BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,62
ALTIN 2.488,74
HABER /  POLİTİKA

Emine Ülker Tarhan'a bir şok daha!

Eski DYP İstanbul Milletvekili Yılmaz Hastürk, Anadolu Partisi'nin ismine itiraz etti, YSK'ya başvurdu.

Abone ol
Emine Ülker Tarhan'ın partisine itiraz! Eski DYP İstanbul Milletvekili Yılmaz Hastürk, Tarhan'ın Anadolu Partisi ismine itiraz etti.

 
Eski DYP İstanbul Milletvekili Yılmaz Hastürk, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan tarafından kurulan Anadolu Partisi’nin ismine itiraz ederek, “Anadolu Partisi'nin ismi Anadolu Partisi olarak geçemez. Bu 96. Maddeye (SPY) aykırıdır, acilen ilgili merciler bu partinin isminin 96. Maddeye aykırı olduğunu belirterek gerekli işlemi yapmaları gerekir” uyarısını yaptı.  Hastürk, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iki ayrı başvuruda bulundu.
 
ANADOLU PARTİSİ'Nİ UYARDI
 
Siyasi Partiler Yasası'nın 96. Maddesine işaret eden ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan tarafından kurulan Anadolu Partisi'nin ismine itiraz eden Hastürk şöyle dedi:
 
“Siyasi Partiler Yasası'nın 96. Maddesi…Bu 1992’de değiştirildi. Yeni haliyle şu; komünist, anarşist, faşist, teokratik, rasyonalist sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarda siyasi partiler kuramaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz. Birkaç gün evvel bir parti kuruldu, Anadolu Partisi. Anadolu Partisi'nin ismi Anadolu Partisi olarak geçemez. Bu 96. Maddeye aykırıdır, acilen ilgili merciler bu partinin isminin 96. Maddeye aykırı olduğunu belirterek gerekli işlemi yapmaları gerekir.”
 
“10-15 PARTİ SEÇİME GİREMEZ”
 
Hastürk, 10-15 partinin seçime giremeyeceğini de iddia etti. Genel merkezi olmayan partiler olduğunu ifade eden Hastürk, “Doğru Yol Partisi'nin daha evvel Cumhuriyet Başsavcılığına Bilgi Edinme Yasasına müracaatta bulundum. Benim müracaatıma verdikleri cevapta Doğru Yol Partisi'nin öyle bir genel merkezi olmadığı görüldü. Aynı partinin Demokrat Partiyle benzer ikisi de at figürlü amblemleri vardı, itiraz ettim” dedi.

HASTÜRK AA'YA KONUŞTU

17. Dönem İstanbul Milletvekili Yılmaz Hastürk, Emine Ülker Tarhan'ın kurduğu Anadolu Partisi'nin ismiyle ilgili, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) herhangi bir başvuruda bulunmadığını açıkladı.

Hastürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı haber sitelerinde, "Anadolu Partisi'nin kapatılması için YSK'ya başvuruda bulunduğu" yönünde haberlerin yer aldığını hatırlattı.

Söz konusu partinin kapatılması için herhangi bir başvurusunun olmadığını belirten Hastürk, "Ben sadece, Anadolu isminin Siyasi Partiler Kanunu'nun 96. maddesine aykırı olduğu yönünde açıklama yaptım. 96. madde, bölge adıyla parti kurulamayacağını öngörüyor. Anadolu, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bölgesidir. Trakya bölgesi de var, bu isimlerle parti kurulamaz" dedi.

YSK'ya, bilgi edinme kapsamında çeşitli başvurularda bulunduğunu ifade eden Hastürk, şunları kaydetti:

"Anadolu Partisi'yle ilgili, YSK'ya herhangi bir başvurum olmadı. Ben sadece, ilgili mercilerin değerlendirmesi için açıklamada bulundum çünkü öyle bir başvuruda bulunsanız 1 aylık cevap verme süresi var, bir netice alamazsınız ama böyle bir açıklama yapınca ilgili mercilerin gerekli değerlendirmeleri yapması gerekiyor. Anadolu ismi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96. maddesine aykırı."