BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,86
HABER /  EKONOMİ

En yüksek emeklilik maaşı veren ülke

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının görüşmeleri sırasında konuştu.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu kaydetti.

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 15. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, cezaevlerindeki tutuklu sayısının 12 Eylül dönemini aratır hale geldiğini iddia ederek, ''Kenan Evren'in bıraktığı yerden devam edilmektedir'' dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bugünün, 19 Aralık 2000 tarihli ''hayata dönüş operasyonunun'' yıl dönümü olduğunu söyledi.

O operasyonda hayatını kaybeden bir kişinin annesinin kendisine gönderdiği mektubu okuyan Aygün, söz konusu operasyonla ilgili olarak hiçbir kamu görevlisinin yargılanmadığını, sadece birkaç askerin yargılandığını kaydetti. Aygün, operasyondan sonra bir komutanın, ''ordunun envanterinde hiç olmayan bomba kullandık'' dediğini ifade ederek, AİHM'in Türkiye'yi ''yaşama hakkını ihlal ettiği'' gerekçesiyle mahkum ettiğini söyledi. 

Aygün, kürsüde, ''Dünkü ODTÜ muharebesinden bir fotoğraf'' dediği fotoğrafı gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ'ye gittiğini hatırlatan Aygün, ''ODTÜ'de hayata dönüş operasyonuna benzer sahneler yaşandı. Ne mutlu ki ODTÜ'de Deniz'in, Mahir'in peşinden giden devrimci öğrenciler var, Başbakan'ı çok güzel bir şekilde karşıladılar. Orada yaşanan olaylara medyanın ilgi göstermemesini de anlamış değilim'' dedi.

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, ekonomide olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi. Van'daki depremin ardından iline yapılan yatırımları anlatan Çiftci, yeni konutlar inşa edildiğini, ilinin, bölgenin sağlık merkezi olduğunu kaydetti. Çiftci, iş adamlarını Van'a yatırım yapmaya davet etti.

-''Çalışırken emeklilikte alınan para''-

Maliye Bakanı Şimşek, ''eşit işe eşit ücretin' aynı unvan, kademe ve derecede bulunan bütün çalışanların eşitlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Farklı mesleklerde benzer işleri yapanları birbiriyle karşılaştırmanın zor olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

''Bütün dünyada, çalıştığınız zaman daha fazla, emekli olduğunuz zaman daha az maaş alıyorsunuz. İngiltere'de çalışırken 100 lira alıyorsanız, emekli olduğunuzda 25 lira alıyorsunuz. Fakat Türkiye'de durum çok farklı. Hatta OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir Türkiye. Türkiye, çalışma döneminde aldığı maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşını veren ülkedir. Zaten ondan dolayı bu yıl bütçeden sosyal güvenlik sistemine 73 milyar lira para aktarmış olacağız. Türkiye'nin toplam yatırım bütçesi 39-40 milyar lira, Maliye Bakanlığı'nın sosyal güvenlik sistemine vereceği para yaklaşık 73 milyar lira. Dolayısıyla bunu daha da artırmak mümkün değil.''

Şimşek, borç meselesinin sık sık gündeme getirildiğini söyledi. 

Türkiye'deki bütün vatandaşların, her türlü borcunun toplamının milli gelire oranının yüzde 19 olduğunu belirten Şimşek, ''Yani Türkiye'de vatandaşın borcunun milli gelire oranı yüzde 19. AB'de ortalama yüzde 66. dolayısıyla Türkiye'de hane halkının borç batağında olduğunu iddia etmek zordur'' dedi.

-''2012'de 700 binin üzerinde istihdam yarattık''-

Bakan Şimşek, ülkede şirketlerin yurt dışı borçlarının milli gelire oranının yüzde 26 olduğunu ifade ederek, Türkiye'de devletin borçlarının milli gelire oranının bu yıl brüt olarak yüzde 36'ya, net olarak da yüzde 18'e düştüğünü söyledi. Şimşek, ''Avrupa'da borç sıralamasında en düşük 3. ülkeyiz. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 107'ye çıkmış, AB'de yüzde 93'lere çıkmış. Türkiye'nin gerek devletin, gerek hane halkının, gerekse şirketlerin borçları iddia edildiği gibi yüksek değildir'' diye konuştu.

''Yüzde 4 büyümeyi nasıl yakalayacaksınız?'' sorusuna Şimşek, ''Cari açığı ve enflasyonu kontrol altına almak için, 2011'de para politikasında ciddi bir sıkılaştırmaya gidildi. Maliye Bakanlığı olarak birtakım tedbirler aldık. Onların yansıması iç talebin ciddi bir şekilde yavaşlaması şeklinde tezahür etti. 2013 yılında tersine bir trende giriyoruz. Para politikasının nispeten gevşediği bir döneme giriyoruz'' dedi.

Mehmet Şimşek, 2012 gibi zor bir yılda bile 700 binin üzerinde istihdam yarattıklarını kaydederek, bunun da büyümeye olumlu katkısı olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından tasarının 15. maddesi kabul edildi. Tasarının tümünün oylaması ise yarın son konuşmaların ardından yapılacak.

Genel Kurul'da daha sonra, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.