BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.487,55

Emeklilik günlerini tamamlamanın formülü

İZMİR’den okurumuz Salih Elgür soruyor: “01.05.1968 doğumluyum. Şu an sigortalı çalışmaya devam ediyorum bir fabrikada. 1989’da çalışmaya başladım ama o dönemde sigortalı olmamıştım.

İZMİR’den okurumuz Salih Elgür soruyor: “01.05.1968 doğumluyum. Şu an sigortalı çalışmaya devam ediyorum bir fabrikada. 1989’da çalışmaya başladım ama o dönemde sigortalı olmamıştım, o günlerim SSK’ya bildirilmemiş. SGK’da başlangıcım 1 Ocak 1994 görünüyor. Ben ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi ödesem faydası olur mu?”

Sayın okurum, siz her ne kadar ilk defa çalışmaya 1989’da başladım deseniz de, sizin resmi olarak başlangıç tarihiniz SGK dökümünüze göre 1 Ocak 1994.

Bundan önce çalışmanız olsa bile, kayıtdışı çalıştırılmışsınız, SGK’da günleriniz görünmüyor. Bu günler için hizmet tespiti davası açma süresini de kaçırmışsınız…

Ama elinizde sonradan düzenlenemeyecek nitelikte belgeler varsa SGK’ya şikayet edip eski günlerinizi alma ihtimaliniz var.

Ancak şuanki kayıtlara göre 1994 tarihli işe girişiniz. Bu ilk işe giriş tarihine göre kademeli emekliliğe tabi olanlar arasındasınız.

Buna göre normal koşullarda 25 yıl sigortalılık süresi ve 5675 gün prim ödeme gün sayısı ile emekli olma hakkınız var.

SİGORTA GÜNLERİNİZ EKSİK

Gönderdiğiniz gün dökümüne göre sigortalılık süresi şartınız olan 25 yıl da 01.01.2019’da dolacak.

Öte yandan hizmet dökümünüze göre 4500 gün SSK hizmetimiz var bugün itibariyle.

Bu ise 5675 günü doldurmak için daha beş yıl üç ay bir süreniz olduğunu gösteriyor. Bu süresi sigortalı geçirmeniz halinde emekli olabilme şartlarını sağlayacaksınız.

Şu anki gibi çalışmaya devam ederseniz 2021’in sonunda gün şartınız da dolmuş olacak. Yani emeklilik için gerekli hizmet gününüz tamam olacak…

YAŞI DOLDURMAYAN EMEKLİ OLAMAZ

Tabii bir de emeklilik için yaş şartı var. Sizin emeklilik yaş şartınız 54 yaşın doldurulması…

Şuan 48 yaşındasınız. Emekliliğiniz için 54 yaşını doldurup 55 yaşından gün almanız zorunlu.

Bu ise en erken 01.05.2023 tarihinde emekli olabileceğiniz anlamına geliyor.

Emeklilikte yaşa takıldığınız için emekli olabileceğiniz tarih bir buçuk yıl gecikiyor...

Yani siz de emeklilikte yaşa takılanlardansınız…

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ

Askerlik yapma tarihini göndermemişsiniz. Oysa sizin durumunuzda askerlik yapılan tarih önem arz ediyor.

Yaşa takıldığınız için askerlik günlerinizi borçlanmanız sayesinde daha erken yaşta emekli olmanız söz konusu olabilecek.

Yaşınıza baktığımda askerliğe gittiğiniz tarihin ilk işe giriş yaptığınız tarihten önce olduğunu görüyorum.

Askerlik celbinizin geldiği dönem 1988 olmalı. Bu dönemde askerlik 18 ay olarak yapılıyordu. Askerlik borçlanması yaparak ödemeniz halinde hem işe giriş tarihiniz geriye gidecek, hem daha az günle ve daha erken yaşta emekli olacaksınız, hem de eksik günleriniz azalacak.

BAŞLANGIÇ TARİHİ GERİYE GİDER

Askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere erken emeklilik sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider.

Askerlik borçlanmasını yapmanız halinde işe giriş tarihi askerlik borçlanması kadar geriye gidecektir. Sizin durumunuzda 18 ayın tamamını değil 14 ayı borçlanmanız fazla fazla işinize yarıyor, kademeli sistemde daha iyi bir kademeye girmenizi sağlıyor.

Bu takdirde emeklilik koşullarınız 25 yıl sigortalılık süresi, 53 yaş ve 5600 güne düşecek.

Bu sayede hem emeklilik tarihiniz 01.05.2022 tarihine çekilecek hem de daha az gün çalışarak emekli olabileceksiniz. Yani askerlik borçlanması sizin işinize yarıyor…

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanmasını hemen yada emekli dilekçesini vermeden önce yapmanız mümkündür.

Borçlanma yapılan tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı olan azami günlük kazanç arasında olmak üzere sizin belirleyeceğiniz tutarın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.

Bu yıl içinde borçlanma yapmanız halinde aylık borçlanma tutarı en az aylık 527 TL 4 Kuruş’tur. Bu tutar yılbaşında asgari ücrete paralel olarak artacaktır.

Sizin durumunuzda borçlanmayı en alt tutar üzerinden yapmanızı tavsiye ederiz.

Yılbaşına kadar toplam on dört ayı borçlanırsanız en az 7378 TL ödemeniz gerekir.

KISMİ EMEKLİLİK MÜMKÜN…

Normal emeklilik koşulları yanında yaştan emekli olabilmeniz de mümkün.

Halen çalışma gün sayınız 3600 günden fazla. 3600 gün hizmet ile bundan sonra hiç çalışmasanız bile 60 yaşına geldiğinde emekli olursunuz.

Eğer hiç çalışamayacak durumda ise bu seçeneği tercih edebilirsiniz.

Ancak çalışabilmekte iseniz 4/1-(a)’lı (SSK’lı) olarak birinin yanında çalışmaya devam etmenizi tavsiye ederiz. Böylece 60 yaş yerine 55 yaşında (askerlik borçlanması ile 54 yaşında) emekli olabilirsiniz.

---

Kıssadan Hisse

“Dünyada görmek istediğiniz değişimin kendisi olun!”

— Mahatma Ghandi

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm