BIST 9.567
DOLAR 32,46
EURO 34,51
ALTIN 2.474,35
HABER /  DÜNYA

Enerji Zirvesi’nde Gezi eleştirisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu ülkenin idare edilmesine konulan iradenin güç aldığı nokta bellidir; vatandaşımız, halkı...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu ülkenin idare edilmesine konulan iradenin güç aldığı nokta bellidir; vatandaşımız, halkımızdır. Biz o iradeyi başka bir vesayetle paylaşmayı düşünmüyoruz" dedi.
Gas ve Power 5. Türkiye Enerji Zirvesi, bugün Trabzon’daki Dünya Ticaret Merkezi’nde yapıldı. Zirveye; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin gittikçe büyüyen, değişen ve hedefleri olan bir ekonomi haline geldiğini hatırlattı. Enerji sektörleriyle ilgili gelişmelerin başında siyasi istikrarın yattığını kaydeden Yıldız, "1956 yılından bu yana Uluslararası Atom Kurumu ile olan birlikteliğimiz ve hedeflerimiz devam ediyordu. Bu süre içinde 1956-2002 arası 36 hükümet ve 16 başbakan geçti. Hükümetlerin ortalaması 1,5 yıl. Bizim Rusya Federasyonu ve Japonya ile nihayetlendirdiğimiz müzakereler ortalama 1,5-2 yıl sürüyor. Bunların lisanslaması, projelendirmesi, izin ve inşaat süreleri; 10 yıl içinde neredeyse 6 hükümeti ilgilendiren bir konuyu başlatıp sonlandırmak zorundasınız. Böyle bir durum gerçekleşebilir mi? Müzakeresi 18-22 ay süren bir projenin ortalaması 1,5 yıl süren bir hükümetle gerçekleşmesi mümkün olabilir mi? O yüzden bizler bütün projelerimizdeki kararlılığımızı siyasi istikrardan alıyoruz. Bugünlerde ekonominin; enflasyondan, döviz değerlerinden, faiz değerlerinden, bunların enflasyon değerlerinden, cari açıktan, birçok ekonomik açıdan baktığımızda, Türkiye’nin siyasi istikrarının sürdürülebilir olması, uluslararası arenada ciddi bir işaret aldı" dedi.
"Ancak bugünlerde sebebi şu veya bu şekilde tartışılan ve hedefi siyasi istikrar olan bir yapıyla karşı karşıyayız" diyen Bakan Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kayseri’de bir tabir vardır; ‘tırnaklarımızla bugünlere geldik.’ Bu siyasi olay kolay oluşturulmadı. Tabii ki Türkiye ilk 26 ekonomi arasından ilk 17 arasına geçerken bir lig atladı; önümüzdeki on yıl hedefimizden herhangi bir sapma olmazsa bir lig daha atlamayı hedefliyoruz. Tabii ki o ligin oyun şekli, rakipleri, oyuncuları değişiyor; biz bunlara hazırlıksız değiliz. Neler olabileceğini az çok görüyor ve tahmin edebiliyoruz ama bu hedeflerimizden sapacağımız anlamına gelmez. Çünkü halkımızın geldiği refah seviyesi bütün bunları daha iyi bir hedefe götürmekle alakalıdır. Bizim bundan vazgeçmek, taviz vermek gibi bir salahiyetimiz yok. Vatandaşımız bize bu yetkiyi bunun için vermiştir. O yüzden adım adım oluşturduğumuz siyasi istikrarın ve sabırla iyi niyet ve gayretle oluşturduğumuz bu siyasi istikrarın bir çırpıda yok olmasına asla izin vermeyiz. Bunu niçin söylüyorum? Enerji sektörünün olmazsa olmazı olduğu için söylüyorum."

"HERKES SANDIĞIN GETİRİSİ NEYSE ONA GÖREV DAVRANMALIDIR"
Enerji sektöründe 10 yıl içinde 130 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “Türkiye’deki tasarruf miktarı, büyüme rakamlarının, hedefin henüz altındadır. O yüzden siyasi istikrarı, uluslararası sermayeyi ilgilendiren bu konuda herhangi bir keyfi uygulamaya tabii ki müsaade etmeyiz. Bu insan haklarının ihlal edileceği anlamına gelmiyor. Toplumun özgürlüğünün, kişisel özgürlüklerle tehdit edilmediği oranda. Bu ülkenin idare edilmesine konulan iradenin güç aldığı nokta bellidir; vatandaşımız, halkımızdır. Biz o iradeyi başka bir vesayetle paylaşmayı düşünmüyoruz. Bunun seçim yerine sandık olduğunu ve sandıktaki bütün gelirlerin, oyların getirisi neyse, herkes ona göre davranmak zorundadır. Enerji sektöründe siyasi istikrardan bahsetmemin asıl gerekçesi son günlerde olan olaylardır. Hiçbir fikre tahammülsüzlüğümüz söz konusu olmaz; bütün fikirleri itinayla, saygıyla dinleriz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de her iki ayda bir düzenlenen yerli kömür ihalelerine devam ettiklerini aktaran Yıldız, “Bizim yalnızca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemize, yerli kömür kaynaklarımızla 2,5 milyar dolarlık bir yatırımı düşünüyoruz. Binlerce istihdamı ilgilendirdiğini söylemem lazım. Biz Türkiye’de terör belasını giderdikçe oraları yatırımların dolduracağını söylemiştik. Bunun en güzel örneklerinden birisi Bingöl Karlıova’daki santral. Hedeflediğimiz bu noktanın bütün ülkede gerçekleşeceğini bilmemiz lazım. Türkiye’nin hala yapılmış birçok yatırıma rağmen, birçok yatırıma ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’DEKİ BU DEĞİŞİM VE BÜYÜMENİN KESİNTİYE UĞRAMAMASI LAZIM"
"Türkiye’deki bu değişim ve büyümenin hiçbir şekilde kesintiye uğramaması gerekiyor" diyen Bakan Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Irak’ta neden yatırım yapmıyorsunuz diye bize soru sorulması lazım. Eğer petrolle doğalgaz hala 2050 yılına kadar dünyanın en önemli enerji kaynakları arasında bulunacaksa, bizim iki tane yol izlememiz lazım. Ya bunların yerli kaynak haline gelmesi için çabamızı artırmamız, ya da bunların ithalatı ile ilgili çok iyi organize olmamız lazım. Biz şimdi her ikisini beraber yapıyoruz. ‘Türkiye’de petrol var mı’ diye soranlara ‘evet’, ‘yeter mi’ diye soranlara, ‘belki yetmeyebilir’ diye cevap veriyoruz. Arama faaliyetlerini 13,5 katına çıkardık. Gerçekçi olacağız, son derece akıllı bir politikayı izleyeceğiz. Türkiye’nin enerji politikaları, stratejileri, bağımsız kuruluşları vardır. Bu politikalar, bütün bu silsile yoluyla özel sektörün daha fazla pay aldığı Türkiye’ye doğru yola devam etmektedir. 11 yıl önce özel sektörün payı yüzde 32’lerdeydi, şimdi neredeyse kamunun payı o kadar. Tamamen yer değiştirdi. Türkiye’nin genel bütçesine enerji sektörü olarak koyduğumuz katkı çok. Çünkü adalet, sağlık gibi bütçeler bizim yer aldığımız kadar o bütçeden pay almaktadır. Bizler bu yatırımlarımıza devam edeceğiz. Anlık olan siyasi istikrarı kesintiye uğruyormuş gibi görüntülerin olmadığını, önümüzdeki günlerde inşallah göreceğiz. Enerji sektörü olarak bu yatırımlarımıza devam edeceğimizi belirtmek istiyorum."
Vali Dr. Recep Kızılcık ise, enerji denilince, ülkemiz ve dünya güvenli enerji arzında Türkiye’nin, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, Kafkaslar’ın ve Rusya’nın önemine dikkat çekerek, “Bu anlamda özellikle fosil dışı alternatif yeşil temiz enerjinin üretiminde bölgemizde yapılan HES’lerin, yine enerji arzı ve çevrenin sürdürülebilirlilik ilkesi çerçevesinde arz edilebilmesi ve korunması dengesinin de özellikle dikkate alındığını belirtmek isterim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız, beraberindekilerle birlikte zirve kapsamında hazırlanan sergi alanını açarak stantları gezdi. Yıldız, burada kendisine ikram edilen karalahana sarması, mısır ekmeği ve mıhlamadan yedi.
(İHA)