklenti enflasyonu vardır ama alınan faizler, kullanılan faizler 1 yıl vadelidir. Önümüzdeki dönemle ilgili de enflasyon beklentileri yüzde 7,5’inde altındadır. 2015 yılı 6’ıncı ayı itibariyle baktığımız zamanda Türkiye’de enflasyon beklentileri de yüzde 7,5’in altındadır. Onun için Merkez Bankasına faiz kararlarıyla ilgili piyasayı arkadan takip etmek değil, piyasanın önüne düşerek ilerideki beklentiler seviyesinde faizlerin, aşağı yönlü hareket etmesini sağlamasını bekliyoruz. Bunu istiyoruz. ”
(İHA)