BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

En iyi klima modeli hangisi klima temizliği nasıl yapılır?

Klima alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalar neler, en iyi klima hangisi bunu nasıl anlarız? Yaz gelirken klima modelleri seçiminde işinize yarayacak biligiler. Odaya göre klima büyüklüğü seçin.

Abone ol

Yaz aylarında çokça enerji harcayan klimanız ile birlikte gelen faturanızı, sadece birkaç değişiklik ile düşürebilirsiniz. Akıllı Oda Termostatı Cosa’nın Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin klima satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken püf noktaları anlattı. En iyi klima modelini nasıl seçeceğiz, klimayı odanın büyüklüğüne göre mi seçmeliyiz. İşte klima modellerini incelerken göz önünde bulundurmanız gereken detaylar;

Klima satın alırken nelere dikkat edilmeli? : Klima satın alırken en önemli parametre fiyatı olmamalıdır. İlk yatırım maliyeti düşük olan klimalar kullanılırken, daha fazla enerji faturası doğurabilir ve toplamda bize çok daha maliyetli hale gelebilir. Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir.

*Yüksek enerji sınıflı olması
*Invertör teknolojisine sahip olması
*Yetkili ve geniş servis ağına sahip olması
*Kapasitesinin uygun olması (bunun için odanın ve pencerelerin konumu, pencere sayısı ve toplam alanı, kullanım alanı ve amacı, kişi sayısı gibi parametreleri hesaba katmak gerekir)
*Yedek parçasının kolay bulunabilir olması
*Montaj yerine uygun tipte bir klima olması

Klima kullanırken enerji tasarrufu için nelere dikkat edilmeli: İç ünite ve dış ünite önüne hava akışını engelleyecek mobilya ve cisimler koymayınız. Bazen de farkında olmadan sadece koltuğunuzun arkasını veya masanızın üstünü serinletiyor olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için yapılması gereken en doğru şey mobilyalarınızın yerlerini yeniden düzenlemek olabilir.

*Gereksiz ısı kaynaklarına engel olun : Soğutulan hacim gün içinde çok güneş alıyorsa pencereleri perde ve jaluzi ile gölgeleyin. Ayrıca gerekli olmayan ışıkları söndürmek, oda içerisindeki ısıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Burada önemli olan klimanızın, karşı mücadele içerisinde olduğu ısıyı azaltmak ve dolayısıyla daha az gayret harcamasını sağlamak.

*Klimanıza bakım yaptırın : Klimanızın hava filtreleri, biz farkında olmadan doğadan gelen bir takım toz, kir ve hatta bitki ve ağaç polenleri ile dolabilir. Bu da klimanızın verimli çalışmak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalması anlamına gelebilir. Her sene özellikle yaz ayından önce üreticinize bir genel bakım yaptırmanızda büyük fayda var.

*Kullanacağınız mekanı kapalı tutun : Klimalar odadaki havayı alıp iç ünitede serinlettikten sonra tekrar içeri geri verirler. Eğer odanızdaki pencere ya da kapılarınız açık ise odanın dışından odaya sürekli sıcak hava akışı olacaktır. Kapı ve pencerelerin kapalı tutulması odanızın daha çabuk ve verimli serinlemesine olanak sağlayacaktır.

*Klimanızı uygun dereceye ayarlayın : Klimalarımızın kumandasından ayarladığımız sıcaklık değeri, klimanın odaya üflediği sıcaklık değildir. Örneğin kumandadan 18 dereceyi ayarladığınız zaman klima, odanız 18 dereye gelene kadar serin hava üflemeye devam eder. Bir süre sonra ise odanın çok soğuduğunu hisseder ve klimayı kapatma ihtiyacı duyarız. Halbuki standartlara göre sağlıklı ve konforlu olan oda sıcaklığı 22-24 derece arasındadır. Unutmayın ki her 1 derece daha soğutmak için %5 ila %10 arası daha fazla enerji harcamış oluruz. Bununla birlikte evde/ofiste değilken klimayı kapatmak, uyurken de nem alma özelliğinde çalıştırmak hem sağlık ve konfor hem de faturaların azaltılması açısından çok etkili olacaktır.