BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  GÜNCEL

Emniyet İstihbaratın zirvesine bakın kim geldi?

Emniyet İstihbarattaki bu atamalar gündem oldu. İstihbaratın başındaki Dinç'in özel kalem müdürü Dink cinayetinde adı geçen Muhittin Zenit oldu.

Abone ol

Hrant Dink cinayetinde adı sıkça geçen Muhittin Zenit, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ergin Dinç'in Özel Kalem Müdürü oldu.

Ergin Dinç Trabzon İstihbaratının başındayken Zenit aynı şubede polis memuruydu. 2 ismin de Erhan Tuncel'le irtibatları ortaya çıktı. Bu kapsamda Meclis Komisyonu Dinç'i, davaya bakan mahkeme de Muhittin Zenit'i dinlemişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in özel kalem müdürlüğüne Muhittin Zenit atandı. Böylece adları Dink suikastiyle duyulan iki istihbarat görevlisi en tepe noktada buluşmuş oldu. Dinç Trabzon'da İstihbarat Müdürlüğü görevini yürütürken Zenit de aynı şubede görevli polis memuruydu.

Davanın sanıklarından Erhan Tuncel ile irtibatları ortaya çıkan bu 2 kamu görevlisi de cinayet kapsamında dinlenildi. Daire Başkanı Dinç, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na ifade verdi. Suikast davasını gören mahkeme de Zenit'i tanık olarak dinledi.

Adlarını Dink suikastinin ardından duyurdular

Emniyet İstihbaratının yeni patronu Dinç'in adını kamuoyu "Dink Suikasti"nin ardından duydu. Engin Dinç, Trabzon'da İstihbarat Müdürlüğü görevini yürütürken Erhan Tuncel de istihbarat kaynağı olarak kullanılmıştı. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na konuşan Dinç, Tuncel'li ilgili şunları söylemişti, "ihtiyaçlarının karşılanması için talimat verdim.Bunlar istihbarat teknikleridir. Bu tür yöntemler kullanılır, gerekirse koçum deriz, gerekirse makam arabası veririz." Şimdi Emniyet İstihbaratının en tepesinde oturan Engin Dinç'in Özel Kalem Müdürlüğü'ne de yine onun gibi adı gündeme "Dink Sukasti" nden sonra gelen kamu görevlisi Muhittin Zenit oturdu. Dink cinayeti kapsamında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanık olarak dinlenen, Dink ailesinin hakkında suç duyurusunda bulunduğu Muhittin Zenit ile Erhan Tuncel'e ait cinayet ile ilgili telefon görüşmeleri dava dosyasında yer alıyor.

Dinç: "Konuyu İstanbul’a aktardım"

Dink cinayeti sırasında Afyon İstihbarat Müdürlüğü yapan Dinç, cinayet kapsamında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından da dinlenmişti. Engin Dinç komisyona verdiği ifadede, cinayet ihbarını alınca İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü aradığını, Hayal’i de cinayetten vazgeçirmeye ikna etmesi için Tuncel ile konuştuğunu söyledi. Dinç yine komisyonda verdiği ifadede “Biz görevimizi yaptık. Aynı gün İstanbul İstihbarat Müdürü’nü de arayarak konuyu aktardım. Ses getirici eylem denildiğinde bunun ne olduğu bellidir" dedi. Dinç, “Tuncel’in ihtiyaçlarının karşılanması için talimat verdim.Bunlar istihbarat teknikleridir. Bu tür yöntemler kullanılır, gerekirse koçum deriz, gerekirse makam arabası veririz" ifadelerini kullandı.