BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,60
HABER /  EKONOMİ

Emekliye ek 900 lira

Milyonlarca emekli, promosyon görüşmelerinden çıkacak neticeye kilitlendi. Bankalarla anlaşma sağlanırsa, bin 500 lira maaşı olan bir emekli, her dönem için 900 lira ek gelir sağlayabilecek

Abone ol

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren bankalarla yapılan promosyon görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, b,n 500 lira maaş alan bir emekli, her dönem için 900 lira ek gelir sağlayacak.


Türkiye'de bulunan 10 milyondan fazla emeklinin yıllık 120 milyar liranın üzerindeki maaşını kullanan bankalarla yapılan promosyon görüşmeleri henüz tamamlanmadı. Bankalar, maaş ödemesini yaptıkları kamu personeli için kurum ve kuruluşlara belli oranlarda ödeme yapıyor. Bu kurumlarla bankalar arasındaki anlaşmalarla belirlense de, genel olarak anlaşılan dönem için (1-3 yıl) brüt maaşınyüzde 60'ı ödeniyor.

MEMUR FORMÜLÜ OLSUN

Memurlarla yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde, emeklilere de diğer kamu görevlileri gibi maaş aldıkları bankaların promosyon ödemesi gündeme gelmişti. Bu teklif üzerine, Çalışma Bakanlığı ile kamu bankaları arasında promosyon görüşmeleri başlamıştı. Bu görüşmelerde banka yetkilileri çok düşük rakamlar önerince, sonuç alınamamıştı. Memurlara uygulanan sisteme göre, ortalama bin 500 lira maaşı olan bir emekliye ödenecek promosyon miktarı 900 lirayı bulacak. Bu para aylara bölünüp ödenebildiği gibi, toplu olarak da verilebiliyor. Bu, tamamen bankayla yapılan anlaşmayla belirleniyor. Diğer kurumlar gibi, emeklilerin maaşını veren kurum olan SGK'nın da bankalarla bu pazarlığı yapması gerekiyor. Özel bankaların da bu pazarlığa dahil edilmesiyle rekabetin artacağı ve bundan emeklilerin kazançlı çıkacağı belirtiliyor.

BANKALAR YARIŞIYOR

Promosyon beklentileri devam ederken; özel bankalar arasında emekli maaşlarını kapma konusunda kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Bazı bankalar, emeklilere nakit para teklif ederken; kimisi vereceği kredi kartına puan, kimisi ise çeyrek altın öneriyor. Emeklileri uyaran uzmanlar, tüm şartları iyi öğrenmelerini, bankaların gizli oyunlarına gelmemelerini istiyor.