BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.490,72
HABER /  POLİTİKA

Emine Erdoğan'dan eşine teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, TİKAD 10. yıl töreninde eşine teşekkür etti.

Abone ol

Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) 10. Kuruluş Yılı yemeğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sorunları nedeniyle katılamadı.

Erdoğan'ın yerine etkinliğe katılan Emine Erdoğan, çözüm süreci ve Suriyeli sığınmacıların durumuna değindi. Diyarbakır ve bazı illerde, kadınların dağa kaçırılan çocukları için çok cesur biçimde eylem yapmalarının, gelecek, kadınlar ve Türkiye adına çok önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Terör örgütünün ve siyasetin baskılarına aldırmadan, çocuklarının peşine düşen kadınlar, barışa giden yolun şimdiden kahramanları olmuştur" dedi. 

Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) The Grand Tarabya Otel'de düzenlenen 10. kuruluş yıl dönümü yemeğinde konuşan Erdoğan, derneğin, 10 yaşında olmasına rağmen Türkiye'de önemli bir boşluğu doldurduğunu ve kısa zamanda kendisinden sıkça bahsedilen bir dernek konumuna yükseldiğini söyledi.

Sosyal projeleri, destekleri ve 81 vilayeti kucaklayan faaliyetleriyle derneğin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın saygın bir kadın hareketine dönüştüğünü belirten Erdoğan, TİKAD'ı, sadece sosyal faaliyetleriyle değil, ekonomiye de bir heyecan getirdiği, ekonomiye kadın elinin daha yoğun şekilde değmesini sağladığı için tebrik etti.

Emine Erdoğan, bugün, bölgede yaşanan krizlerden çıkış yolu olarak, Türkiye'nin tez ve önerilerinin ne kadar değerli, bölge ve dünya için nasıl umut olduğunun tekrar görüldüğünü ifade ederek, "Türkiye, tarihi tecrübesine dayanarak, akılcı ve barış merkezli dış politikasından güç alarak, bölgesinde yaşanan tüm krizlere rağmen, huzur, emniyet ve refah içinde büyümesini sürdürüyor. Ülkemiz sadece büyümekle kalmıyor, bölgesel ve küresel sorunlara vicdan nazarını katarak, insanlığa öncü olmak gibi bir misyonu da yükleniyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta ifade ettiği gibi Türkiye'nin, çözümün, dayanışmanın, kardeşliğin, adaletin umudu olarak, son derece ilkeli bir duruş sergilediğini anlatan Emine Erdoğan, bölgesel ve küresel sorunlarda Türkiye'nin kadınlarının da bir umut olduğunu dile getirdi.

DÜNYADA KADINLAR HEP SIKINTI ÇEKTİ

Bölgede ve dünyada yaşanan her krizin, öncelikle kadınları hedef aldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kuzey Afrika'da en ağır bedeli ödeyenler ne yazık ki kadınlar oldular. Mısır'da demokrasiye yönelik darbe en fazla kadınları hedef aldı. Filistin'de sadece ağustostaki saldırılarda ölen 2 bin 100 sivilin 253'ü masum kadındı. Irak'ta ve Afganistan'da aynı şekilde kadınlar en büyük acıyı paylaştı. Suriye'de çok büyük bir insanlık dramı yaşanırken, kadınların yaşadığı acının kat kat fazla olduğunu hepimiz görüyoruz. Hayatını kaybeden 300 binden fazla insanın önemli bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Evini ya da ülkesini terk eden 7 milyona yakın insan içinde en ağır yükü yüklenen de kadınlar ve çocuklar oluyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, TİKAD'ın, Suriye'den Türkiye'ye gelen misafirlerle yakından ilgilendiğini belirterek, kendisinin de bu misafirleri zaman zaman ziyaret ettiğini ve kadınların, kaybettikleri yakınlarının, evlerinin acısını unutamadıklarını hep birlikte gördüklerini söyledi.

Emine Erdoğan, yaşam şartlarının zorluğunu, gelecek kaygısını, en fazla kadınların dert ettiğini de gördüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünyanın, tam bir umursamazlık içinde, ölümleri ve göçleri görmezden geldiği bir süreçte, Türkiye ve Türkiye'nin kadınları olarak, bu acı manzaralara sahip çıkmanın iftiharını hep birlikte yaşıyoruz. Gün gelip, bölgemiz barışa kavuştuğunda, inanıyorum ki, Türkiye'nin ve Türkiye kadınlarının bu fedakar davranışları tarihe bir gurur vesikası olarak kaydedilmiş olacaktır. Kadın milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın, TİKAD ve benzeri sivil toplum örgütlerinin çabaları gerçekten takdire şayandır.

Yaşanan süreç, aynı zamanda bir samimiyet testidir. Küresel ölçekte, insanlığın tabi tutulduğu imtihanda en büyük başarıyı gösteren Türkiye ve Türkiye'nin kadınları olmuştur. Türkiye'nin kadınları, kimsenin görmediğini görmüş, duymadığını duymuş, yapmadığını yapmış ve farkını ortaya koymuştur."

Erdoğan, yaşanan kötü süreçte, Türkiye'nin kadın hareketinin tüm dünyada öncü olduğunu ispat ettiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Demokrasinin savunulmasında Türkiye kadınları artık bir adım öne çıkmıştır. Kadın ve çocukların katledilmesi karşısında, Türkiye'nin kadınları çok cesur tavır sergilemiştir. Yoksulluk, göç, eğitim, sağlık gibi alanlarda kadınlarımız çok somut faaliyetlerle dünyaya örnek olmuştur. Hiç kuşkusuz kadınlarımız, sadece bölgesel ve küresel sorunlarla ilgili kalmamış, içerideki sorunlara yönelik de son dönemde önemli adımlar atmışlardır. Kadınların ekonomide artık daha yoğun şekilde hissedilen ağırlığını TİKAD sayesinde zaten net olarak görüyoruz. Siyasette, bürokraside, bilim, sanat ve sporda, kadınların geçmişe oranla daha çok öne çıktığını aynı şekilde görüyoruz. Özellikle demokratikleşme konusunda kadınların fark oluşturmaya başladıklarını görüyor, bundan da büyük heyecan duyuyoruz."

emine-erdogan-tikad.jpg 
Konuşmasının sonunda TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Emine Erdoğan'a plaket takdim etti. 

ÇÖZÜM SÜRECİ RAHATLATTI

Annelerin acısını dindirmek, göz yaşlarını durdurmak amacıyla başlatılan çözüm sürecinin, kadınların sahip çıkmaları sayesinde daha fazla umut vaat ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan hanım kardeşlerimiz, 2 yıldır tecrübe ettikleri bu sürecin kendilerini nasıl rahatlattığını gördüler. Diyarbakır ve bazı illerimizde, kadınların dağa kaçırılan çocukları için çok cesur biçimde eylem yapmaları, geleceğimiz, kadınlarımız ve Türkiye adına çok önemli bir adımdır. Terör örgütünün ve siyasetin baskılarına aldırmadan, çocuklarının peşine düşen kadınlar, barışa giden yolun şimdiden kahramanları olmuştur. O kadınları ve onların arkasından gelecek kadınları desteklemek, teşvik etmek, yüreklendirmek, hepimizin vazifesi olmalıdır.

Anneler çocukları için kaygı duymadıklarında Türkiye çok farklı bir yer olacaktır. Anneler, çocuklar, kadınlar, eşleri ve gelecekleri için göz yaşı dökmediklerinde, Türkiye çok daha yaşanabilir bir yer olacaktır. Eğitim, sağlık, siyaset, bürokrasi ve ekonomide aktif yer almak kadar barışa katkı sunmak, kadınları inanıyorum ki daha da yüceltecektir. TİKAD'ın çözüm sürecine katkılarını, bu konudaki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Bu sürecin sarsılmadan devam etmesi, kadınların süreçte daha aktif olabilmesi için, TİKAD'ın yeni yeni adımlar atacağına da gönülden inanıyoruz."

EŞİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Emine Erdoğan, "Hayatı boyunca ben ve kızlarım olmak başta olmak üzere, kadınların daha fazla sorumluluk alması için hep destekleyici oldu. Siyasi mücadelesinde kadınları her zaman teşvik etti. 12 yıllık Başbakanlığı sürecinde, Türkiye'nin tüm sorunları kadar, kadınların sorunlarını da gündeminde tuttu, çözüm mücadelesini verdi" ifadelerini kullandı.