BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.476,77
HABER /  DÜNYA

En çok ateist bu ülkede!

Uluslararası Gallup araştırma şirketi dünyadaki ateistlerin haritasını çıkardı.

Abone ol

Yeni çıkarılan haritada Çin ilk sırayı alıyor. Bu ülkede insanların yarıya yakını tanrıya inanmadığını belirtiyor.

Çin dünyada nüfusu en fazla ülke olmanın yanı sıra en çok atesit barındıran ülke olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Gallup'un yaptığı araştırmaya göre ülkede nüfusun yarıya yakını kendini inançsız olarak tanımlıyor. Çin'de yaşayanların yüzde 47'si kendini ateist olarak tanımlarken bu dünya çapında ortalama yüzde 13 olarak belirlendi. 2012'de Gallup'un yaptığı araştırmada dünya çapında 40 ülkeden 50 bin kişiyle görüşüldü. Görüşmede kendilerini "dindar", dindar değil" veya "atesit" olarak tanımlamaları istendi.

TÜRKİYE'DE 0 İLA 4 ARASINDA

Harita'da Türkiye'de ise ateist oranı yüzde 0 ila 4 arasında bir yerde. Doğu Avrupa ülkelerinde dindar sayısı kıta Avrupasına göre daha fazla olduğu görülüyor. Avrupa'da Fransa'sa oran olarak en fazla ateits olduğu araştırmada ortaya çıktı.

Katı şeriatla yönetilen Suudi Arabistan'da cezası ölüm olmasına rağmen nüfusun yüzde 5'i kendini ateist olarak tanımlıyor. Irak ve Afganistan'da bu oran yüzde 1.

Koyu bir Katolik nüfusa sahip İtalya'da nüfusun dörtte üçü kendini dindar hissediyor. Bu rakam 2005'te ortaya çıkan rakamlardan daha yüksek.

Araştırmada Gana, Nijerya, Ermenistan ve Fiji'de nüfusun yüzde 90'ına yakını kendini dindar olarak kabul ettiğini söyledi. Gallup uzmanları yoksul ve az eğitimli ülkelerde dindar insanların çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.