BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,64
HABER /  MEDYA

Emre Aköz'den bomba PKK yazısı

Yazar Emre Aköz, Selahattin Demirtaş'ın 'Türkiye PKK'ya silah yardımı yapsın' önerisini farklı bir gözle değerlendirdi.

Abone ol

IŞİD tehdidinin çözüm sürecinde iki seneçek ortaya çıkardığını savunan Sabah si yazarı Emre Aköz, PKK'nın silah bırakmayacağı bir anlaşmanın olası olduğunu yazdı.

IŞİD HESAPLARI BOZDU

Ortadoğu'da baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Çok değil bir yıl önce kimsenin umursamadığı IŞİD, bölgede tüm dengeleri değiştirecek konuma yükseldi. PKK'nın bu ortamda silah bırakmasının zor olduğu konuşuluyor.

Dahası çözüm sürecinin en kritik safhasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Marjinal gibi geliyor olabilir ama IŞİD barbarlığına karşı PKK savaşıyor, Türkiye’de de barış olacak ve PKK, Türkiye’ye karşı silah bırakacaksa, silah yardımı neden olmasın” açıklaması geldi.

YAŞ'ı beklemeden Karayılan orgeneral olsun

Yazar Fatih Altaylı ise Demirtaş'a tepki gösterdi. Önerinin kendisini şaşkına çevirdiğini söyleyen Altaylı, bugünkü yazısında HDP liderini böyle eleştirdi. TIKLAYIN...

Peki şimdi ne olacak? Kimilerince çılgınca karşılanan bu teklifi ciddiye alanlardan birisi de Sabah yazarı Emre Aköz'dü. "Çözüm Süreci ve IŞİD" başlıklı yazısında Demirtaş'ın önerisinin saçma olmadığını ifade eden yazar, çözüm sürecinde ortaya çıkabilecek iki seçeneği okurlarıyla paylaştı.

İKİ YIL ÖNCE ZIRDELİ MUAMELESİ YAPILIRDI

"Art niyetimiz olmadan, doğruluğuna inanarak bazı laflar ediyoruz. Derken hayat öyle taklalar atıyor ki tam tersini söyleyecek durumlarda kalıyoruz.
Çok değil, şunun şurasında iki yıl önce, "Gün gelecek, Ankara, PKK'ya silah yardımı yapacak" diyene zırdeli muamelesi yapılırdı.
Ama bugün HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "PKK'ya niye silah verilmesin" diye soruyor. Medyanın bir kısmı haberi görmüyor bile... Bu tepkisizliğin nedeni Ortadoğu'daki manzara:
Şimdilerde İslam Devleti adını alan IŞİD, Irak'ın altını üstüne getiriyor...
Şii, Türkmen, Sünni, Kürt, Amerikalı demeden gıcık olduğu kim varsa ya başını kesiyor ya da kurşuna diziyor... "En zengin terör örgütü" olarak petrol satıyor.
Bu gelişme karşısında ABD... İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Kuveyt, Mısır, İsrail ve bu arada Türkiye'nin de katılmasıyla bir aşure cephesi oluşturmaya çalışıyor.
O arada İran'dan sonra Almanya da Kürtlere silah yardımı yapıyor; bazukalar, tüfekler, mitralyözler, el bombaları gönderiyor. "PKK'ya vermeyiz" diyorlar ama Barzani'ye yollanan silahların bir kısmının PKK'ya ulaşabileceğini herkes biliyor.

PKK'LI MİLİTANLAR POLİSE JANDARMAYA DÖNÜŞEBİLİR

Aslında PKK'nın IŞİD ile savaşmasını sadece Kürtler değil Batı da istiyor.
Çünkü sadece uçaklarla ve dronlarla vurarak IŞİD'i dağıtamayacaklarını biliyorlar.
Birilerinin IŞİD ile arazide mücadele etmesi gerekiyor.
İşte böyle bir ortamda, rehineler sebebiyle Ankara çok temkinli konuşuyor ve davranıyor. Ama işi zor... Çünkü öte tarafta da Türkiye'nin NATO'daki büyük ortağı ve şu anda bölgedeki yangını söndürebilecek tek güç olan ABD'nin talepleri var.
Türk milliyetçileri ve generaller hiç hoşlanmamıştır ama böyle bir ortamda Demirtaş'ın söyledikleri hiç de saçma değil.
Türkiye, IŞİD'e karşı bir şey yapamaz ama el altından PKK'ya yardım edebilir.
Soracaksınız: "Bu şartlarda Çözüm Süreci ne olacak?" Sanırım iki olasılık var:
* PKK'nın silah bırakmayacağı bir antlaşma yapılır (ki onlar da zaten "Öz savunma ve kolluk güçleri oluşturalım; militanlar polise, jandarmaya dönüşsün" istiyor.)
* "PKK'nın silah bırakması olmazsa olmaz şart ise..." o zaman "Çözüm" başka bahara kalır. En azından IŞİD tepelenene kadar bekleriz."