BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  GÜNCEL

En fazla Ankara artırdı

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, Türkiye’nin ihracat yükünü üstlenen 10 il arasında Ağustos ayında...

Abone ol

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Türker Naslı, Türkiye’nin ihracat yükünü üstlenen 10 il arasında Ağustos ayında ihracatını en fazla Ankara’nın artırdığını, sanayi kentleri ile arasındaki makasın daralmakta olduğunu belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ağustos 2014 verilerini değerlendiren Naslı, Ankara’nın 2013 Ağustos’unda 484 milyon 778 bin dolar olan dış satımını bu yıl aynı ayda yüzde 16,4 artışla 564 milyon 256 bin dolara yükselttiğini bildirdi. Başkent’in yüzde 16,4 artışla en fazla ihracat yapılan 10 il arasında Denizli ile birlikte birinciliği paylaştığını kaydeden Naslı, ihracatın lokomotifi konumundaki illerden İstanbul’da artışın yüzde 7.6, İzmir’de yüzde 6’da kaldığını, Bursa’da yüzde 1.7, Kocaeli’de yüzde 2.5, Gaziantep’te ise yüzde 0.7 gerilediğine dikkati çekti. Ankara’nın ihracatını ağırlıklı olarak ’kimyevi maddeler’, ’makine ve aksamları’, ’maden ve metaller’, ’çelik’, ’taşıt araçları ve yan sanayi’, ’elektrik-elektronik’ ile ’savunma ve havacılık sanayii’ ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Naslı, şunları söyledi:
"Başkent, ihracatta 2012 yılından beri atakta. TİM’in her ay açıkladığı ihracat verilerinde Ankara hep ihracatını en fazla artıran ilk 3 il arasında yer alıyor. Ankara, modern organize sanayi bölgeleri, OSTİM’i, AR-GE yatırımlarına önem veren bilinçli sanayici modeli ile ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam edecektir. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir’in ardından 5. sıradaki yeri değişmese de üstündeki kentlerle arasındaki makas daralmakta."
Ankara’nın yakın zamanda İzmir’i geçebileceğini, ilk 3’e girebilmesi için ise gıda ve tarım ihracatına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Naslı, "Türkiye’nin son 12 alık dönemde 22 milyar dolar olarak gerçekleşen gıda ve tarım ihracatından Ankara’nın aldığı pay sadece yüzde 2,1. Oysa ki Ankara, kuru soğan, marul ve kavun üretiminde Türkiye birincisi, havuç, vişne ve yeşil mercimek üretiminde Türkiye ikincisi konumunda. Beypazarı havucu, Ayaş domatesi ve dutu, Kalecik karası üzümü, Kazan ve Yuva kavunu gibi dünya çapında marka olmaya aday ürünlere sahip. Bu ürünleri etkili bir tanıtımla markalaştırır ve ihracata yönlendirirsek Başkent; İstanbul’la olmasa bile Bursa ve Kocaeli ile yarışır konuma gelebilir. TÜGİAD Ankara Yönetim Kurulu olarak da gıda ve tarım sektöründe yer alan üyelerimizi ihracata yönelmeleri konusunda teşvik ediyor ve destekliyoruz" dedi.
(İHA)