BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,90
HABER /  EKONOMİ

Enflasyon hedefi değişti

Yükselen petrol fiyatları enflasyon hedefini yolundan saptırdı. Merkez Bankası Başkanı faizde artırım sinyali verdi.

Abone ol

Artan petrol fiyatları ve enerji maliyeti nedeniyle 2008 yıl sonu enflasyon tahmini revize edildi. Merkez Bankası hedefi yüzde 9.3 olarak hesapladı. 2011'de hedeflerin tutturulacağı var sayılıyor.

Artan riskler karşısında faiz indirime ara veren Merkez Bankası Nisan ayından itibaren gerekirse faiz artırıma gidecek.

Enflasyonlu bir durgunluk dönemine girmeyeceklerinin altını çizen Yılmaz, sadece büyümede yavaşlama olacağını belirtti.

Yabancı sermaye girişinde müjde. Son bir kaç günde Türkiye'ye sermaye girişi başladı..

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6.7 olmak üzere, yüzde 4.9 ile 8.5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Önceki enflasyon raporuna göre enflasyon tahmininde yüzde 1.2’lik artış yaşandı.

Yılmaz, gıda fiyat enflasyonunda kademeli bir düzelme olacağı varsayımı altında, enflasyonunun 2010 yılı sonunda yüzde 4.9 düzeyine, 2011 yılının ortalarında ise yüzde 4 seviyesine düşmesinin beklendiğini kaydetti. Yılmaz yıl sonu için enflasyonun yüzde 9.3 düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Arz şoklarının beklenenden daha uzun sürmesi ve ikincil etkilerinin görülmeye başlanmasının, tahminlerin belirgin olarak yukarı yönlü güncellenmesine neden olduğunu kaydeden Yılmaz, bu doğrultuda para politikasının daha temkinli bir duruş aldığını söyledi.

Yılmaz, enflasyonun orta vadede yüzde 4 olan hedefe doğru yaklaşmasının 2 yıldan daha uzun bir süre alabileceğine işaret ederek, “Ancak bu durum, Merkez Bankası’nın daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmemelidir” dedi.

HEDEFİ TUTTURAMADIK, KREDİBİLİTE AÇIĞIMIZ VAR
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, hedefin revize edilip edilmeyeceğine ilişkin olarak, “İki yıl üstüste hedefi tuttaramadık. Bizim gibi tutturmayan merkez bankaları da var. Dünyada enflasyon yükseliş trendine girdi, bu hayatın bir gerçeği. Bugün itibarıyla bir kredibilite açığımız var” diye konuştu.

HEDEFİ REVİZE İÇİN BEKLE-GÖR NOKTASINDAYIZ
Enflasyon hedefinin revize edilmesini son Para Politikası Kurulu toplantısında tartıştıklarını belirten Yılmez, “Revize etsek de 2008’i revize etmenin anlamı yok, bütçe buna göre yapıldı. Biz şimdilk bekle-gör noktasındayız” dedi.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki seyrin enflasyon için risk oluşturmaya devam edeceğini ifade eden Yılmaz, petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarını 20 dolar artışla 105 dolara çıkardıklarını kaydetti. MB Başkanı, IMF ile parasız bir anlaşma yapılmasından yana olduğunu sözlerine ekledi.

HÜKÜMET VE IMF’YE ‘MAZERET’ MEKTUBU
Öte yandan Merkez Bankası, 2008 yılının ilk üç aylık döneminde yıllık yüzde 915 olarak gerçekleşen TÜFE artışının, yüzde 9.1’lik belirsizlik aralığı üst sınırını aşması nedeniyle, hükümet ve IMF’ye açık mektup gönderdi.

Merkez Bankası kanununun 42. maddesi gereği, hükümet adına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e gönderilen toplam 14 sayfalık mektupta, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapma nedenleri anlatıldı.

Mektupta, hedefe tekrar ulaşılması için alınan tedbirlerin yanı sıra bu çerçevede oluşan orta vadeli enflasyon görünümü hakkında bilgi verildi. Mektupta hedeften sapılmasının en belirgin gerekçeleri, gıda ve enerji fiyatlarında süregelen artışlara bağlandı.