BIST 8.748
DOLAR 32,34
EURO 35,14
ALTIN 2.241,33
HABER /  GÜNCEL

Emniyetteki kayıtları cemaatin dokunulmaz polisi silmiş!

Cemaatin dokunulmaz polisi Ramazan Akyürek, yasadışı dinleme dosyasında log kayıtlarını silmekle suçlanıyor.

Abone ol

Müfettişlerin yasadışı ve usulsüz telefon dinlemeleri sebebiyle hakkında inceleme yaptıkları polis şeflerinin en başında cemaatin dokunulmaz denilen polisi Ramazan Akyürek var.

Cemaat ile bağlantılı en önemli polis şeflerinden biri olarak bilinen Akyürek, Mayıs 2006’dan şubat 2012’ye altı yıl Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulunmuştu. Ramazan Akyürek, müfettiş raporlarında adı geçen, ama şu ana kadar gözaltına alınmayan tek isim.

AKYÜREK'İN RAPORU ANKARA'DAN

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, Ramazan Akyürek hakkındaki ön incelemeyi İçişleri Bakanlığı’nın izniyle Ankara’daki iki Mülkiye Başmüfettişi ile iki Polis Başmüfettişi yaptı. Bu incelemeden sonra hazırlanan rapor İstanbul’daki yasadışı dinlemeler raporu ve ilgili soruşturma dosyasına girdi.

AKYÜREK İÇİN NE YAZDILAR?

Müfettiş raporundaki verilere gore Ramazan Akyürek hakkındaki inceleme esas olarak emniyetin log kayıtlarının silinmesine dairdi. Emniyet istihbarat teşkilatında bilgisayar üzerinde yapılan bütün işlemler ‘log’ denilen kayıt ve izlere bağlanıyor. Bu kayıtlar ve izler süresiz biçimde saklanıyor. Emniyetin log kayıtlarının imha edildiğine dair haberler basında yer almış, hatta Ramazan Akyürek bu sebeple açığa alınmıştı ancak bunun ne zaman yapıldığı ve Akyürek’in buradaki rolü hakkında net bilgiler yoktu.

GÖREVDEN ALINMADAN 6 GÜN ÖNCE

Müfettişler raporlarında log kayıtlarının 10 Ekim 2009 tarihinde Ramazan Akyürek’in onayı ile imha edildiğini yazdılar. Bu konuda rapordaki ifade şöyle:

“… (imha talep) yazısının daire başkan yardımcısı ikinci sınıf emniyet müdürü Hüseyin Özbilgin tarafından onaya sunulduğu, ‘olur’un Daire Başkanı 1.Sınıf Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek tarafından imzalandığı, onaydan bir gün sonra 10 Ekim 2009 tarihinde log kayıtlarının imha edildiği…”

Ramazan Akyürek, 16 Ekim 2009 tarihinde İstinbarat Daire Başkanlığı görevinden ayrılmıştı. Buna göre kayıtların silinmesi talimatını verdikten altı gün sonra ayrıldığı anlaşılıyor. Müfettişlerin bu konudaki tespiti şu şekilde ifade ediliyor:

“ Görevden ayrılmasından altı gün önce işlem bilgilerini imha ettirdiği, böylece yetkili aşımı yapılmak süretiyle İçişleri Bakanı tarafından onaylanan yönetmeliğin en önemli maddelerinden birinin teknik ve hukuki bir temele dayanmaksızın genel bir yorum yapılmak suretiyle fiili olarak değiştirildiği, yetkisini kötüye kullanan veya suç işleyen görevlileri tespit etmede en önemli delil olan log verilerin imha edildiği…”

Raporda ‘muhafaza edilmesi gereken kullanıcı işlem bilgilerini hukuka aykırı olarak imha eden’ İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek hakkında disiplin soruşturması da yürütüldüğü belirtildi.
Raporda, Akyürek ile birlikte aynı suçlamayla 16 polis hakkında daha inceleme yapıldığı ifade edildi