BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  GÜNCEL

Emniyetten uyuşturucuya karşı dev önlemler

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Uyuşturucu Raporu'nda, sadece uyuşturucu dosyalarına bakacak savcıların görevlendirilmesi istendi.

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 980 sayfalık Uyuşturucu Raporu'nda mücadele için tek kanun önerisi getirildi.

Raporda bağımlılar için kullanılan tahlil kitlerinin değiştirilmesi, kargo şirketleriyle ilgili düzenleme yapılması da önerildi. Emniyet, tüm okulların merkezi güvenlik sistemiyle korunmasını da istedi.

EĞİTİM SETLERİ HAZIRLANSIN

Al Jazeera'den Mustafa Türk'ün haberine göre, 9 aylık çalışmayla Türkiye'nin uyuşturucu profilini çıkaran Emniyet, mücadelede başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıkların yapması gerekenleri sıraladı. Emniyet, uyuşturucuyla ilgili bilgilendirme ve önleme faaliyetlerinde her kurumun farklı içerikler hazırlamasının dil ve amaç birliğini sağlamadığını savundu. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı ile Mücadele İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından eğitim setleri hazırlanmasını istedi.

SADECE UYUŞTURUCUYA BAKAN SAVCILAR OLSUN

Rapora göre uyuşturucu ile mücadelede etkin soruşturma yapılabilmesi için dağınık olan mevzuatın toparlanması gerekiyor. Bunun yolu da uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili tek bir yasa yapmaktan geçiyor. Emniyet, sadece uyuşturucu dosyalarına bakacak savcıların görevlendirilmesini öneriyor:

HSYK'YA TEKLİF YAPILSIN

“Uyuşturucu madde suçlarının soruşturma, kovuşturma ve yargılama aşamasını da kapsayacak şekilde tahkikat konusu edilmesi kendine has özellikler taşımaktadır. Toplumda önemli yaralara sebebiyet veren uyuşturucu madde suçları ilgili olarak yargılamada ihtisas mahkemelerinin oluşturulması, sadece uyuşturucu madde suçlarından görevli Cumhuriyet savcılarının bulunması ayrıca görevli mahkemelerin kurulması hususunda Hakim ve Savcılar Yüksek Kuruluna teklif yapılması gerekmektedir."

Emniyet'in önerileri arasında 'tiner ve bally' kullananların da uyuşturucu kullanıcısı sayılması için düzenleme yapılması da bulunuyor.

Emniyet bonzai gibi sentetik uyuşturucuların, denetimli serbestlik sürecindeki tahlillerinde tespit edilememesine dikkat çekti. Bağımlıların bazı yöntemleri kullanarak tahlillerden 'temiz çıkmayı' başardığına dikkat çekildi. Raporda tahliller için kullanılan ekipmanların yenilenmesi istendi:

“İşin daha vahimi konunun bağımlılar arasında yaygın bir şekilde bilindiği ve ciddi boyutlarda istismar edildiği tespit edilmiştir. Bu sebepler denetimli serbestlik sürecinde kullanılan idrar tahlil kitlerinin güncellenmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.”

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTIRILSIN

Denetimli serbestlik işlemleri kapsamında belli aralıklarla verilen tahliler sırasında sağlık personelinin tehdit edilmesi ve rüşvet çabaları nedeniyle güvenlik tedbirlerinin arttırılması da istendi. Güvenlik ihtiyacının ortadan kaldırılması sonrası sağlık çalışanlarının hastane içinde yerlerinin değiştirilmesi de önerildi.

MAL VARLIKLARINA EL KONSUN

Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede 'yakalanan kişinin mal varlığına el konulması' kökten çözümün bir parçası olarak raporda yer aldı:

“ABD ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanan uyuşturucu kaçakçısına 'mal varlığını nereden elde ettiğini açıklama zorunluluğu' getirilmesi gerekir. Kaçakçıların mal varlığını açıklayamaması halinde adli makamlarca gerekli işlemlerin yapılması gerekir.”

Emniyet kenevirin imhasında kullanılabilecek kolay taşınabilir küçük ve etkili araçlar üretilmesini istedi. Yasadışı kenevir ekenlerin kendilerini ihbar ederek ödül aldığı tespiti de raporda yer aldı:
“Yasadışı kenevir ekimini gerçekleştiren kişilerin kendi ürettikleri esrarı bizzat kolluk birimlerine ihbar ettikleri ve ikramiye mekanizmasını kötüye kullandıkları tespit edilmiştir. Sahipsiz esrar yakalamalarında muhbire ödenen ikramiyelerle ilgili olarak yeni düzenleme yapılmalıdır.”

KARGO VE İNTERNET TİCARETİ DÜZENLENSİN

Raporda, uyuşturucunun kargo şirketleri aracılığıyla yurt içi ve yurtdışına kolayca transfer edildiğine dikkat çekildi. İnternet üzerinden satılan bonzai gibi maddelerle ilgili yeni düzenleme yapılması da istendi:

“Yurtiçi ve yurt dışı kargo taşımacılığında mevcut sistemde yasal boşluklardan kaynaklanan aşırı derece denetimsiz olduğu görülmüştür. Gün geçtikçe suç grupları tarafından kullanım sıklıkları artan kargo trafiği gerekli hukuki ve idari düzenlenmenin yapılarak kontrol altına alınmaları gerekmektedir. Özellikle gönderici ve alıcı kayıt bilgileriyle ilgili merkezi bir sistemin kurulmasına acil ihtiyaç bulunmaktadır.”

“İnternet üzerinden gerçekleştirilen elektronik ticaret alanındaki yasal düzenleme eksikliklerinden suç grupları tarafından yoğunlukla kullanıldığı tespit edilmiştir. Bonzai maddesinin internet üzerinden satıldığı tespit edilmiştir. Bu konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.”

OKULLARA MERKEZİ GÜVENLİK SİSTEMİ KURULSUN

Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik öneriler arasında okul çevrelerindeki iş yerleri ve seyyar satıcıların daha sıkı denetlenmesi ile 'okullarda merkezi güvenlik sistemi kurulması' da yer aldı.

“Okullarda güvenlik açıklarının giderilmesi, güvenli eğitim ortamının sağlanması, madde kullanıcılarının okullardan uzak tutulması, bu okullarda sıklıkla meydana gelen yangın, hırsızlık gibi suçların önüne geçilmesi maksadıyla okullarda merkezi güvenlik sistemine geçilmesi gerekir. Ayrıca güvenlik kamera sistemlerinin MOBESE merkezlerine bağlanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.”

“Eğitim ve öğretim kurumlarının yakın çevrelerinde bulunan işyerleri ile seyyar satıcıların öğrencilere yönelik başta açıktan tek tek sigara ve alkol ile yasal ve yasadışı her türlü bağımlılık yapıcı maddelerin satılmasının önlenmesi konusunda daha sıkı denetlemelerin yapılması gerekir.”

Tüm bu tespit ve öneriler Hükümet'in Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı'nı şekillendirdi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarı Meclis'e sevk edilecek. Uyuşturucuyla mücadele ile ilgili yasal düzenlemeler yapılacak.