BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.478,91
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Dükkân yatırımında dikkat isteyen 5 nokta

Dükkan alırken dikkat edilmesi gereken önemli 5 şart açıklandı.

Abone ol

Karma emlak projelerinde teslime hazır hale gelen ticari üniteler satışa çıktı. Her projede farklı alternatiflerde dükkân bulunuyor.

Ancak uzmanlar akıllı dükkân yatırımı için 5 önemli püf noktaya dikkat çekiyor. Yüksek kira getirisi sunan dükkânlar yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Ancak ticari ünite yatırımı yaparken birçok önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Re/Max Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, ticari gayrimenkul yatırımının, hem kira getirisi sunması hem konuta göre kendini daha kısa sürede amorti etmesi nedeniyle avantajlı olduğunu söylüyor.

1. Lokasyon çok önemli:
Ticari bir gayrimenkul alırken dikkat edilecek en önemli unsurlar lokasyon. Bu nedenle alınacak dükkânın gelişen, rant alan bir bölgede olması, nüfusunun yoğun ve yaya yolu üzerinde bulunması tercih edilmeli.

2. Park imkanına dikkat:
Yatırım yapılacak yerin, kolay erişilebilir, önünde kısa süreli park imkânının olması gibi koşullar göz önünde bulundurulmalı.

3. Cephe geniş olmalı:
Dükkânda çok fazla sayıda kolonun yer alması ya da cephesinin ince ve dar olması kullanım rahatlığını engelliyor. Realty World CEO'su Coşkun Erginer bu tür ayrıntıların önemli olduğunu aktarıyor.

4.Baca ve bahçe şart:
Bahçe kullanım imkânları, mülkte baca olup olmaması, kaç girişi-çıkışı olduğu gibi konular tercih edilme nedeni. Hatta bu özelliklere sahip dükkânları daha yüksek bedelle kiraya vermek mümkün olabilir.

5. Tapu kontrol edilmeli:
İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa "Bu tür yatırımlarda tapu kontrolü şart" dedi. Gösterilen bağımsız bölüm ile tapuda kontrol edilen bağımsız bölümün aynı bağımsız bölümü gösterip göstermediğine bakılmalı. Mülkün tapusu kat irtifakı veya tercihen kat mülkiyetli olmalı. Ticari mülklerde en sık karşılaşılan sorunlardan bir diğeri de bodrum alanlarının aslında dükkânlara ait olmaması.