BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Enerji Bakanı zammın nedenini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların zorunluluktan kaynaklandığını söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız uzun süre doğalgazı temin ettikleri fiyattan daha düşük olarak tüketiciye sattıklarını vurguladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 65. Türkiye Jeoloji Kurultayı'na katıldı. Kurultay öncesi gazetecilerin elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin sorularını cevaplayan Yıldız, "Zammı kimse sevmez. Bu zamlar zorunluluktan kaynaklandı" dedi. Ham petrol fiyatlarındaki artış ve döviz fiyatlarının baskısıyla bu artışların yapıldığına işaret eden Yıldız, "Her döviz fiyatının artması bizde maliyetlerin arttığı anlamına geliyor. Bunun vatandaşlarımız ve muhalefet tarafından doğru anlaşıldığı kanaatindeyim. Ortadoğu ve bölgede siyasi gerilim arttıkça ham petrol fiyatları düşmez. Arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanan bir şey değil. Siyasi gerginliklerin son bulması, siyasi istikrarsızlıkların giderilmesi halinde ham petrol fiyatlarında gerileme bekliyoruz. Ama spekülatif olarak siyasi istikrarsızlıkların körüklendiğini görüyoruz. Bunlar da bize bölgenin yükünü çekmek olarak geri dönüyor" diye konuştu.

Yıldız, bu gerekçeler nedeniyle zorunlu olarak zam yapmak durumunda kaldıklarını belirterek, "Bu sebepleri izah ediyor olmam, bu zammı sevdiğim anlamına gelmez" dedi.

ALDIĞIMIZDAN UCUZA SATTIK

Biz doğalgazda aldığımız fiyattan daha da altta vatandaşa verdik. Aldığımız fiyatın daha altında satmak daha fazla sürdürülebilir değildir. Rusya'dan aldığımız olmasaydı, bu fiyatlara daha farklı oranda zam yapmak zorunda kalacaktır. Böyle bir gerçeği de paylaşmak isterim. Ama zorunlu hal olduğunu ve gerekçelerini açıkladım. Bu sebepleri izah ediyor olmam, bu zammı sevdiğim anlamına gelmez.

KAYAGAZI

Bakan Yıldız, kayagazı ile ilgili çalışmalara ilişkin de bilgi verdi:

Tabi kayagazı ile ilgili bir çalışma başlattı arkadaşlar. Bununla ilgili ABD'deki bir firma bizden yerli ortaklarıyla birlikte ruhsat aldı. Kaynağa ulaştılar ve tespit ettiler. Ama bunun miktarı bizim Türkiye'de kullandığımız doğalgaz miktarıyal pek uyumlu değil...