BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,52
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliye torbadan müjde çıktı! İşte detaylar

Torba yasayla emeklinin destek primi faizleri silinecek, ana para yapılandırılacak. Milyonlarca çalışan kadın ve madenci ise erken emekli olacak.

Abone ol

Torba Yasa birçok kesimle birlikte emeklileri de sevindirdi. Emeklinin destek primi faizleri silinecek, ana para yapılandırılacak. Milyonlarca çalışan kadın ve madenci ise erken emekli olacak.

MİLYONLARCA EMEKLİYE MÜJDE

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa 20 milyondan fazla insanın hayatını kolaylaştıracak. Bunların arasında emekliler de var. Yasa, çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan Bağ- Kur emeklilerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili borçları da yapılandırma kapsamına aldı.

Böylece milyonlarca emekliyi zora düşüren bu borçların da faizleri ve gecikme cezaları silinerek ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek. Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ama emekli kendine ait bir işyeri açarsa bu kez yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Emeklilerin birçoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için kurum geriye doğru borç çıkartıyor. Bu borçları biriken milyonlarca emekli şimdi nefes alacak. Çoğu küçük esnaf olan bu emekliler borçlarını 18 taksitte ve iki ayda bir ödemelerle 36 aylık vadeyle ödeyerek kurtulabilecek.

ERKEN EMEKLİLİK GELDİ

Yasa ayrıca yaşlı vatandaşları ve engellileri de sevindirecek. Özellikle 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazla yapılan ödemeler geri alınmayacak. Engelli maaşı alanlara yapılan yersiz ödemelerin de geri alınmasından vazgeçiliyor. Yasa ayrıca çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere de erken emeklilik imkanı getiriyor. Torba yasa ile SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı genişletildi. Artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkarılıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Çok sayıda Bağ-Kur'lu yapılandırma düzenlemesi sayesinde emekli olabilecek. Borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor.

YAŞ ŞARTI İNDİRİLDİ

Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı da 50'ye iniyor. Yıpranma hakkı da düşünüldüğünde yeraltında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 43'e kadar inebilecek. Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirildi. Mavi Kartlı gurbetçiler, dava açmadan yurt dışındaki süreleri borçlanabilecek.