BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliye intibakta kötü haber!

2000 yılından önce emekli olanların aylıklarına yapılan intibaktan yararlanma ve intibaka ilişkin yasanın ilgili maddesinin iptali için açılan dava reddedildi.

Abone ol

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı adlı emeklinin, 2000’den önce emekli olanların aylıklarına yapılan intibaktan yararlanma ve intibaka ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talepleriyle açtığı dava reddedildi. Karar temyiz edilirken, son kararı Yargıtay verecek.

Ankara 3. İş Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Avcı’nın avukatı Yavuz Dersan ile davalı SGK’nın avukatı katıldı. Avukat Dersan, daha önceki dava dilekçesini tekrarladıklarını belirterek, davanın kabul edilmesini talep etti. SGK’nın avukatı ise davanın reddini istedi. Hâkim Yıldız Kübra Yavuz, davanın reddedildiğini bildirdi. Anadolu Ajansına duruşma sonsarı açıklama yapan Avukat Dersan, “Karar sürpriz olmadı. Anayasa’ya aykırılık var. Temyiz dilekçemizi hazırlayarak gelmiştik. Yargıtay’a müracaat ettik. Emekliler için hala umut var” dedi. Emekli maaşları arasındaki dengesizliği gidermek üzere hazırlanan düzenleme, 2000’den önce emekli olanların maaşlarında yeniden hesaplamayla artış yapılmasını öngörüyor. Yasa 2013 Ocak ayında uygulanmaya başlamıştı.

YARGITAY'A TAŞINDI

Davanın dün görülen duruşmasında ret kararı çıktı. Dersan karar sonrası yaptığı açıklamada, kararın anayasa aykırılık olduğu gerekçesiyle temyiz edildiğini ve davanın artık temyiz mahkemesi olan Yargıtay’a taşındığını kaydetti. Davanın, yasama organını da etkileyeceğini ifade eden Dersan, “Yasama organı da bu kanunun çıkması noktasında herhalde bir an önce etkin çalışma yürütür diye bekliyoruz” dedi. Mahkeme davayı kabul ederek yasayı iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götürseydi, 2000 yılı sonrası emekli olanların yaklaşık 250 TL daha fazla para alıp almayacakları konusunda son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecekti.