BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.491,66
HABER /  GÜNCEL

En büyük yaban hayatı müzesi KTÜ’de

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yaban hayati müzesi Karadeniz Teknik Üniversite’sinde (KTÜ) bulunuyor. <br/>Üniversitenin Orman Fakültes...

Abone ol

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yaban hayati müzesi Karadeniz Teknik Üniversite’sinde (KTÜ) bulunuyor.
Üniversitenin Orman Fakültesi bünyesinde bulunan müzede, bölgede yaşayan hayvan türlerinin yanı sıra Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan belli başlı hayvan türlerinin doldurulmuş aslını aratmayan halleri yer alıyor. Müzede özellikle ayı, vaşak ve kartal ile parsın görüntüsü merak uyandırıyor.
Türkiye’nin yabani hayvan bakımından bölgenin en şanslı ülkesi olduğunu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında köprü vazifesi gördüğünden bu kıtalarda yaşayan hayvanların ülkemizde de görülebileceğini söyledi.
Türkiye’nin ılıman iklim kuşağında bulunduğundan yabani hayvan konusunda şanslı bir ülke olduğunu belirten Başkaya, “Türkiye yabani hayvanlar bakımından zengin bir ülke. Bu zenginlik Doğu Karadeniz Bölgesi’ne de yansımış durumdu. Şu anda bölgemizden Trabzon üzerinden yırtıcı kuşlar göç ediyor. Vaşak, Altın Kartal, Geyik, Ayı, Yaban Keçisi gibi hayvanlar bölgemizdeki dağlarda, ormanlarda dolaşıyor. Bunlar zaman zaman bir aksilik olduğunda haber konusu olarak gündeme geliyor. Bu haberler yapıldığında ise genellikle ’nesli tükeniyor’ ibaresi çok kullanılıyor. Çoğu türleri için bu ibare doğru değil. Türkiye ılıman iklim kuşağında yer alan bir ülke. Asya, Avrupa ve Afrika kıtların arasında köprü vazifesi gördüğünden bu kıtalarda yaşayan hayvanlar bizim ülkemizde bulunabilir. Bir Almanya bizim kadar şanslı değil. İtalya, İspanya için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Örneğin ülkemizde Ceylan yaşıyor, Almanya’da ise yaşamıyor. Ayı diye bir hayvan kalmadı. Sadece ülkenin güneyinde Fransa sınırında bu hayvanı geri getirmeye çalışıyorlar. Kurt diye bir hayvan onlarda yok gibi numunelik kalmış" dedi.

"ÜLKEMİZDE PARS YAŞIYOR"
Ülkemizde Pars, İngilizce adıyla Leopar yaşıyor" diyen Başkaya "Şu an bununla ilgili çalışmalarımız var. Yakında bunları kamuoyu ile paylaşacağız. Pars şu an ülkemizde yaşayan bir hayvan türü. Bu hayvan Avrupa ile ilintilendirilmiyor, bu bizim için büyük bir zenginlik. Karakulak, vaşak, kurt, ayı, yaban keçisi, çengel boynuz, dağ keçisi, ceylan, geyik, ala geyik, küçük canlı gruplarına indirgediğimizde bu zenginiliğimiz ortada. Bir tropikal ülke kadar zengin değiliz ancak ılıman kuşak ülkeleri içerisinde en şanslı ülkeyiz” şeklinde konuştu.
Yabani hayvanlara fazla yaklaşılmaması tavsiyesinde bulunan Başkaya, kendilerinin bu hayvanlara yaklaştıklarını ancak silah kullanmadıklarını ifade ederek, “Yabani hayvanlara karşı önlemimiz yok. Silahlı bir önlem de almıyoruz. Hayvanın biyolojisini bilerek ona göre davranıyoruz. Zaten vatandaşın da çok nadir karşılaştığı hayvanlar. Şu an en çok kış uykusundan yeni uyanan ayılar aç olduklarından hızlı beslenmek durumunda. Dolayısıyla insanlarla karşılaştığında onlara zarar verebiliyor. Ülkemizde yılda maalesef 1-2 vatandaşımız bu yüzden hayatını kaybedebiliyor. Bu konuda daha bilinçli olmamız lazım. Daha çok eğitim almamız gerekir” diye konuştu.
(İHA)