BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.488,22
HABER /  GÜNCEL

Enflasyon bundan sonra düşüşe geçecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Artık enflasyonda en yükseği gördükten sonra, enflasyonun bundan sonra düşüşe geçeceğini düşü...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Artık enflasyonda en yükseği gördükten sonra, enflasyonun bundan sonra düşüşe geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İş Birliği Bakanı Lilianne Ploumen ile ABC Prefabrik açılışına katıldı.
Açılış sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Işık, ‘Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna, “Mayıs ayı enflasyon rakamları, geçen yıl mayıs ayından itibaren özellikle Türkiye’deki iç gelişmelerin Amerikan FED’in kararlarıyla örtüşmesinden dolayı bu oluşan kur artışının ciddi bir yansıması vardı. Enflasyon ciddi oranda yükseldi. Merkez Bankası’nın ısrarla vurguladığı ve bizim de yakın olarak takip ettiğimiz gibi Mayıs ayı itibariyle zannediyorum en yükseği gördük. Yani şu anda artık TÜFE’deki artış hızı kesildi. ÜFE’de de bir düşüş başladı. Bunu devam edeceğini düşünüyoruz. Artık enflasyonda en yükseği gördükten sonra, enflasyonun bundan sonra düşüşe geçeceğini düşünüyoruz. Kur’un da istikrar yakaladığı düşüncesindeyiz. İçeride veya dışarıda önemli şok meydana gelmezse, oluşmazsa ondan sonra enflasyonun yönünün de faizin yönünün de aşağı olduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz” cevabını verdi.
Yıl sonu hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Işık, “Şu anda yıl sonu hedefi yedili rakam olarak Merkez Bankası’nın hedefi var. Ama önemli olan en yükseğin görülmüş olması. Bundan sonra ki düşüş sinyallerinin güçlü şekilde gelmiş olması. Ciddi bir şok yaşamazsak, olağan üstü bir gelişme olmazsa artık enflasyonun da faizin yönünün de bundan sonra aşağı yönlü olması beklentimiz. Bunda sonra Türkiye’de yatırım iklimini daha da güçleneceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı’nın açıklamalarının sorulması üzerine Bakan Işık, “Bakanlar Kurulu hakkında sadece hükümet sözcümüz açıklama yapıyor. Güzel bir sunum olduğunu söyleyebilirim” cevabını verdi.
(İHA)