BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Enflasyon sonrası dolar düştü sonra çıktı

Haftanın ilk iş gününe 5.17 seviyelerinde uyanan dolar açıklanan enflasyon rakamları  sonrası 5.14 seviyesini gördü.

Abone ol

Dolar fiyatları beklentilerden iyi gelen enflasyon verisi sonrası geriledi.  Arjantin'de düzenlenen G-20 Zirvesinde ABD ve Çin'in ticaret savaşına ara verecek bir anlaşmaya varması piyasaları desteklerken, dolar kuru yeni haftaya 5.17 TL seviyesinden başlamıştı. Kur, kasım ayı enflasyon rakamları öncesi 5.16 TL seviyesinin üzerinde hareket ederken, verilerin açıklanmasıyla 5.14 seviyesine kadar geriledi.

Dolar, saat 10.06 itibarıyla 5.1600 TL seviyesinde ederken; 5.8482 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 5.8758 TL seviyesinde bulundu.

2018 yılına 3.75’li seviyelerde başladıktan sonra Ağustos ayında 7.24 seviyesine sert yükselen dolar ekim ayı sonunda 5.60 civarında işlem gördü. Dolar/TL geçen hafta ise 5.1350 ile 6 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

KASIM AYINDA TL YÜZDE 8 DEĞER KAZANDI
Bu verilere göre TL dolar karşısında tarihi zirveden bu yana yüzde 35’in üzerinde Kasım ayında ise yüzde 8 değer kazancı ile tamamladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD verileri güçlü gelmeye devam etmesine karşın siyasi nedenlerle de olsa piyasalar ABD faiz artış hızında bir yavaşlama bekliyor. Bunun yanı sıra ticaret savaşlarını sora erdirme potansiyeli olan belki en ciddi anlaşma ABD ile Çin arasında bu hafta sonu sağlandı” dedi ve ekledi:

GÜNÜ VERİSİ ENFLASYON
“TL için tek negatif gelişme ise petrol fiyatlarındaki sert yükseliş. Petrol fiyatlarındaki yükselişin TL’deki iyimserliği sınırladığını bu sabah itibarıyla görebiliyoruz. Günün en önemli verisi ise Kasım ayı enflasyon rakamları olacak.”

Petrol fiyatları ABD ile Çin’in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından sert yükseldi. Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 6 Aralık’taki toplantısını izleyecekler. OPEC’in petrol üretim azaltma kararı alması bekleniyor.