BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

Enerji tasarrufu yapmanın yolları

Enerji tasarrufu özellikle doğal kaynaklarımız hızla yok olurken sadece cüzdanınız için değil gezegenimiz için de oldukça önemli.

Abone ol

Ben tek başıma ne yapabilirim ki demeyin. Evinizde daha dikkatli olarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bu önerileri takip ederseniz aylık enerji kullanımınızda ve fatura tutarınızın düşeceğini göreceksiniz:

Duş süresini kısaltmak: Banyonuza bir çalar saat koyarak, duşunuzu zamanlayın. Birçok insan, duşunu kısa sürede aldığını düşünüyor, ancak gerçekte farkında olmadan litrelerce su israf ediyor. Çalar saatinizi 10 dakikaya ayarlayarak su ve elektrikten tasarruf edebilirsiniz.
Sıcaklığı ayarlayın: Şofbeninizdeki ya da kombinizdeki suyu sabit bir sıcaklığa ayarlayın. Bu ısıtıcıların termostatı vardır ve elektrikten tasarruf etmek için 50 dereceye ayarlayabilirsiniz. Böylece, banyoda kendinizi haşlamadan ılık bir şekilde duşunuzu alabilirsiniz.

Isıtma sistemi: Evinizde zamanlama özelliği olan elektrikli termostatınız varsa, evde olduğunuz ya da dışarıda olduğunuz zamana göre farklı sıcaklıklar ayarlayabilirsiniz. Termostatınızı yazın daha yüksek kışın ise daha düşüğe ayarlayın ve herkesin eve geliş zamanına göre kurun. Ancak manuel termostatınız varsa, işe gitmek için evden çıkmadan önce sadece termostatınızı kapatın ya da sıcaklığını iyice düşürün. Ay sonunda ne kadar elektrik tasarrufu yaptığınızı görünce şaşıracaksınız.

Cihazların fişini çekin: Evdeki büyük ekran televizyon, bilgisayar, cep telefonu şarjı gibi cihazlarınızın fişi her zaman prizdeyse her ay düşündüğünüzden daha fazla elektrik tüketiyorsunuz demektir. Bu nedenle kullanmadığınız zaman elektronik cihazlarınızın fişini mutlaka çekin.

Ampuller: Daha uzun süre dayanan ve daha az elektrik tüketen kompakt florasan ampuller alın. Ayrıca LED ve halojen gibi enerji tasarrufu yapan başka tür lambalar da bulunuyor.

İzolasyon: İzolasyonunuzun işe yaradığından emin olur. İyi bir izolasyonun önemi küçümsenemez. Güzelce izole edilen bir ev her yıl büyük tasarruf yapar. Çünkü içerdeki sıcaklık minimum enerji tüketimiyle korunur.

Pencereler: Evinize enerji tasarrufu yapan pencereler taktırın. Yeni pencerelere sahip olmak uygun bir izolasyon kadar fazla enerji tasarrufu sağlamaz. Fakat yeni pencereler de genellikle iyi bir şekilde mumlanmıştır, hava sızdırmaz. Böylece içerdeki sıcaklığı etkili şekilde koruyabilirsiniz. Ancak yeni pencere alamıyorsanız, kapı ve pencerelerinizi gözden geçirip hava sızdırmaz hale getirin. Evden daha az hava çıkışı daha fazla enerji tasarrufu demektir.

Her şeyi kapatın: Bu belki de evde enerji tasarrufunun en aşikâr ve en çok unutulan yoludur. Odadan çıkarken tüm ışıkları kapatın, kullanmadığınız zaman bilgisayarınızı ve monitörünü kapatın. Bunları fişten çekmeyi veya kapatmayı unutmayın.